Co je to Skyr? | Moje zdraví

Skyr: Proteinová dietní bomba z Islandu

Skyr: Proteinová dietní bomba z Islandu
Skyr obsahuje vysoký podíl bílkovin • Autor: iStock.com
25. srpna 2017 • 06:00

Možná jste o něm už slyšeli – je dobrý, zdravý a v současné době absolutně módní. Milovníci mléčných výrobků už vědí, řeč je o Skyru  „takovém zvláštním jogurtu“. Proč je tak zdravý, jak chutná a odkud se vůbec vzal?

Skyr je fermentovaný mléčný výrobek původem z Islandu, kam se před tisíci lety dostal z Norska. Je podobný hustějšímu jogurtu. Podobně také chutná, je však méně nakyslý a chuťově výrazný.

Jeho sušinu však tvoří zejména velmi koncentrovaná mléčná bílkovina (více než 10 procent). Další jeho charakteristikou je přirozeně nízký obsah tuku. Na mléčnou bílkovinu je navázáno vysoké množství biodisponibilního mléčného vápníku, který lidské tělo potřebuje hlavně pro stavbu kostí a zubů.

Je Skyr jogurt?

Proč nemůžeme o Skyru mluvit prostě jako o jogurtu? „Z definice jogurtu vyplývá, že ve výrobku je přítomno nejméně 107 zárodků jogurtové kultury. To samozřejmě není v případě Skyru splněno. Tedy nikoliv počet živých mikroorganismů, ale právě jejich druhové zastoupení,“ říká Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

Dalo by se říci, že se výroba Skyru příliš neliší od výroby jogurtu. Jsou tu ale přesto dvě odlišnosti. „Za prvé je zde použita jiná bakteriální kultura, která je odlišná od té klasické jogurtové složené ze dvou známých mikroorganismů Streptococcus thermophillus a Lactobacillus bulgaricus. Nerad bych prozrazoval tajemství výrobců Skyru, ale mohu říci, že i pro jeho výrobu se používá termofilní kultura, dále ale také kultura probiotická a navíc jeden protektivní mikroorganismus, který ze Skyru vytváří vlastně funkční potravinu,“ popisuje Jiří Kopáček.

A doplňuje: „Druhou odlišností je nutnost odstředění syrovátky po fermentaci mléka, což je jednak podobné výrobě tzv. řeckého jogurtu a což v podstatě zajistí onen zázračně vysoký obsah bílkovin.“

Chcete přesto zůstat u jogurtu: Podívejte se na video, jak vybírat jogurty, které jsou pro vaše zdraví nejlepší. 

Video se připravuje ...
Odborná garantka iniciativy Vím, co jím Karolína Hlavatá poradí, jaký ovocný jogurt si vybrat a jaký rozhodně nekupovatVIDEO 

Proč je Skyr zdravý?

Skyr je zdravější než jogurt zejména díky vysokému obsahu bílkovin, vápníku a malého množství tuku a cukru. Stejně jako v jogurtu jsou v něm obsaženy mikrobiální kultury, které působí na dobré zažívání. Ideální je pro seniory jako prevence proti osteoporóze nebo pro sportovce, kteří potřebují budovat svalovou hmotu díky vysokému obsahu bílkovin.

Jak Skyr upravovat?

Skyr se prodává v neochucené verzi, ale přidává se do něj ovocná složka stejně jako do jogurtů, můžete ho jíst s vločkami nebo medem. Lze ho využít v kuchyni i jinak. Recepty na výborné pochoutky ze Skyru najdete na recepty.cz

Domácí výroba Skyru

Skyr je možné vyrábět i doma, ale Jiří Kopáček to spíše nedoporučuje: „V domácích podmínkách nikdy nezabezpečíte odpovídající požadavky pro fermentaci a výsledek je značně nejistý. Je proto lépe se spolehnout na profesionalitu našich mlékařů. V České republice jsou již dvě mlékárny, které se výrobou Skyru zabývají.“

 

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.