Kvašený nápoj kombucha. Proč ho všichni pijí? | Moje zdraví

Kvašený nápoj kombucha. Proč ho všichni pijí?

Kvašený nápoj kombucha. Proč ho všichni pijí?
Fermentovaný nápoj kombucha • Autor: iStock.com
19. listopadu 2021 • 06:00

Kvašení neboli fermentace, způsob, kterým dokážeme uchovat potraviny, ale také proces, kdy vznikají produkty nabité zdravím. Jedním z nich je kombucha, lehce perlivý fermentovaný nápoj z čaje, vzniklý za pomoci bakterií a kvasinek. Zní vám to trochu odpudivě? Tak to kombucha rozhodně není. Kdo chce podpořit své zdraví, rozhodně by se jí měl napít. 

V posledních letech zaujímá důležité místo v oblasti zdravého životního stylu. Její pití a výroba se stávají vysoce trendovou záležitostí. Po výčtu prospěšných látek, které obsahuje, je jasné proč. Kombucha není žádnou novinkou, své místo má v jídelníčku Číňanů, Japonců či Rusů už dva tisíce let. V české kotlině se s ní výrazněji setkáváme na začátku 20. století po první světové válce. Pak došlo k lehkému zapomnění a na výsluní přichází opět na počátku 21. století. Její vzrůstající oblibu vidí i Marek Siwy, zakladatel společnosti MAGU nabízející na tuzemském trhu jedinou autenticky pěstovanou probiotickou kombuchu s jasně stanovenými kmeny probiotických bakterií: "První pokusy o kombuchu se před 2,5 lety odehrávaly v kuchyni u mé babičky. Bylo pár lidí, kteří ji konzumovali. Dnes firma vypěstuje a prodá třicet tisíc lahví měsíčně. Ostrý provoz s výrobní linkou jsme spustili teprve v září, kdy poptávka vyletěla natolik, že lidé museli na nápoj čekat na čekací listině." Čím je kombucha tak zdravá, že ji lidé začali pít ve velkém?

Video se připravuje ...
Pickles – rychle kvašená zelena. Jak si ji připravit?VIDEO 

Čaj, kvasinky a spousta vitamínů

Kombucha je po staletí využívána pro své imunitu podporující, pročišťující a lidský mikrobiom obnovující vlastnosti. Proto je hojně využívána v přírodní a alternativní medicíně. Jedná se o veganský nápoj, proto si najde místo i v bezmasém jídelníčku. Dnes je kombucha jedním z nejlepších wellness nápojů. Vyrobit si kombuchu není tak náročné, neboť se jedná o lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného zeleného nebo černého čaje, kdy se k fermentaci používají symbiotické kolonie kvasinek, bakteriálních kultur a lišejníku (poz. redakce: oficiálně je kombuchová kultura označena jako SCOBY).

Samotný nápoj kombucha, ale i útvar bakterií využívající se k jeho výrobě, seženete v obchodech se zdravou výživou. Ať už si nápoj kombucha zakoupíte nebo vyrobíte doma, přinesete do jídelníčku nápoj plný zdraví. Obsahuje řadu organických kyselin, jako je mléčná, listová, octová, vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E a K, proteiny, ale také alkohol (cca 1 %), oxid uhličitý a díky původnímu čajovému nálevu i kofein. Mimo jiné také velké množství probiotik a látky pyšnící se antioxidačními schopnostmi, jako jsou flavonoidy či katechininy, které pomáhají v boji proti řadě nemocí a při prevenci. Zelený čaj je jedním z nejzdravějších nápojů na planetě a kombucha z něj vzniklá, neztrácí na pozitivních účincích.

V jakých oblastech zdraví je kombucha prospěšná?

Zejména v oblasti trávení a zdravých střev, neboť obsahuje velké množství probiotik. Pomáhá také při vaginálních mykózách, protože má silné antibakteriální vlastnosti. "Tyto antimikrobiální účinky potlačují růst nežádoucích bakterií a kvasinek, ale neovlivňují prospěšné, probiotické bakterie a kvasinky zapojené do kombuchové fermentace," vysvětluje působení bakterií výživový poradce Joe Leech.

Blahodárný účinek má na hlubší spánek, posiluje imunitní systém, zlepšuje mozkovou činnost a trávení. Její pozitivní účinky byly prokázány v boji proti skleróze, potížím s prostatou, alergiím, revmatu a především kožním chorobám. Celkově působí jako detoxikační prostředek a antibiotikum. Jelikož je kombucha vyráběna ze zeleného čaje, který snižuje hladinu cukru v krvi, je prospěšná i při zvládání cukrovky 2. typu. Při studiích účinků kombuchy bylo prokázáno, že pomáhá zabraňovat růstu a šíření rakovinotvorných buněk díky vysoké koncentraci čajových polyfenolů a antioxidantů. Právě polyfenoly dokáží blokovat genovou mutaci a růst rakovinných buněk a současně podporují i jejich smrt. 

Když s kombuchou začínáte

Chcete-li kombuchu zařadit do jídelníčku, není se čeho bát, jen je dobré mít na paměti několik věcí. Rozhodně se nedoporučuje dětem do tří let, neboť obsahuje kofein a přibližně 0,5–1 % alkoholu. Kvůli tomu by neměli pít kombuchu ani vyléčení alkoholici. Někdy se může vyskytnout i alergická reakce či překyselení žaludku, ale tomu se vyhnete, když nebudete překračovat doporučenou denní dávku. Vyvarujete se tím i možných projímavých účinků. "V prvních dnech užívání mohou někteří jedinci pociťovat mírné projímavé účinky, které mohou být způsobeny postupným odbouráváním nežádoucích bakterií ze střeva a následným osidlováním novými kmeny. Jakmile se střevo vyčistí od toxických látek, měly by tyto projevy přestat," vysvětluje Marek Siwy z MAGU a zároveň upozorňuje na nepřekračování množství kombuchy:  "Začínat s menším množstvím, objemem cca 400–500 ml denně, případně méně a pak navyšovat. Doporučuji také užívat pravidelně alespoň tři měsíce." Ani chuťově se nemusíte ničeho bát. Jedná se o lehce kyselo sladký nápoj, osvěžující, s velkým množstvím chuťových variant od zázvoru, kiwi, jahod až po exotičtější příchuti. 

Jestliže si kombuchu oblíbíte a vašemu zdraví bude vyhovovat, můžete si ji doma vyrábět sami. Řada webových stránek uvádí postup, skladování a tvorbu příchutí. Avšak dejte pozor, aby byla správně připravená. Kontaminovaná kombucha může způsobit více škody než užitku.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.