Homeopatie léčí i zranění nebo ortopedické problémy | Moje zdraví

Homeopatie léčí i zranění nebo ortopedické problémy

Homeopatie léčí i zranění nebo ortopedické problémy
Při takzvaném tenisovém lokti je vhodné užívat celý měsíc léky Arnica montana 30 CH a Natrum sulfuricum 30 CH. • Autor: iStock.com
1. února 2017 • 05:59

Zdálo by se, že homeopatie asi nebude tou nejlepší volbou při léčbě potíží, které patří do ambulance ortopeda, ale opak je pravdou. Řadu zdravotních obtíží, které se klasickými metodami léčí zdlouhavě či obtížně, je možné léčit za přispění homeopatie velmi efektivně. Rychle se hojí například úrazy, ale i patní ostruhy nebo například tzv. zmrzlé rameno. Jak na to?

Zmírnit bolest a omezit komplikace

Základním lékem u všech úrazů je Arnica montana, která snižuje bolestivost, otok i krvácení. Při správném a rychlém použití se významně snižuje riziko možných komplikací i celková délka trvání obtíží s úrazem spojených. Čím dříve je Arnica podána, tím lepší je její efekt. Proto je první hodinu po úraze doporučeno podávání 5 granulí každých 20 minut, dále se frekvence podávání řídí intenzitou bolestí.

Při snížení bolestivosti se intervaly mezi dávkami prodlužují až na dávkování 3x denně 5 granulí, a to až do doby, kdy se pacient cítí v pořádku a zranění je zcela zhojeno.

Další léky volíme podle typu bolestí a lokalizace potíží. U následné rehabilitace podáváme vždy Rhus toxicodendron 15 CH (3x denně 5 granulí), který snižuje bolestivost a poúrazovou ztuhlost, a při svalovém spasmu pak Nux vomica 30 CH, 3x denně 5 granulí během rehabilitace.

Problémy s koleny

Asi nejčastěji si pacienti stěžují na problémy s koleny. Při poranění menisku podáváme léky Arnica montana 9 CH (první hodinu velmi často), Ruta graveolens 30 CH, Bryonia alba 15 CH a Symphytum offi cinale 15 CH (je pouze na lékařský předpis), 3x denně 5 granulí od každého až do vymizení otoku a bolestí.

Stejné léky použijte i v případě poranění postranních či zkřížených kolenních vazů, Arnica ale v ředění 30 CH, každou hodinu 5 granulí, Ruta graveolens, Symphytum offi cinale a Bryonia ve stejném ředění a v dávkování 5 granulí 2x denně. Při rehabilitaci pak podáváme Rhus toxicodendron 15 CH, 3x denně 5 granulí.

Před a po operaci

Při nutnosti operativního zákroku podáváme před zákrokem léky Arnica montana 30 CH a Phosphorus 30 CH, 5 granulí 2x denně a po operaci opět Ruta graveolens 30 CH, Bryonia alba 30 CH a Symphytum offi cinale 15 CH, 2x denně 5 granulí od každého.

Zranění v oblasti kotníku

Dalšími častými úrazy jsou traumata v oblasti kotníku. I zde vždy podáváme lék Arnica montana 15 CH (v akutním stavu 5 granulí každých 20 minut) a po zlepšení 5 granulí 3x denně do zhojení. K tomu při krevním výronu přidáme Ledum palustre 30 CH, 2x denně 5 granulí.

Je-li kotník oteklý, ale nikoli viditelně modrý, podáváme Apis mellifi ca 30 CH, 4x denně 5 granulí. Pokud si pacient stěžuje na bolest při sebemenším pohybu a doteku, nasazujeme lék Bryonia alba 9 CH, 4x denně 5 granulí, při zlepšení stavu postupně snižujeme počet dávek a po vymizení příznaků jej vysadíme.

Šíří-li se bolest i do oblasti nártu a holeně, přidáváme Phytolacca decandra 9 CH, 3x denně 5 granulí. Typické je také zhoršení při pohybu. Jakmile se akutní stav výrazně zlepší, podáváme na doléčení lék Ruta graveolens 15 CH, který hojí vazivovou tkáň, v dávce 2x denně 5 granulí.

Při opakovaném podvrtnutí kotníku můžeme preventivně po dobu 4–6 týdnů podávat jednou týdně 5 granulí Natrum carbonicum 30 CH (je pouze na lékařský předpis). Jsou-li kotníky nestabilní, zvrtnou se i při běžné chůzi a pacient mívá pocit rozvolnění a nestability kloubu, využijeme Nitricum acidum 30 CH, 5 granulí 1x týdně, opět po dobu 4–6 týdnů.

Bolesti v kyčlích

Při bolestech lokalizovaných do oblasti kyčle pomáhá kombinace léků Arnica montana 30 CH a Ruta graveolens 30 CH, 2x denně 5 granulí do zlepšení.

Obtíže v bederní oblasti

U bolestí v bederní oblasti můžeme obtíže zmírnit kombinací léků Kalium carbonicum 5 CH a Bellis perennis 9 CH, 3x denně 5 granulí do zlepšení stavu (druhý uvedený je pouze na lékařský předpis).

Nepohyblivost ramene

Akutní bolesti ramene, tzv. syndrom zmrzlého ramene, léčíme kombinací léků Bryonia alba 30 CH, Ferrum phosphoricum 30 CH a Symphytum offi cinale 15 CH, 3x denně 5 granulí od každého (minimálně po dobu 1 týdne). Je-li bolest ramene při pohybu doprovázena praskáním, přidáme Natrum phosphoricum 9 CH, 3x denně 5 granulí.

Řešení zranění lokte

U zranění v oblasti lokte podáváme v akutním stavu opět léky Arnica montana 30 CH a Bryonia alba 30 CH, první hodinu 5 granulí každých 20 minut a dále každou hodinu až do zlepšení bolesti. Je-li loket naražený, použijeme Ruta graveolens 30 CH, 3x denně 5 granulí jeden týden, při vymknutí pak Rhus toxicodendron 15 CH, 3x denně 5 granulí.

U natržení úponů nebo při zlomenině přidáváme Symphytum offi cinale 15 CH, 3x denně 5 granulí do zhojení. Při chronických potížích, tzv. tenisovém lokti, podáváme celý měsíc léky Arnica montana 30 CH a Natrum sulfuricum 30 CH, 3x denně 5 granulí.

Jedná-li se o levý loket, vždy přidáme Lachesis mutus 30 CH, jde-li naopak o pravý loket, přidáváme Lycopodium clavatum 30 CH (vždy 1x denně 5 granulí). Zánět šlach předloktí vyžaduje kromě klidového režimu podávání léků Bryonia alba 30 CH, Ruta graveolens 30 CH (2x denně 5 granulí po dobu minimálně 2 týdnů). Vyzařuje-li bolest do celého předloktí, nasazujeme Hypericum perforatum 30 CH a Arnica montana 30 CH (3x denně 5 granulí do zlepšení stavu).

Syndrom karpálního tunelu

V případě syndromu karpálního tunelu podáváme při prvních potížích lék Ruta graveolens 30 CH. Při otoku v oblasti zápěstí doporučuji Apis mellifi ca 30 CH a Bryonia alba 15 CH, 3x denně 5 granulí a k tomu Causticum 30 CH v případě zkrácených šlach předloktí a dlaně nebo Arsenicum album 30 CH v případě pálení v dlani, které pacienta budí kolem jedné hodiny ráno.

Má-li pacient mírný otok zápěstí a stěžuje si na praskání v kloubech, zvolíme Natrum muriaticum 30 CH. Kalium carbonicum 30 CH podáváme, má-li pacient studené ruce a trápí ho brnění a snížená citlivost (uvedené potíže se objevují nebo zhoršují kolem třetí hodiny nad ránem).

Jestliže si pacient stěžuje na bolestivý otok prstů ruky doprovázený křečemi, je vhodný lék Calcarea carbonica 30 CH. Problém karpálních tunelů vyžaduje dlouhodobé užívání léků (minimálně po dobu 1 měsíce), a to v dávce 1x denně 5 granulí.

Komplikace s Achillovou šlachou

Na bolest Achillovy šlachy podáváme Symphytum offi cinale 15 CH, 2x denně 5 granulí. Je-li problém na levé noze, přidáváme Lachesis mutus 30 CH, u pravé nohy pak Lycopodium clavatum 30 CH, 1x denně 5 granulí.

Patní ostruha

Potíže s patní ostruhou pomůže vyřešit Calcarea fluorica 15 CH, 2x denně 5 granulí, v kombinaci s lékem Hekla lava 15 CH, 2x denně 5 granulí. Při bolestivé chůzi a píchání v místě výrůstku přidáváme ještě lék Silicea 30 CH, 1x denně 5 granulí.

Jestliže jste své potíže ve výčtu nenašli, vyhledejte lékaře homeopata, který vám vybere léky cíleně po komplexním vyšetření.

Autor: MUDr. Kateřina Formánková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.