Jak si vyrobit med nebo sirup z fialek? A proč je zdravý? | Moje zdraví

Máte dusivý kašel či astma? Vyrobte si doma sirup z fialek

Máte dusivý kašel či astma? Vyrobte si doma sirup z fialek
Sezóna fialek je až do června • Autor: iStock.com
13. května 2018 • 06:00

Med nebo sirup se dá udělat téměř z čehokoliv. No, samozřejmě trochu přeháníme, ale slyšeli jste už o tom, že ho můžete získat třeba i z fialek? K čemu je dobrý a proč bychom se měli pachtit po jarní louce a hledat jejich květy?

Sbírat bychom měli květy violky vonné, ve kterých najdeme řadu vitamínů. „Celá rostlina, tedy nať, by se měla trhat zejména v době květu, tedy v během jara, najít se dají ale i v létě. Hledejte je hlavně v horských svazích, pod stromy, kolem řek, na loukách a u plotů a zdí. Vydat bychom se na ně měli ráno,“ vysvětluje praktická lékařka Lucie Nováková s tím, že naši předci často používali zejména sirup z fialek. „Sirup se používal jako vhodný prostředek pro vykašlávání. Skvěle totiž rozpouští a následně uvolňuje hleny. Není proto divu, že pomáhá i při různých typech astmatu. Kromě toho má i antirevmatické a močopudné účinky,“ doplňuje.

Fialky pocházejí z jižní Evropy. K nám se ale dostaly určitě už ve středověku. Proč jsou zrovna fialky proti kašli tak účinné? „Obsahují totiž alkaloid violin, kyselinu salicylovou či saponiny. Všechny tyto látky přispívají k tomu, že jsou fialky už tisíciletí proti výše uvedeným neduhům používány,“ popisuje lékařka.

Jak vyrobit fialkový sirup?

A jak si takový sirup vyrobit? Není to nic složitého. „Čerstvě natrhané květy fialek zalijte asi litrem vroucí vody. Směs nechte vychladnout klidně do druhého dne. Následně fialky proceďte a do výsledného nálevu přidejte asi kilo nejlépe krystalického cukru. Výslednou směs dejte na sporák a míchejte do té doby, než vám vznikne hustý sirup,“ popisuje lékařka s tím, že nakonec je potřeba do něj přidat ještě šťávu z pomeranče. A to je vše. Jak vidíte, skutečně na tom nic není a zvládne to úplně každý. Sirup pak dejte spíše do menších nádob, které je třeba pořádně uzavřít. Výhodou je, že sirup vám v lednici vydrží několik měsíců.

Po opalování se hodí fialkový olej

To ale není všechno. Z fialek se totiž dělá i olej. „Ten se používá zejména v letních měsících. Účinně totiž zklidňuje pokožku po nadměrném slunění. Použít se dá ale i na různá vnější poranění, jako jsou ekzémy, odřeniny, ale i akné a různé další vyrážky, účinný je i proti psoriáze,“ potvrzuje jeho pozitivní vlastnosti Lucie Nováková.

Že netušíte, co to psoriáza je? Rádi vám význam tohoto pojmu osvětlíme. Skrývá se pod ním známá lupénka, která je jedním z nejčastějších kožních neinfekčních onemocnění. Kromě pokožky může postihovat i klouby či nehty. Pro její léčbu se používají zejména různé masti, tělová mléka či gely. My si ale vyrobíme přírodní olej a samozřejmě pro vás máme návod, jak si jej udělat. Potřebujete čtvrt litru slunečnicového oleje, do kterého dejte hrst čerstvě natrhaných fialek. Směs pak nechte alespoň týden v klidu. Poté směs sceďte a olej přefiltrujte.

Vyrobte si doma fialkové bonbony

Fialky mají ale opravdu velmi široké využití. Jejich květy se přidávají třeba i do bramborové kaše, jako ozdoba na chlebíčky, na dorty či různé koláče. Pokud byste si chtěli fialky koupit, nebude to zrovna snadné. Sehnat je můžete třeba naložené v cukru, ale jejich cena bude velmi vysoká. Udělat si fialky s cukrem můžete i doma. Čerstvé rostliny potřete bílkem a posypte moučkovým cukrem. Následně je nechte usušit v troubě předehřáté na 50 stupňů.




Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.