Chemický peeling: Cesta, jak omládnout a zlepšit pleť | Moje zdraví

Chemický peeling: Cesta, jak omládnout a zlepšit pleť

Chemický peeling: Cesta, jak omládnout a zlepšit pleť
Autor: istock.com
26. dubna 2022 • 06:00

Chemický peeling je procedura, která naší pleti pomáhá zbavit se pigmentových skvrn, ale následně také lépe vstřebávat krémy. Proč říct „ano“ chemickému peelingu?

Není peeling jako peeling a ten chemický se skutečně vůbec nepodobá tomu, který si občas většina z nás dělá doma. Žádné hrubé části v něm totiž nenajdete. Chemický peeling působí na bázi ovocných kyselin, které naši pleť kompletně obnoví. Skvělou zprávou je, že na něj může přijít žena v pubertě, ale také žena v produktivním věku.

Video se připravuje ...
Co zabere proti pigmentovým skvrnám? Vyzkoušejte chemický peelingVIDEO 

Stop akné

Chemický peeling je účinnou zbraní nejen proti akné, ale také proti pigmentovým skvrnám, jemným vráskám a rozšířeným pórům. Jako bonus získáte pleť hydratovanou, mladistvou a barevně jednotnou.

Jak funguje?

Nemusíte se ničeho obávat. Pozitivem chemického peelingu je to, že jeho aplikace zabere nanejvýš hodinu vašeho času, ale účinky budou vidět ještě dlouho poté. Chemický peeling je v dnešní době součástí nabízených procedur téměř všech dermatologických center i kosmetických salonů. Už ve starověkém Egyptě ho používala sama Kleopatra, která se koupala v kyselém mléce nebo červeném víně. A její pokožka pak byla zjemněná a oživená. I dnes se používají přírodní složky v podobě ovocných kyselin, které jemně naruší kůži do určité hloubky (vždy záleží na síle dané kyseliny). V tom je rozdíl tohoto peelingu od běžně používaných, které naruší kůži na povrchu, ale do spodních vrstev epitelu se nedostanou. Čím silnější kyselinu váš dermatolog zvolí, tím rychlejší budou účinky, které se dostaví.

Jaké jsou účinky chemického peelingu?

Poté, co opustíte svého dermatologa, musíte peeling na pleti nechat ještě pár hodin působit a následně opláchnout vlažnou vodou. V následujících dnech si můžete připadat jako had, protože se budete loupat. Intenzita loupání je opět odvislá od toho, jak silná kyselina byla použita. Povrchové vrsty kůže se pomalu začnou odlupovat, aby byly nahrazeny kůží novou, sjednocenou a zdravou. 

Proč říct „ano“ chemickému peelingu?

Pokud nechcete předčasně stárnout, pokud si chcete zachovat svěží „look“ a pokud chcete pleť sjednocenou bez jemných linek a pigmentových skvrn, je chemický peeling skutečnou nutností. Navíc díky tomu, že se zbavíte již odumřelých částeček kůže, bude následná péče do pleti lépe a intenzivněji pronikat, čímž také podpoříte její „mladistvost“.

Jak dlouho trvá chemický peeling?

Samotná procedura trvá půl hodiny až hodinu, záleží na salonu a také síle použitých kyselin. U slabších je pak nutné proceduru opakovat, a to zhruba 3–6krát zhruba po dvou týdnech. Pokud však dermatolog použije silnější kyselinu, stačí jít jednou na podzim a následně těsně před jarem. V měsících, kdy svítí hodně slunce se chemický peeling nedoporučuje. Po peelingu je nutné používat krém s vysokým SPF faktorem.

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.