Jak se projevuje nedostatek bílkovin? Jak poznat nedostatek bílkovin? | Moje zdraví

Co se děje s tělem, když mu chybí bílkoviny?

Co se děje s tělem, když mu chybí bílkoviny?
Nedostatek bílkovin se projeví i špatnou kvalitou vlasů a nehtů • Autor: iStock.com
6. prosince 2017 • 06:00

Lidová moudra praví, že bez bílkovin nerostou svaly a jakékoliv cvičení bez pořádné domácí dávky masa je k ničemu. Něco pravdy na tom samozřejmě bude. Bílkoviny jsou pro naše tělo velmi důležité a jejich nedostatek může dokonce vést k závažným onemocněním. Jak se projeví jejich nedostatek?

Bílkoviny jsou vlastně proteiny, a tak jako například tuky či sacharidy jsou nenahraditelné. „V našem jídelníčku by měly bílkoviny tvořit nejméně 15 procent z toho, co jíme,“ doporučuje pro Moje zdraví praktická lékařka Lucie Nováková a dodává, že bílkoviny jsou součástí všech buněk a tkání, a jsou tak důležité pro stavbu těla.

Největší hloupostí populace je pak snažit se zhubnout díky snížení příjmu bílkovin. Naopak tak náš organismus ještě více oslabíme,“ varuje doktorka. 

Kde získat  bílkoviny? 

Pro dostatečný příjem bílkovin se doporučuje jíst zejména luštěniny, vejce, mléčné výrobky a samozřejmě hlavně maso a ryby. Najdeme je ale třeba i v sójových bobech. Malé množství jich je i v ořeších a zelenině. 

Vypadají nám vlasy?

Pokud nebudeme přijímat bílkoviny, může se to projevovat například větší lámavostí nehtů. Zdravé nebudeme mít ani vlasy. Kvůli nedostatku keratinu budou slabé a bez lesku a může se stát, že nám začnou vypadávat

„Kromě toho se mohou objevovat i časté otoky obličeje, víček či končetin. Bílkoviny totiž udržují krev v našich cévách. Bez proteinů se ale může stát, že se naše krev bude „rozlévat“ i do dalších, okolních tkání. Jejich nedostatek má vliv i na zmiňovaný objem svalů. Naše tělo bílkoviny zkrátka potřebuje – podporují totiž i takzvané biochemické reakce. Zejména to platí při úbytku v těle hojně zastoupené živočišné bílkoviny – kolagenu. Bez něj se ochabování svalů a bolestem kloubů s největší pravděpodobností nevyhneme,“ upozorňuje lékařka.

"Jejich malé množství v těle také snižuje naši imunitu, a nezabráníme tak častým nachlazením a virózám. A to se zejména v současném chladném počasí zrovna moc nehodí,“ vysvětluje Nováková s tím, že kvůli jejich nedostatku se navíc mohou problematicky hojit různá poranění a rány.

Navíc se sníží též detoxikační funkce jater. Problematické pak bude odbourávat jedy, jako jsou například i nikotin či alkohol. „U dětí pak jejich nedostatek představuje také riziko. Důsledkem může být zpomalení tělesného i duševního vývoje, takže vyloženě vegetariánskou stravu u dětí nedoporučuji,“ popisuje lékařka. 

Kvůli jejich nedostatku navíc můžete začít i nekontrolovatelně tloustnout. Velmi se totiž zvyšuje chuť na sladké. „Proteiny totiž úspěšně usměrňují hladinu cukru v naší krvi. Pokud ale tato hladina klesne, naše tělo si o ni řekne samo a v uvozovkách po nás chce, abychom jedli právě mléčné výrobky,“ říká odbornice. 

Znáte nebezpečný kwashiorkor?

Kwashiorkor není žádná postava z Pána prstenů, ale závažné onemocnění, vyskytující se u pacientů s dramaticky nízkým množstvím bílkovin. Vyskytuje se hlavně v afrických zemích, kde se často objevuje nedostatek jakýchkoliv výživných potravin.

„Například kojenci tak od svých matek nedostávají skoro žádnou výživu, což u dětí vede ke špatnému vývoji svaloviny, mohou jim vypadávat zuby a vlasy a výrazně špatná je i kvalita jejich kůže,“ podotýká Nováková s tím, že se u těchto jedinců mohou také objevit poruchy psychomotorického vývoje.

Jednoduše řečeno jsou děti velice slabé a jen těžko se z tohoto stavu dostávají. Léčba je velmi dlouhá. Pacientům totiž nemůžeme z ničeho nic připravit „hostinu“. Přísun bílkovin musí být naopak velmi pozvolný a samozřejmě dlouhodobý.

Kwashiorkor se ale neobjevuje jen u dětí. Trpí jím i dospělí. Své o tom ví například lidé trpící bulimií či anorexií. Takže jaký z toho pro nás plyne závěr? Vegetariánství spíše ne, bílkoviny určitě ano. Stačí ale jíst zcela „normálně“, občas si dopřát maso, sýry, ryby. Vše kombinovat se zeleninou, ovocem a „nepřecpávat se“. Jednoduše řečeno – všeho moc škodí. 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.