Spálení od sluníčka? Šest tipů, jak rychle uzdravit kůži | Moje zdraví

Spálení od sluníčka? Šest tipů, jak rychle uzdravit kůži

  • Spálení od sluníčka? Šest tipů, jak rychle uzdravit kůži
    Autor: istock.com
    11. května 2021 • 06:00

    Ano, měli jste se namazat, na sluníčko nikdy nechoďte bez krému s SPF faktorem. Ale už se stalo, po bitvě je každý generál. Máte spálená ramena nebo dokonce celé tělo, a kdo to zažil, ví, jak to bolí. Kůže spálená od sluníčka je totiž stejně bolestivá jako kůže spálená například od horké pánve, jen obvykle na větší ploše. Co na ni pomáhá? Zdaleka ne jen D-panthenol. Nabízíme vám první pomoc při spáleninách od sluníčka, kterou najdete i doma.

    Vaječný bílek

    Syrový vaječný bílek je výborný na spáleniny, které si uděláte při vaření. Kůži zchladí a zklidní. Je proto skvělý i na kůži spálenou od sluníčka. Namažte na postižené místo a nechte působit několik minut, pak setřete vlažnou vodou.

    Video se připravuje ...
    Nevinné jarní slunce? Omyl. Víme, kdy během dne nejvíc škodí UV zářeníVIDEO 

  • Aloe vera

    Aloe vera je rostlina, jejíž výtažek je v kosmetickém, ale i farmaceutickém průmyslu dobře známý. Pokožku zchladí a zklidní. Je užitečné mít doma tuto nenáročnou rostlinu, odříznout list a menší postižená místa namazat šťávou. Na větší spálené plochy se vyplatí koupit si gel z této rostliny nebo přímo krém po opalování s výtažkem z aloe vera.

    Další informace o této bylince si můžete přečíst zde.

  • Bylinkové obklady

    Jednou z možností, jak zmírnit bolest popálené kůže, jsou obklady z bylinek. Na zchlazení skvěle funguje máta, protizánětlivě i na uklidnění kůže použijte obklad z heřmánku. Látky v zeleném čaji, jako jsou třísloviny a teobromin, pomáhají proti bolesti. Z uvedených bylin udělejte výluh, nechte vychladit a přikládejte jako obklady.

  • Tvaroh, mléko nebo probiotický jogurt

    Mléčné výrobky mají na kůži uklidňující a hojivé účinky. Ne nadarmo se používají i jako pleťové masky. Probiotický jogurt obsahuje živé probiotické kultury a enzymy a pomáhá léčit pokožku. Vychlazený jogurt nebo tvaroh zlehka namažte na popálenou kůži a nechte působit, dokud nezteplá (5 až 10 minut), potom smyjte vlažnou vodou. Pokud máte jen mléko, namočte do něj hadřík, vyždímejte a přikládejte na postižené místo.

  • Voda

    Voda je skvělá, ale zvenku vám na popáleniny moc nepomůže. Užívejte ji hlavně zevnitř. Tělo potřebuje více tekutin na chlazení organismu. Navíc váš organismus bojuje vlastně se zraněním, takže každá pomoc navíc se mu hodí. Pijte minerálky s obsahem draslíku a sodíku, protože tyhle látky ztrácí vaše tělo v horku nejrychleji. Není nutné pít je s ledem, protože tělo pak spotřebovává energii na to, aby je zase uvedlo na normální teplotu, a vlastně se zahřívá.

    VIDEO: Jaký by měl být optimální pitný režim?

  • Zapomeňte na sluníčko

    Určitě vás to už napadlo, ale jen pro pořádek – pokud jste spálení, nechoďte na slunce. Alespoň dva dny. Spálená místa zakrývejte lehkou prodyšnou látkou, když už musíte ven, držte se ve stínu a v chladu, mažte se ochranným krémem s vysokým faktorem a hodně pijte. Pokud se vám vytvořily na pokožce puchýře, tak je nepropichujte, tekutina v nich léčí, navíc je velké riziko zanesení infekce. Trpíte-li zimnicí a máte horečku, vyhledejte lékaře.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.