Hřebíček | Moje zdraví

Hřebíček

Málokdo to ví, ale známé koření, kterému říkáme "hřebíček" jsou květní poupata stálezeleného tropického stromu hřebíčkovce kořenného (syzygium aromaticum). Hojně ho využíváme v kuchyni, ale i v léčitelství - například jako znecitlivující prostředek při akutní bolesti zubů.

Popis

Hřebíčkovec kořenný je strom kuželovitého tvaru, který může růst do výšky 10 až 12 metrů. Má silný kmen a ve volné přírodě se může dožít věku 400 let. Listy jsou lesklé a tmavě zelené. Rudé květy mají žluté okvětní lístky. Poupata mají nejprve bledou barvu, ale postupně zezelenají a v době sklizně už mají zářivě červenou barvu. Obvykle se sklízejí, když dosáhnou délky 1,5 až 2 cm.

Použití

Hřebíček oceníme v léčitelství, ale i v kuchyni. Nejčastěji se používá k přípravě pokrmů z ryb, kuřecího masa a rýže. Je vhodný do polévek, salátových dresinků a dezertů. Výborně dochutí jak slaná, tak sladká jídla. Hřebíček je hlavním kořením specialit v Indii nebo Srí Lance.

Hřebíček uchovávejte v dobře uzavřené skleněné nádobě na chladném, tmavém a suchém místě. Můžete ho rozemlít i pomocí ručního mlýnku. Mletý hřebíček rychleji ztrácí chuť.

Hřebíček je také silným repelentem. K tomuto účelu lze použít vonnou silici, nebo ponechat hřebíčkovou vodu v blízkosti okna. Odpuzuje nejen létající hmyz, ale i mravence.

Účinné látky

Hlavní složkou hřebíčkové silice je fenolická sloučenina eugenol, který má lokálně-anestetické a antiseptické účinky, používá se už odpradávna v zubním lékařství. Hřebíček má nasládlou chuť, která často přechází do chutě hořké. Koření obsahuje také řadu významných látek včetně vitamínu C a K, minerálů či vlákniny.

Účinky na zdraví

Hřebíček působí antisepticky, a to například při žaludečních a střevních potížích, při plynatosti, při otravách zkaženým jídlem. Dezinfekčního účinku hřebíčku se využívá také při aromaterapii. Silice, které se uvolňují z oleje (nesmí se v žádném případě používat vnitřně), dezinfikují nosní dutiny, dýchací cesty, plíce a průdušky. Při delším působení však může dojít k nadměrnému podráždění sliznic, na což je potřeba dát si pozor. V období chřipek je dobré pomocí aromalampy dezinfikovat celý byt, aby se omezila možnost virových nákaz. Hřebíček je také považován za afrodiziakum. Hřebíčkovým odvarem lze vymývat např. nehojící se hnisavé rány a bolestivé kožní infekce. Hřebíček také povzbuzuje činnost srdce a krevní oběh. Esenciální olej pomáhá ve formě inhalací při celkové slabosti, stresu a úzkosti. Dále se používá k masážím při svalovém vypětí.

Nejčastějšími formami užití jsou hřebíčkový éterický olej či tinktura. Jeho konzumaci se doporučuje omezit během těhotenství a neměl by se podávat malým dětem (do 2 let). Konzultace s odborníkem je nutná při těžších onemocněních nervového a trávicího systému.

Výskyt 

Hřebíčkovec roste v tropických oblastech, a to v Zanzibaru, na Madagaskaru, v Západní Indii a v Indonésii.

Sběr

Nerozvitá květní poupata hřebíčkovce kořenného se sklízí v okamžiku, kdy se zelená barva začíná měnit na nachovou.

Domácí recepty

Anestetikum na bolavý zub

Bolest zubu utišíme přiložením doměkka uvařeného hřebíčku na bolavé místo nebo na něj kápneme neředěný éterický olej.

Ústní hřebíčková voda

Přísady: 1 lžičku hřebíčkové tinktury, 2 dl destilované vody

Postup: Tinkturu smícháme s vodou a hotovou směsí si 2× denně vyplachujeme ústa.

Nálev proti vráskám

5 celých hřebíčků přelijeme šálkem vařící vody a necháme 20 minut přikryté luhovat. Tímto nálevem si pravidelně ráno a večer omýváme obličej.

 

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.