Opruzeniny, opruzení | Moje zdraví

Opruzeniny

Jedná se o kožní onemocnění vyvolané třením kůže v jemných místech, hlavně okolo záhybů. Kromě tření kůží o sebe nebo o oblečení, se na vzniku podílí pot a další vlivy. Onemocnění může být zapříčiněno i přenosem bakterií, kvasinek a plísní na choulostivé místo. V těchto místech vlhké zapářky se také bakteriím a plísním dobře daří. 

Opruzení se vyskytuje převážně v tříslech, na vnitřních stranách stehen, v podpaží a v oblasti konečníku. Opruzeniny postihují děti i dospělé jedince, přičemž muži bývají náchylnější.

Příznaky opruzenin

Prvními příznaky je svědění v postižené oblasti, pálení a zčervenání kůže. Na dotek je oblast vlhká a v ojedinělých případech může i mokvat. Nejchoulostivějšími místy pro tvorbu opruzenin je kromě třísel a rozkroku také podpaží nebo meziprstí u nohou.

Příčinou vzniku opruzenin je vysoká teplota především v letních měsících, kdy je vysoká pravděpodobnost tvorby nadměrného potu. V této době postačí těsnější oblečení zadržující teplo, nepropustnost vzduchu nebo nedostatečná hygiena. Nemoc může podnítit i velmi časté mytí, kdy se smývá a poškozuje ochranný kožní film.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

nejčastěji třísla, vnitřní strany stehen, podpaždí, konečník

V případě kojenců a batolat jde často o zvláštní formu opruzenin, tzv. plenkovou dermatitis. Pleny se třou s pokožkou, dráždí ji a dochází také k zapaření.

Častým způsobem nákazy bývají kvasinky, nejčastější z nich je Candida albicans, běžně se vyskytující na lidském těle. Nemoc mohou vyvolat i přítomné plísně na nohou. Na choulostivé místo se přenesou např. otíráním ručníkem a oblékáním spodního prádla.

Jak vypadají opruzeniny:

Léčba

Při již vzniklé opruzenině je důležité zabránit dalšímu zapařování postiženého místa, možnosti rozšiřování a většímu poškození kůže. Důležité je co nejdříve odhalit postižené místo, převléct se do pohodlnějšího oblečení, místo osprchovat, poté osušit do sucha a nechat dýchat. Popřípadě namazat speciálním krémem, mastí nebo pudrem (kalciová mast, bepanthen, sudocrem, zinková mast, Ondřejova mast, imazol).

Opruzeniny často postihují také kojence. Nejprve je důležité místo omýt vlažnou vodou s glycerinovým mýdlem a opatrně otřít do sucha, aby pokožka nezůstala mokrá. Dítě je vhodné častěji přebalovat, nechat delší dobu volně bez plen a koupat v bylinných koupelích pro zklidnění kůže. Použít se dají běžné krémy a masti jako u dospělých jedinců. Při opakujících se problémech je potřeba vyměnit značku plen, ubrousků, pracích prostředků a všeho, co by mohlo pokožku dráždit.

Opruzenina obvykle přetrvává 2-3 dny, pokud místo dál nezapařujeme a léčíme. U bakteriálních a kvasinkových příčin je léčba o několik dní delší.

Léky

Na běžné opruzeniny postačí kalciová mast nebo Bepanthen krémy. Použít se dá také zinková nebo Ondřejova mast. Na jakékoliv podráždění kůže a doléčení kožních nemocí je vhodný Calcium pantothenicum, Sudocrem.

Bylinky

Na postižená místa přiložte studený obklad z nálevu měsíčku nebo řepíku lékařského. Obklady je také možné vyrobit z přesličky, levandule a šalvěje. Tyto rozdrcené bylinky necháme louhovat 4 dny v litru octa. Pokud máte problémy s nadměrným pocením, zkuste čaj ze šalvěje. Šalvěj případně i s levandulí zalijte litrem vařící vody, nechte louhovat a pijte během dne.

Domácí léčba a babské rady

Některým se osvědčilo používat dětský zásyp. 

Vyšetření

Během vyšetření se provádí stěr k posouzení přítomnosti kvasinek nebo bakterií. Stěr se provádí vatičkou na tyčince, na kterou se vzorek uchytí a je podroben mikrobiologickému vyšetření. Lékař dle výsledků předepíše vhodnou mast s antimykotickým a protibakteriálním účinkem.

V těhotenství

V těhotenství je tělo vystaveno při jakékoliv činnosti mnohem větší zátěži, než je za běžného stavu obvyklé. Tělo je vystaveno únavě a pocení i při běžných činnostech, a tudíž náchylné na možnost opruzenin především v letních měsících při pokročilém těhotenství. Může se dostavit nevolnost, nadměrné pocení v choulostivých místech a během chvíle je kůže podrážděná. V těhotenství také dochází k hormonálním změnám matky, v jejichž důsledku je kůže mnohem náchylnější na tyto situace. Na dítě však opruzeniny nemají žádný vliv.

Očkování

ne

Délka léčby

2 - 3 dnyu bakteriálních a kvasinkových infekcí o několik dní déle
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

Při dlouhotrvajícím zhoršeném stavu může dojít k následným infekčním komplikacím a rozšíření postižené oblasti. U kojenců mohou rozmnožené kvasinky zasáhnout i jiné části těla, např. podpaží, koutky úst nebo dutinu ústní.

Prevence

Co nejčastěji choulostivá  místa udržovat čistá, suchá a zabránit zapařování. Při sportu a jiné aktivitě, při které jsme se zpotili, je důležitá co nejrychlejší sprcha. Je vhodné mít na cestách a výletech k dispozici zvlhčené ubrousky napuštěné antibakteriálním roztokem, nosit kvalitní prodyšné spodní prádlo z bavlny, v letních měsících a při aktivitách pohodlné volné oblečení a obuv, nesedět dlouhou dobu na stejném místě a při dlouhotrvajících cestách a výletech s menší možností osobní hygieny dbát alespoň ráno i večer na základní očistu intimních partií a obličeje čistou vodou. U kojenců je dobré po koupání ošetřovat pokožku slunečnicovým nebo olivovým olejem.

Kdy jít k lékaři

Pokud není při vlastní léčbě zaznamenáno zlepšení nebo je-li zasažená oblast doprovázena mokváním a puchýřky, je vhodné navštívit dermatologa, kožního lékaře nebo v případě malých dětí pediatra. Mokvající opruzenina může být způsobena kvasinkami, plísněmi nebo bakteriemi. V těchto případech samoléčba nezabírá.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.