Šest bylin pro lepší trávení | Moje zdraví

Šest bylin pro lepší trávení

Video se připravuje ...
17. července 2022 • 06:00

Trápí vás žaludek, ale prášek na bolest není to pravé? Sáhněte po bylinkách! Účinném řešení, které pomůže, zklidní a jde navíc ruku v ruce s přírodou. 

Znáte ten nepříjemný pocit po jídle, kdy vás pálí žáha, žaludek je plný k prasknutí a břicho nepříjemně nafouklé? Poruchy trávení zná téměř každý a někdy dokážou hodně potrápit. Řešení je ale blíž, než se zdá. V tomto případě pomohou bylinky!

Video se připravuje ...
Bylinky proti nadýmáníVIDEO 

Kdo by neznal babské rady, které přinášejí účinné řešení. I kdyby přece jen ne, rozhodně jimi nic nezkazíte. Přinášíme vám ty nejlepší tipy, jak ulevit žaludku a zmírnit zažívací potíže. Bylinky jsou mocná čarodějka a někdy dokážou vyřešit více zdravotních problémů najednou.

Ostropestřec mariánský

Bylinka, která je primárně určená jako detoxikační prostředek pro naše játra. Její schopnost léčit však sahá mnohem dál. Nápomocná je také při zažívacích problémech, kdy uvolní křeče a zmírní bolesti.

Andělika lékařská

Bylinka poměrně aromatické vůně, která pomáhá řešit problémy se zažíváním. K tomu se nejčastěji využívá extrakt z kořene. Ten pomáhá zmírňovat křeče tím, že uvolňuje stažené svaly gastrointestinálního traktu. Je typická svou nahořklou chutí. 

Kmín kořenný

Kdo by neznal kmín! Ne každý ale ví, že právě tato bylinka účinně bojuje s plynatostí. Složky v něm obsažené totiž stimulují trávení. Často se používá v kombinaci s fenyklem, jež posiluje jeho sílu. Pomáhá nejen s nadýmáním, je také účinným pomocníkem při léčbě zánětů v gastrointestinálním traktu, kde působí antimikrobiálně. 

Iberka hořká

Bylinka původem z Pyrenejí, která není ceněná jen pro svoje blahodárné zdravotní účinky, ale i co se týče okrasy. Kvete totiž drobnými bílými květy od jara do léta. Obsahuje velké množství flavonoidů a glukosinolátů, extrakt z této byliny pomáhá podporovat přirozené pohyby trávicí soustavy.

Heřmánek pravý

Tato všemocná bylinka by neměla chybět v žádné domácnosti. Dokáže totiž pomoci se širokým spektrem zdravotních problémů. Od klasické rýmy až po kožní obtíže. Heřmánek také pomáhá s trávením, podporuje přirozenou peristaltiku střev a ulevuje od křečí.

Meduňka lékařská

Meduňku zná každý. Využívá se při léčbě nespavosti především jako čaj, který dokáže zklidnit mnohdy roztěkanou mysl. Její místo však není pouze v kuchyni, ale i v lékárničce. Meduňkový sirup je skvělý základ pro zklidnění žaludku a křečí ve střevech, snižuje tak nadýmání, a navíc nastartuje trávení.

Změňte svůj životní styl!

Za poruchami trávení stojí více faktorů. Od stresu a nervozity až po špatnou a nutričně nevyváženou životosprávu. Zkuste se proto spolu s bylinkami zaměřit také na to, co jíte a pijete, a vybírejte vždy potraviny, které jsou čerstvé, kvalitní a plné živin. Zapomínat byste neměli ani na fyzickou aktivitu, tak je účinná zejména při zácpě, protože pomáhá aktivovat peristaltiku střev.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.