Jak vybrat správnou náhradní kojeneckou výživu? | Moje zdraví

Jak vybrat správnou náhradní kojeneckou výživu?

17. dubna 2018 • 00:00
Prezentace klienta • 

Ze všech stran slýcháme, jak důležité je kojení a jak je pro děťátko přínosné. Bohužel, ne vždy se to maminkám daří. I když se snaží, co to jde, tělo si prostě nedá poručit. Existuje mnoho důvodů, proč maminky nemohou kojit. Když to nejde, nedá se nic dělat. Děťátku stejně dobře, jako mateřské mléko, poslouží i umělá kojenecká výživa. A je jedno, zda se tak stane krátce po narození nebo třeba až za pár měsíců.

Mateřské mléko je ideální stravou pro děti do šesti měsíců. Je pro děťátko dobře stravitelné a vstřebatelné a obsahuje řadu buněk a obranných látek, které jsou důležité pro správný vývoj dětské imunity.

Pokud ale kojit nemůžete, nic si z toho nedělejte. Na trhu je velký výběr umělé kojenecké výživy. Každé je trochu jiné, ale jedno mají společné. Všechna umělá kojenecká mléka se snaží co nejvíce přiblížit právě mateřskému mléku.

Vše o výbavičce pro miminko čtěte zde.

Jak vybrat tu správnou náhradní kojeneckou výživu?

Orientujte se podle věku

Kojenecké výživy jsou děleny podle věku dítěte. Spolu s jeho vývojem se mění i jeho potřeby co se výživy týče.

Počáteční kojenecká mléka

Jsou určena pro děti od narození do 4-6 měsíců věku a na obalu mají číslici 1. Svým složením plně pokrývají potřeby nejmenších miminek až do zavedení dalších nemléčných příkrmů. Počáteční kojenecká mléka bývají obohacena také o prebiotika – tedy o vlákninu, která je důležitá pro střevní bakterie. Pomáhají vstřebat důležité živiny, chrání střevní sliznici, zabraňují vzniku zácpy a podporují imunitu. Je tedy dobré zvolit právě tu počáteční kojeneckou výživu, která probiotika obsahují.

Pokračovací kojenecká mléka

Tato mléka jsou určena dětem od 6 měsíců věku a jejich čas přichází spolu se zaváděním prvních nemléčných příkrmů. Na obalu najdete číslici 2. Jsou obohacena o jod, zinek, železo a také o vitamíny A, D, E a C.

Batolecí kojenecká mléka

Jsou označena číslicí 3 a jsou určena pro starší kojence a batolata cca od 10.-12. měsíce. Obsahují vše, co děťátko potřebuje pro zdravý růst a vývoj. Později bývají označena také jako Juniorská kojenecká mléka a na obalu najdete číslice 4 nebo 5. Ta usnadňují přechod od umělé kojenecké výživy k normálnímu mléku. 

Autor: Pilulka distribuce

Má vaše děťátko alergii, reflux či jiné potíže?

Pak vybírejte ze speciálních mlék, která berou v potaz právě tyto potíže.

Hypoalergenní mléka

Pokud dítě trpí alergií nebo k ní má vrozené dispozice, není dobré podávat mu běžnou umělou kojeneckou výživu. Za číslicí jsou označena také zkratkou HA a jsou určena dětem s vyšším rizikem vzniku alergie. Obsahují totiž upravenou, částečně rozštěpenou bílkovinu, která minimalizuje riziko vzniku alergie.

Mléka se sníženým obsahem laktózy

Ta jsou určena dětem, které trpí nesnášenlivostí laktózy. Ta může být pouze dočasná, nebo trvalá. Mezi její projevy může kromě celkového neprospívání patřit také nadýmání nebo průjem.

Antirefluxová mléka

Ta bývají označena písmeny AR a obsahují zahušťovadla, která zahustí stravu a tím omezí ublinkávání dítěte po krmení. Mezi zahušťovadla použitá v AR umělé kojenecké výživě patří karubin – vláknina ze svatojánského chleba, bramborový nebo rýžový škrob.

Má vaše děťátko před večerním spánkem zvýšené nároky na stravu a často se budí?

Mléko pro dobrý spánek

Můžete vyzkoušet mléka pro dobré spaní. Děťátko zasytí na delší dobu a Vy i děťátko se lépe vyspíte. Obsahují totiž navíc kukuřičné nebo rýžové vločky a bývají označena jako Hajaja, Good Night apod.

Dětské kaše

Další možnou volbou pro delší klidný spánek mohou být dětské kaše. Ty lze vyzkoušet od ukončeného 6.měsíce věku dítěte. Ale pozor! Děti v tomto věku mohou procházet růstovým spurtem a proto ani dětské kaše nemusí být východiskem, jak se vyhnout probdělým nocím.

Pokud ale víte, že růstový spurt není důvodem častého nočního probouzení a krmení, je čas na dětskou kaši. I zde si můžete vybírat ze široké nabídky. Kaše jsou děleny nejen podle věku, ale také podle toho, zda obsahují mléko.

Nemléčné kaše

Pokud vaše dítě trpí alergií, nebo kojíte a máte možnost odsát mateřské mléko, jsou nemléčné kaše tou správnou volbou.

Mléčné kaše

Obsahují obilniny, vitamíny a minerální látky, důležité pro správný vývoj Vašeho miminka. Jsou lehce stravitelné, chutné a jednoduché na přípravu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.