Hojivé účinky mateřského mléka. S čím vším si poradí? | Moje zdraví

Hojivé účinky mateřského mléka. S čím vším si poradí?

Hojivé účinky mateřského mléka. S čím vším si poradí?
Autor: istock.com
9. srpna 2023 • 14:00

Mateřské mléko je jednoznačně ideální výživou pro narozené miminko i batole. Možná vás ale překvapí, že velmi efektivně dokáže řešit i řadu zdravotních obtíží. A to zdaleka nejen u kojence či batolete, pro které je primárně určeno. Jeho dezinfekční, antiseptické, antibakteriální i hojivé účinky totiž nacházejí uplatnění u celého spektra obtíží.

Mateřské mléko jako řešení kožních problémů

Doslova zázračně působí mateřské mléko na rozličné kožní obtíže – od vyrážek, přes opruzeniny, popáleniny od sluníčka, poštípání hmyzem až po ekzémy či dětskou seboreu (šupinky na pokožce hlavy miminek). Stačí mlékem několikrát denně potírat postižená místa, případně lze mateřské mléko přidat i do dětské koupele. Mléko přitom pokožku nejen léčí, ale také zvlhčuje a na pleť ho lze používat i preventivně – ke zklidnění, vyčištění i omlazení, což uvítají zejména dámy. Jedinou nevýhodou je mírná lepkavost, se kterou je potřeba počítat.

Video se připravuje ...
9 slavných žen se svěřilo: Jaké to bylo, když kojilyVIDEO 

Velký přehled nemocí s vyrážkou u dětí najdete zde.

Lék na bolesti i rány

Zejména v případě bolestí krku či uší funguje mateřské mléko jako skvělý přírodní lék. U bolestí v krku je ideální mateřské mléko kloktat či popíjet, v případě bolestí uší je vhodné nakapat pár kapek několikrát denně přímo na ouško, kde účinně působí proti infekci. Totéž platí v případě drobných oděrek či hojení pupíku miminka, který můžete mateřským mlékem potírat. Mateřské mléko je sterilní a má antiseptické, antibakteriální i léčivé účinky, díky čemuž je ideálním lékem. Skvělým pomocníkem je pak mateřské mléko i při hojení bradavek – bolestivých nebo i poraněných vlivem kojení. Stačí je vždy po kojení potřít mateřským mlékem, které je zklidní a pomůže i s hojením.

Mateřské mléko řeší i obtíže očí

Lehkým překvapením může být pro mnohé fakt, že mateřské mléko lze bez obtíží nakapat i do očí, což oceníte zejména při zánětech spojivek či jiných očních obtížích. Řada maminek dokonce u dětí kape mateřské mléko do očí a očního okolí i preventivně. Stačí do mléka namočit vatovou tyčinku či tamponek a potřít jím okraj oka.

Vyléčí i nachlazení

Namísto nosního spreje či kapek lze při rýmě a  stejně účinně využít i mateřské mléko, které můžete nakapat přímo do nosu. Mléko zmírní otoky sliznic a přinese rychlou úlevu.

Video se připravuje ...
Co má jíst kojící žena, aby ani ji, ani dítě netrápila obezita?VIDEO 

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.