Kryoterapie: Jak probíhá léčba chladem? Dopřejte si ji, pomůže vaší kůži i psychice | Moje zdraví

Kryoterapie: Jak probíhá léčba chladem? Dopřejte si ji, pomůže vaší kůži i psychice

Kryoterapie: Jak probíhá léčba chladem? Dopřejte si ji, pomůže vaší kůži i psychice
Kryokomora • Autor: iStock.com
22. srpna 2023 • 04:59

Tělo je vystaveno extrémnímu chladu několik minut. A líbí se mu to, protože díky tomu nastartuje ozdravné procesy. Pomůže vám například s atopickým ekzémem nebo artritidou. Jak kryoterapie alias léčba chladem probíhá? Jak často ji praktikovat? 

Kryoterapie je technika, při které je tělo vystaveno extrémně nízkým teplotám po dobu několika minut. Může se aplikovat pouze na jednu oblast, nebo se můžete rozhodnout pro celotělovou kryoterapii. Lokalizovanou kryoterapii lze podávat mnoha způsoby včetně ledových obkladů, ledové masáže, chladicích sprejů, ledových lázní, a dokonce i pomocí sond podávaných do tkáně.

Video se připravuje ...
Nejlepší aromaterapie na bolest hlavyVIDEO 

Výhody kryoterapie

Ponořením celého těla do extrémně studeného vzduchu na několik minut můžete získat řadu zdravotních výhod. Účinek má už první návštěva, ale nejefektivnější je absolvovat terapii chladem na vícero sezení a chodit pravidelně. Počet procedur se řídí charakterem potíží a následným efektem terapie. Na počátku je vhodné absolvovat 8 až 10 procedur nejlépe ve dnech na sebe navazujících (v jednom dni vždy jedna procedura). K trvalejšímu efektu je potřeba nejčastěji 10 až 20 návštěv v jedné sérii, ideální je tyto série absolvovat dvakrát až třikrát do roka. I když někteří sportovci používají kryoterapii dvakrát denně, neboť urychluje regeneraci svalů, šlach a úponů. Hojně navštěvují kryokomoru i zpěváci kvůli hlasivkám a  senioři, jimž pomáhá s pohybovým aparátem.

Jestliže se pro kryoterapii rozhodnete, vždy svůj zdravotní stav prodiskutujte s osobou, která kryoléčbu provádí, případně, máte-li výraznější obtíže, poraďte se o vhodnosti kryoterapie se svým lékařem. Mezi nejčastějšími vedlejšími účinky jakéhokoli typu kryoterapie jsou necitlivost, brnění, zarudnutí a podráždění kůže. Tyto nežádoucí účinky jsou téměř vždy dočasné. Lékaře navštivte, pokud do 24 hodin neustanou.

Jak kryoterapie celého těla probíhá?

Rozhodnete-li se kryoterapii vyzkoušet, je třeba mít na paměti několik zásad, s nimiž vás vždy seznámí člověk, který vás kryoterapií provází. Jelikož se u stavby kryokomory jedná o nákladnou investici, najdete je v České republice pouze ve větších městech, jako jsou Praha, Brno, Karlovy Vary, Ostrava. Za vyzkoušení určitě stojí, důležité je nemít obavy a řídit se pokyny.

Před vstupem nejprve vyplníte jednoduchý dotazník o vašem zdravotním stavu a pak vás vyzbrojíme krabičkou s nezbytnými věcmi,“ vysvětluje, jak návštěva kryokomory probíhá, Václav Rázl z fitcentra Gymstory v obchodním centru OC Šestka v Praze, kde se kryokomora nachází. “V krabičce jsou teplá čelenka a ponožky, rukavice a rouška a přímo u komory jsou k zapůjčení dřeváky. Do kryokomory můžete jít jen ve spodním prádle, ale klidně i v bavlněném tílku a legínách. Ideálně ve spodním prádle a tílku, na nohou vytažené teplé ponožky a dřeváky. Před vstupem musí být člověk úplně suchý a ničím nenamazaný, žádným krémem, a bez jakýchkoliv šperků a brýlí (kontaktní čočky lze mít),” uzavírá výčet věcí nutných před vstupem Václav Rázl.

A co se děje uvnitř?  “Naše kryokomora v OC Šestka se skládá ze dvou částí – nejprve vás čeká taková předzahrádka, kde si budete zvykat na mráz. Má cca -70 stupňů a budete tam jenom 30 vteřin, pokyn dostanete zvenku od obsluhy (vidíte ven okýnkem). Poté si otevřete dveře do -130 stupňů, kde vidíte nad dveřmi odpočítávač času, na němž jsou nastavené 3 minuty. Můžete ale samozřejmě odejít kdykoliv dříve, vždy přes předzahrádku. Dveře se otevírají snadno a u kryokomory je vždy obsluha, která na vás vidí okýnkem. Během času v kryokomoře není dobré se sebe dotýkat, nijak se třít apod., aby se kůže nedráždila. Je možné poskakovat, abyste se zahřáli, nebo popocházet. Dobré je dýchat zhluboka a vydechovat ústy,” doporučuje Rázl.

Výstupem z kryokomory to však nekončí. Jakmile vyjdete z chladu přes předzahrádku, kde už se musíte začít hýbat, abyste se pomalu zahřáli, čeká vás poté 10 až 15 minut jízdy na rotopedu, aby se obnovil krevní oběh. Při jízdě se brzy zahřejete.

S jakými problémy může lokální i celotělová kryoterapie pomoct?

 Snižuje příznaky migrény

Kryoterapie může pomoct při léčbě migrén ochlazením a znecitlivěním nervů v oblasti krku. Zábal krku obsahující dva zmrzlé ledové obklady na krční tepny významně sníží bolest při migréně.

 Léčí atopickou dermatitidu a další kožní onemocnění

Atopická dermatitida je chronické zánětlivé kožní onemocnění s typickými příznaky suché a svědivé kůže. Protože kryoterapie umí zlepšit hladinu antioxidantů v krvi a může současně snižovat zánět, je logické, že jak lokalizovaná, tak celotělová kryoterapie může pomoct při léčbě atopické dermatitidy. Příznivé účinky má i v léčbě akné.

Tlumí podráždění nervů

Mnoho sportovců používá kryoterapii k léčbě zranění již léta a jedním z důvodů je to, že dokáže utlumit bolest. Lékaři ošetří postiženou oblast malou sondou zavedenou do blízké tkáně. To může pomoct léčit skřípnuté nervy, chronickou bolest, nebo dokonce akutní poranění.

Pomáhá léčit poruchy nálady

Velmi nízké teploty při celotělové kryoterapii mohou způsobit fyziologické hormonální reakce. To zahrnuje uvolňování adrenalinu, noradrenalinu a endorfinů. To může mít pozitivní vliv na ty, kteří trpí poruchami nálady, jako jsou úzkost a deprese.

Snižuje artritickou bolest

Celotělová kryoterapie výrazně snížila bolest u lidí s artritidou. Zjistilo se, že léčba byla velmi dobře snášena. 

Může pomoct léčit nádory

“Cílená, lokalizovaná kryoterapie může být použita jako léčba rakoviny. V tomto kontextu se tomu říká kryochirurgie. Funguje tak, že zmrazí rakovinné buňky a obklopí je ledovými krystalky. V současné době se používá k léčbě některých nádorů s nízkým rizikem u určitých typů rakoviny, včetně rakoviny prostaty,” uvádí ze zkušenosti lékařka celostní zdravotní péče Debra Rose Wilson z Walden University.

Na to pozor! Kdy raději kryoterapii ne?

Nikdy byste neměli používat kryoterapii déle, než je doporučeno pro metodu terapie, kterou používáte. U kryoterapie celého těla by to bylo více než čtyři minuty. Pokud doma používáte ledový obklad nebo ledovou lázeň, nikdy byste neměli na danou oblast aplikovat led déle než 20 minut. Ledové balíčky zabalte do ručníku, abyste si nepoškodili pokožku.

Lidé s cukrovkou nebo jinými stavy, které ovlivňují jejich nervy, by neměli používat kryoterapii. Nemusí být schopni plně pocítit její účinek, což by mohlo vést k dalšímu poškození nervů.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.