Svalová horečka: Příznakem může být bolest i zimnice | Moje zdraví

Svalová horečka

Svalová horečka se projevuje jako bolest a nepohodlí v svalových tkáních, které mohou být způsobeny mnoha faktory, včetně nadměrného cvičení nebo stresu. V tomto článku se podrobně podíváme na příčiny svalové horečky, jak ji rozpoznat a léčit!

Co je to svalová horečka?

Svalová horečka zpravidla propukne po nepřiměřené zátěži. Přetížení svalů se může projevit jako úporná bolest, křeče, otoky a v těžších případech se může přidat i zvýšená tělesná teplota se zimnicí. Předejít jí můžeme správným protažením nebo studenou lázní po tréninku.

Příznaky svalové horečky

Projevuje se bolestí svalů, která přichází den, maximálně dva po výkonu. Dříve se předpokládalo, že bolest je následkem nahromadění kyseliny mléčné, která se při intenzivnějším pohybu vylučuje. Není to ale jen tím, svaly také bolí kvůli tomu, že v nich při nezvyklé námaze došlo k drobným poraněním svalových vláken.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Dojít k němu může jak na základě velké námahy, tak například při pohybu, na který nejste zvyklí. Rizikové je, pokud takový pohyb probíhá za vysoké tepové frekvence. Neznamená to, že by vás po sportu nemělo nic bolet, ale jde o přiměřenou reakci, která by vás měla varovat. Pokud se ji budete snažit překonat, je možné, že se vážněji poraníte. Bolest prostě tělo chrání. Někdy se stane, že se ve svalu následkem námahy objeví i otok. V takové chvíli pak dochází k růstu svalů.

Léčba svalové horečky

Problémy s poškozenými svaly se hojí víceméně samy, bolest, která je sice nepříjemná, obvykle nejpozději během týdne zmizí. Pozor, od bolesti, která značí zranění, se liší tím, že obvykle nebrání v pohybu, jen je to nepříjemné. Pomáhají koupele, ať už vířivka nebo perličková koupel, úlevu budete mít ale i z běžného sprchování teplou vodou. K relaxaci také přispějí páry, sauna nebo i pobyt v bazénu, Při otoku svalů naopak spíše potřebujete chlad, protože teplo by zánět zhoršilo. Výjimečně můžete použít protizánětlivé léky s obsahem ibuprofenu, nespoléhejte ale na ně, protože byste potlačili bolest, která vás chrání.

Léky

Nejlepším lékem na svalovou horečku je dobrá relaxace po výkonu. Určitě je dobré zvolnit a odpočívat. Pomáhá pobyt v koupelích, ať už v perličkové nebo ve vířivce, uleví i běžná teplá sprcha, sauna či pára. Vhodné je protažení, stejně tak i masáž nebo teplé obklady s bylinkami.

Bylinky

Pomáhají teplé obklady s bylinkami: kostival lékařský, kaštan koňský, máta peprná, arnika horská, masti a gely s kafrem, výtažky z kosodřevin.

Prevence

K minimalizaci svalové bolesti je dobré svaly připravit jednak postupnou zátěží a také procvičením a zahřátím před samotnou aktivitou. Po cvičení je vhodné protažení, které přivede do svalů krev a s ní kyslík a živiny. Pomáhá i správná strava s dostatkem bílkovin, minerálů a vitamínů. Tekutiny při opravdu náročném výkonu doplňte iontovým nápojem.

Kdy vyhledat lékaře

Pokud bolesti přetrvávají déle než tři dny a přitom neustupují a stále jsou veliké. Hrozí totiž, že nejde o svalovou horečku, ale o nějaké poškození svalu nebo kloubu, na které odpočinek nepomůže. Varovat by vás mělo, pokud vás bolest omezuje v pohybu nebo je jednostranná.

VIDEO: Pořádně se před cvičením protáhněte nebo zahřejte. S protažením vám pomůžeme:

Video se připravuje ...
VIDEO 

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.