Antibiotika: Proč na nás přestávají fungovat? | Moje zdraví

Antibiotika: Proč na nás přestávají fungovat?

  • Antibiotika: Proč na nás přestávají fungovat?
    Rezistence na antibiotika • Autor: iStock.com
    11. listopadu 2021 • 06:00

    Antibiotika jsou lékem pro naše zdraví. Vlivem častého užívání však přestávají fungovat. Proč?

    Časté užívání antibiotik způsobuje jejich následnou rezistenci. To se bohužel týká celé populace. Je v tom jakési varování, protože antibiotika jsou nenahraditelná. Pokud přestanou účinkovat, není nic dalšího, co nás před některými nemocemi ochrání. 

    Pojem antibiotická rezistence, tedy odolnost bakterií na antibiotika, začal získávat velkou pozornost koncem 90. let. Od roku 1998 je považován za vážný problém ohrožující populaci států EU a od té doby se nepřetržitě řeší na zasedáních mezinárodních organizací (OSN, WHO aj.) 

  • Často a nesprávně. Faktory ovlivňující odolnost

    V Evropě každoročně zemře 33 000 lidí v důsledku infekce způsobené bakterií odolné na antibiotika. Některé studie dokonce odhadují, že pokud bude tento trend pokračovat stejným tempem, bude mít v roce 2050 na svědomí 10 milionů úmrtí ročně, což by bylo více než rakovina. Jedná se o negativní fenomén zvaný antibiotická rezistence. Dotýká se celé populace, ale čelí mu především v nemocnicích na lůžkových odděleních. Proč?

    Odborníci mají jasno. „Zcela zásadní je náš přístup k antibiotikům, především k širokospektrálním. Užíváme je stále častěji a bohužel i chybně. Přitom účinná antibiotika hrají důležitou roli v prevenci případných bakteriálních komplikací u řady chirurgických úkonů a jsou nezbytná v oborech, kde infekce může mít fatální důsledky,“ vysvětluje naléhavost problematiky antibiotické rezistence doc. MUDr. Helena Žemličková, Ph.D., vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika, která zároveň poukazuje na proběhlou kampaň ve Francii ke snížení předepisování ATB v letech 2000–2007, kdy se během 7 let působení skutečně rapidně snížil počet předepisovaných antibiotik o desítky procent. 

  • Nebezpečná samoléčba. ATB bez předpisu

    Nepříliš optimistická fakta ukázal také společný výzkum agentury Engage Hill a REMMARK z července 2021 na vzorku 2000 respondentů reprezentativní populace České republiky 16–65 let. Z něj vyplynulo, že téměř 18 % (17,7 %) dotazovaných užívalo antibiotika bez konzultace s lékařem (nebo bez předpisu). U skupiny respondentů do 25 let to bylo dokonce 25 %, což je velmi znepokojující údaj. „Antibiotika jsou léky, které nelze vydat bez lékařského předpisu,“ uvedla H. Žemličková. Téměř každý pátý Čech si ordinuje antibiotika sám.

  • Mladší generace na antibiotikách

    Společný průzkum agentury Engage Hill a REMMARK z července 2021 dále prozrazuje, že o antibiotika aktivně žádalo téměř 40 % dotazovaných. Mezi nimi byli převážně mladí lidé ve věkové skupině 16–24 let. „Z našeho průzkumu vyplynulo, že nejvíce ohroženou skupinou vzhledem ve vztahu k užívání antibiotik jsou mladí lidé do 25 let, a to především muži. Téměř 20 % z nich uvádí, že lze přestat užívat ATB v případě, že jim je lépe,“ objasňuje MUDr. Filip Brodan za agenturu Engage Hill.

    Přestože je potřeba šířit osvětu o užívání antibiotik především u mladé generace, celková výzkumná data prozradila, že Češi mají o antibiotikách poměrně zkreslené představy a také špatné návyky v souvislosti s jejich užíváním. Více než 29 % respondentů chybně uvádí, že antibiotika zabíjejí viry, a 10,9 % si myslí, že působí proti nachlazení. Celých 37 % se domnívá, že antibiotika pomohou urychlit dobu nachlazení. 

  • Osvěta jako základ

    Realizované výzkumy dokazují, že existuje souvislost mezi znalostmi a jejich užíváním. Informovanost je obecně nižší u lidí s nízkou úrovní vzdělání a také u těch, kteří pocházejí z horších ekonomických podmínek. Právě u těchto skupin je větší pravděpodobnost, že budou antibiotika užívat. Proto vznikají v zemích po celém světě projekty, které se snaží o této problematice šířit osvětu. Ani Česká republika není výjimkou a díky Státnímu fondu zdraví je realizován projekt Prevence antibiotické rezistence. „Letošní podzim u nás startuje kampaň, jejímž cílem je podpořit zodpovědný přístup k antibiotikům. Tedy snížit jejich užívání a zlepšit informovanost naší populace,“ uzavírá problematiku rezistence antibiotik Helena Žemličková.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.