Malé zázraky, které zlepší vaši pleť! Vyzkoušejte je a hned uvidíte změnu! | Moje zdraví

Malé zázraky, které zlepší vaši pleť! Vyzkoušejte je a hned uvidíte změnu!

Malé zázraky, které zlepší vaši pleť! Vyzkoušejte je a hned uvidíte změnu!
Přírodní zázraky na pleť • Autor: iStock.com
9. března 2024 • 06:00

Tyto látky mají neuvěřitelnou sílu a mohou vaší pleti dodat podstatné změny během několika týdnů, někdy dokonce i během dní. Jsou přírodní a vaší pokožce rozhodně prospějí. Kam tedy směřovat vaše úsilí o krásu a zdraví?

Omlazující slaměnka

Nejde o tu, kterou si trháte do vázy, ale o slaměnku nesmrtelku neboli Helichrysum, jenž je vzácnou rostlinou. Její květy připomínají malá sluníčka zářící zlatou barvou. Nenápadná kvítka pocházejí ze Středomoří a první zmínky o jejích používání pocházejí právě z Korsiky. A co umí s pletí? Velmi dobré zkušenosti s ní má zakladatelka přírodní kosmetiky bez vody Flowbase Anita Skotnicová: „Má silný účinek proti volným radikálům, které způsobují stárnutí pleti. Velmi výrazně stimuluje tvorbu kolagenu, stimuluje regeneraci pleti, zlepšuje mikrocirkulaci krve a detoxikaci pokožky. Je také přírodním antiseptikem a pokožce dodává výživu díky obsahu vitaminu E. Díky těmto skvělým vlastnostem jsou naše krémy omlazujícím zázrakem.“

 

Kolik si jí dávkovat? 

Vyberte si takový krém, kde je slaměnka ve vysoké koncentraci. Jelikož se jedná o přírodní olej, musí být pleti dodán v dostatečně koncentrované formě. „Při volbě výrobku se zaměřte na jeho složení. Na prvním místě by neměla být voda (Aqua). Pokud zvolíte kvalitní výrobek bez syntetické chemie a konzervantů, můžete jej používat bez obav klidně každý den,“ radí Skotnicová.

Kolagen podpoří pružnost

Kolagen je důležitou a hlavně nezbytnou součástí lidského organismu. Jde o nejhojněji se vyskytující a nejdůležitější druh proteinu v těle. O kolagenu by se dalo říci, že funguje v podstatě jako lepidlo pro naše tělo. Vytváří vazivo, čímž podporuje zdravou strukturu pokožky, svalové tkáně, kostí a šlach. Proč je důležité doplňovat do těla kolagen? „Zpevňuje pokožku a zabraňuje jejímu vysychání, posiluje vlasy, nehty a zuby, zlepšuje pohyblivost kloubů a pružnost vazů a šlach, přispívá k normální funkci kostí, chrupavek a kůže, dodává řasám hustotu, nehtům pevnost a dokáže vyzmizíkovat vrásky,“  poukazuje na kvality kolagenu nutriční specialistka KetoMix, Mgr. Monika Rychlovská Tělupilová, DiS., a doporučuje ho kombinovat s kyselinou hyaluronovou.

Kolik ho dávkovat?

Naše tělo je navrženo tak, aby si vytvářelo svůj vlastní kolagen. Samozřejmě za předpokladu, že dostává všechny potřebné živiny. S věkem se přirozená tvorba kolagenu však začíná postupně snižovat. K poklesu dochází zhruba od 25. roku věku, po 45. roce už si tělo kolagen nevytváří takřka vůbec. Většina doplňků kolagenu má doporučenou denní dávku vytištěnou na obalu. Balení práškového kolagenu se často doporučuje užívat 1–2 odměrky denně.  Pravidelným užíváním jsou na těle vidět změny už za pár týdnů.

Pro pevnost přeslička

Do kosmetiky se sbírá přeslička rolní (Equisetum arvense). Ale jak varuje Michaela Vaněčková stojící za přírodní kosmetikou Caltha, pokud byste ji chtěli sbírat sami, dejte pozor na záměnu s jedovatou p. bahenní (E. palustre). 

„Extrakt z přesličky rolní se přidává do vlasové i pleťové kosmetiky. Přeslička je bohatým přírodním zdrojem křemíku, zevní použití je zcela bezpečné a velmi prospěšné (Araujo et al, 2016). Křemík je významným stopovým prvkem v lidském těle, v kůži je nezbytný pro správnou produkci kolagenu a syntézu enzymů podporujících pevnost a pružnost pleti. Takže souhrnem, přeslička pomáhá hlavně v kosmetice proti stárnutí pleti jak v krémech pro zralou pleť, tak v pre-aging kosmetice. Na pokožku má stahující a hojivý efekt,“ shrnuje pozitiva přesličky Michaela Vaněčková. U vlasové kosmetiky jde především o vypadávání vlasů. Vyšší obsah křemíku ve vlasech vede k pomalejšímu vypadávání vlasů a k většímu lesku, vhodná je i pro vlasy rychle se mastící.

Kolik si jí dávkovat? 

U čajů je třeba dodržovat přesný návod na přípravcích (LD50 value > 5000 mg/kg), vnější aplikace není tak striktní. Hojivý efekt na pokožku byl sledován už při použití 3% oleje. (Asgharikhatooni et al, 2015).

Video se připravuje ...
Akné prozradí, co vás opravdu trápí. Ve které části obličeje se vám tvoří nejvíce?VIDEO 

Hřebíček vítězí nad akné

Jak působí hřebíček na pleť? Velmi dobře, neboť má antimikrobiální a antioxidační účinky. Nejúčinnější je v boji proti akné. „Pro své silné antibakteriální účinky je hojně využíván ke zmírnění projevů akné, neboť působí lokálně v místě zánětlivého ložiska. Proto je stěžejní ingrediencí naší nové řady pro pleť s akné,“ vyzdvihuje pozitiva hřebíčku Mgr. Simona Brhelová, manažerka marketingu české přírodní kosmetiky Nobilis Thilia, a rozhodně ho doporučuje, jestliže vás trápí aknózní pokožka. Hřebíček nemá jen blahodárné účinky na pleť, ale také dokáže velmi dobře působit aromaterapeuticky. Posiluje vyrovnanost a uvolnění, celkově dodává chuť do života.  

Měl by se mu někdo vyhnout?

Není potřeba. Kontraindikace má dle Simony Brhelové hřebíček pouze ve 100% koncentraci. V přírodní kosmetice je však vždy použito takové množství éterických olejů, které je vhodné a bezpečné pro každodenní použití v každém věku.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.