Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Zubní kaz: Jak proti němu bojovat a co zubům skutečně škodí?

21. února 2022 • 14:00

Zubní kazy jsou jednou z nejrozšířenějších infekcí. Způsobuje je převážně bakterie Streptococcus mutans, která se běžně vyskytuje v ústech a přenášet se může slinami, tedy i v rámci rodiny z rodiče na děti, třeba přes použitou skleničku nebo hrneček.

Vašimi soupeři jsou známá bakterie a lenost

Zubní kazy jsou jednou z nejrozšířenějších infekcí. Způsobuje je převážně bakterie Streptococcus mutans, která se běžně vyskytuje v ústech a přenášet se může slinami, tedy i v rámci rodiny z rodiče na děti, třeba přes použitou skleničku nebo hrneček. Dobrou zprávou je, že zubnímu kazu lze celkem dobře předcházet a v první fázi je možné ho léčit bez vrtání.

Video se připravuje ...
Jak správně čistit dětem zubyVIDEO 

Návštěva stomatologické ordinace, usednutí na křeslo a zvuk vrtačky jsou strašákem mnoha dětí i dospělých. V řadě případů je však možné nepříjemnému zážitku z ošetření zubu napadeného kazem předejít. „Zubní kaz je preventabilní onemocnění a předcházet mu lze správnou péčí o dutinu ústní. K té patří pravidelné čištění zubů a mezizubních prostor,“ říká úvodem stomatoložka MDDr. Adéla Kuželová ze zubní kliniky DentAlo.

Večerní péče je zásadní

Přestože se čištění zubů považuje za samozřejmost, řada lidí stále neví, jak má správná hygiena dutiny ústní vypadat. A když ji neovládá dospělý, těžko naučí správné návyky své dítě. Základem je čištění zubů dvakrát, případně třikrát denně. „Zuby by si děti i dospělí měli čistit dvakrát denně. Zejména večerní čištění má zásadní význam pro zdraví zubů. Zaprvé se tak ze zubů odstraní veškeré nečistoty, které na nich ulpěly během dne, zadruhé proto, že se během spánku snižuje produkce slin, což usnadňuje vznik zubního plaku, zubního kamene i zubního kazu. Klíčová je i péče o mezizubní prostory, především u stálých zubů. U dětí je dobré začít s nácvikem čištění mezizubí třeba jednou za dva tři dny. V době od dvanáctého roku věku, kdy jsou v ústech již kompletně prořezané stálé zuby, by čištění mezizubí mělo probíhat každý den, ideálně večer,“ doporučuje lékařka. Na škodu není ani vyčištění zubů po obědě. Platit by měla zásada, že se zuby čistí s odstupem dvaceti až třiceti minut po jídle, to proto, že během jídla dochází ke zvýšení kyselosti v ústech a čištění by mohlo narušit zubní sklovinu. Po uplynutí této doby je pH již v normě a poškození skloviny nehrozí. K dalším pravidlům patří i to, že se zuby čistí měkkým zubním kartáčkem krouživými pohyby seshora dolů, nikoli vodorovnými tahy, které napomáhají ustupování dásní.

Když vznikne kaz

Zubní kaz je infekční bakteriální onemocnění napadající zubní sklovinu a v případě včasného neošetření i hlubší vrstvy zubu. K přenosu bakterie Streptococcus mutans, která zubní kaz způsobuje, dochází velmi často v rodině z dospělého na dítě třeba přes použitý příbor, skleničku, během společné konzumace jídla nebo i mezi partnery například líbáním. Pokud dojde k usazení bakterie na zubní sklovinu a k jejímu pomnožení, vzniká zubní kaz. „K prvnímu narušení a oslabení zubní skloviny, tedy k demineralizaci, během níž dochází ke ztrátě minerálů a iontů, může dojít už po 48 hodinách od usazení zubního plaku. Demineralizovaný zub je dalším působením bakterií ohrožen pro vznik zubního kazu. Pokud by následně došlo k dokonalému očištění zubů od zubního plaku, nastupuje remineralizace, tedy proces, při němž dochází k navrácení ztracených minerálů a iontů do zubní skloviny a k jejímu zahojení,“ vysvětluje lékařka. Tímto způsobem organismus dokáže opravit narušenou sklovinu, tedy horní vrstvu zubu.

Hodně se dá zachránit

„Pokud je kaz v počáteční fázi a je narušená opravdu jen sklovina, nikoli hlubší vrstvy zubu, je možné po odhalení zubního kazu stav pouze sledovat a podpořit jeho zhojení v rámci remineralizačních pochodů zvýšenou domácí péčí o zuby. Takový kaz nebývá okem viditelný a lze ho odhalit pomocí 3D rentgenu či jinými diagnostickými metodami,“ vysvětluje odbornice. Nejčastějším místem vzniku zubního kazu jsou mezizubní prostory a kousací plošky zubů. Sledování zubního kazu a snaha o zpětnou remineralizaci zubu obvykle trvá v rámci několika měsíců. Během nich je nutné zuby pečlivě čistit a podpořit remineralizaci lokálním použitím přípravků s koncentrovaným množstvím fluoridů či hydroxyapatitu. „Takto ošetřený zub má šanci se sám zahojit,“ doplňuje lékařka.

Vrtání je někdy nutné

V okamžiku, kdy bakterie napadne hlubší vrstvy zubu, je nutné zub ošetřit vrtáním. To se týká dětských i dospělých pacientů. „U dětí je třeba zabránit tomu, aby se kazivost z dočasných zubů rozšířila na zuby stálé. Rozsáhlé kazy je nutné odvrtat vždy. Totéž platí o kazech v mezizubí, kdy se kaz mléčného zubu dotýká zubu trvalého,“ říká lékařka. Přestože je zubní kaz problémem řešitelným, je vždy lepší jeho vzniku předcházet. „V ordinaci vidíme u pacientů různou predispozici ke vzniku kazu, která je dána jak genetickými faktory souvisejícími s imunitou, tak stravovacími návyky a kvalitou čištění zubů. Stále tedy platí, že kazivosti lze předcházet pečlivou ústní hygienou,“ říká lékařka.

Co zubům škodí

* Velké množství sladkých jídel. * Konzumace ovocných džusů, koncentrovaných ovocných šťáv a sladkých limonád, zejména jejich dlouhodobé popíjení během dne, protože vyvolávají silnou demineralizaci až erozi (opotřebení) zubů. * Jídlo ulpívající v mezizubí. * Čištění zubů tvrdým kartáčkem vodorovnými pohyby. * Čištění zubů bezprostředně po jídle, kdy v ústech klesá pH a zubní sklovina je oslabená a náchylná k poškození.

Platit by měla zásada, že se zuby čistí s odstupem dvaceti až třiceti minut po jídle, až se sníží kyselost v ústech.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.