Dara Rolins: Jsem vděčná za čistý vzduch | Moje zdraví

Dara Rolins: Jsem vděčná za čistý vzduch

Dara Rolins: Jsem vděčná za čistý vzduch
Dara Rolins používá ve svém domově Stadler Form aroma difuzér. • Autor: Moje zdraví
29. července 2021 • 16:00

„Dala jsem přednost svému zdraví před ostatním,“ prozradila nám zpěvačka Dara Rolins, kterou od dětství trápily problémy s dýcháním. Své potíže řešila dlouho, a nakonec se povedlo.

Daro, můžete čtenářům trochu popsat, co vám ztěžovalo dýchání už od dětství?

Nepamatuji si přesné symptomy, byla jsem opravdu malinká. Jen vím, že je řešili rodiče za mě a navštívili kvůli tomu se mnou různé doktory. Osobně si pamatuji, že jsme kvůli tomu jezdili i za Bratislavu. Zpívala jsem už v raném dětství, takže si dovedu představit, že to, co mi sužovalo život v dospělosti, probíhalo už v mých osmi letech. Prostě jsem funěla. (smích)

Jaké řešení vám lékaři tehdy nabídli?

To přesně netuším, jen vím, že žádné, které by můj problém vyřešilo. Když jsem se o tom nedávno bavila s mámou, mluvila o pravidelných cestách do Banské Bystrice. I o tom, že navrhovali operaci, protože různé neinvazivní léčby prostě nezabíraly. Dýchat jsem mohla, i když složitě, dalo mi to víc práce a za doprovodu legračních zvuků. Občas mi totiž v nose při nádechu tak legračně pískalo. A to i pak později, v dospělém věku. Hlavně ve spánku, což jsem samozřejmě nevěděla, ale vím, že si z toho mí partneři vždy dělali legraci.

Dcera Lola po vás tuto dispozici nezdědila?

Naštěstí ne. Netrpí žádnými neduhy tohoto druhu.

Jak jste se s tím poprala?

Naučila jsem se dýchat hlavně pusou. Také jsem se rozhodla, že si nechám upravit nos. Zprvu mě k tomu vedly hlavně estetické důvody, ale doktor připustil, že se tak může zlepšit i kvalita dýchání. Jenže se tak nestalo. Nakonec jsem i po dalším zákroku řešila problémy dva. Kromě dýchání i nepovedený upravený tvar nosu. Nos je prostě můj osobní začarovaný kruh. V době koronavirové karantény jsem absolvovala do třetice zákrok, který můj problém vyřešil i z odborného hlediska. Tentokrát jsem u operace neřešila estetiku, ale samo dýchání. A problém je pryč. I když můj nos nebude už nikdy dokonalý, je to aktuálně to poslední, co řeším.

Dara si nemůže vynachválit čističku vzduchu, kterou si pořídila. • Autor: Moje zdraví

Letos v zimě si právě i kvůli koronaviru lidé pořizovali čističky vzduchu. Vy jste si ji také obstarala. Čím si vás získala?

Jsem šťastná, že konečně dýchám, a navíc čistý vzduch! Už delší dobu jsem se rozhlížela po čističce vzduchu. Prioritně jsem se chtěla zbavit prachu, pylu a dalších alergenů, kterých je u nás (jako v každé domácnosti) opravdu mnoho. To, že čističky vzduchu Stadler Form ROGER dokážou odfiltrovat i koronavirus, byl pro mě další plusový bod. No a klíčovým byl pro mě design. Podle toho jsem si vybírala.

Vypadáte skvěle, jste celebrita, která o sebe dobře pečuje. Určitě moc dobře víte, že sliznice i pokožka potřebují stále dost vlhkosti, aby byly v kondici. Vadí vám prostory, kde je suchý vzduch?

Samozřejmě že tyto deficity vnímám jako velké minus a problém a přesně kvůli tomu jsem se opakovaně snažila je řešit. Máme dost velký dům, prostory se do sebe takzvaně prolínají, takže bylo těžké vybrat a nakombinovat správné stroje, přístroje, které by problém vyřešily. Ale povedlo se.

Máte krásný domov. Když k vám přijde návštěva, neřeknete třeba díky čističce a zvlhčovači vzduchu: „Poznáš, že se u nás krásně dýchá?“

To určitě ano. Na čističky a zvlhčovače pozitivně reaguje nejen můj citlivý nos, ale i nosy mých přátel a známých, kteří trpí alergiemi. Když jim ukážu svou čističku či zvlhčovač, jsou překvapeni, jak stylově tyto kousky vypadají.

Stěhujete tyto dva pomocníky i do ložnice? Nebo si například zacvičíte doma s pocitem, že dýcháte zdravější vzduch?

Jelikož je problém mého dýchání fatální, řešila jsem ho takzvaně „ve velkém stylu“. Rovná se to tomu, že jsem si těch čističek a zvlhčovačů pořídila hned několik.

Vnímáte teď více jinou kvalitu vzduchu v jiných prostorách, kam vkročíte?

Jednoznačně. To bez diskuse.

Zeptám se na svíčky pod vaší značkou VERMI. Záleželo vám při jejich vzniku i na tom, aby se při jejich hoření nevytvářely nějaké škodlivé látky?

Samozřejmě! Naše svíčky neobsahují žádný parafín, jsou vyráběny z nejkvalitnějších, čistě přírodních vosků, například kokosových či sójových. A k jejich výrobě jsou používány ručně tkané bavlněné knoty. A na jejich dnes už šesti vůních si nechávám obzvlášť záležet. Obsahují luxusní parfémy v nejvyšších možných koncentracích. I díky tomu hoří až 50 hodin a intenzivně provoní celý prostor. To víte, můj nos je extrémně citlivý… (smích)

Celý rozhovor si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, který koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Obálka časopisu Moje zdraví pro dvojčíslo červenec - srpen. • Autor: CNC

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.