Dva z pěti Čechů neumí chodit. Škodí tak nejen své páteři | Moje zdraví

Dva z pěti Čechů neumí chodit. Škodí tak nejen své páteři

Dva z pěti Čechů neumí chodit. Škodí tak nejen své páteři
Autor: istock.com
14. července 2019 • 06:00

Chůze je nejsnazší způsob, jak udržet tělo v pohybu. Odborníci doporučují ujít alespoň 8 000 kroků denně, což je zhruba pět až šest kilometrů. Ale to se musíte trochu snažit. Pokud jdete jen na zastávku cestou do práce a ani kousek procházkou, ujdete v průmětu asi 1 500 metrů, a to je zoufale málo. Kromě toho, že lidé chodí čím dál tím méně, u velké části z nich také přetrvávají zlozvyky, kvůli kterým si ničí zdraví.

Bez pohybu se neobejdeme, jeho nedostatek je zjednodušeně řečeno příčinou mnoha úmrtí na světě. Jacob Schouenborg, generální sekretář Mezinárodní sportovní a kulturní asociace, v novém průzkumu k pohybu Evropanů dokonce uvedl, že jeden z deseti Evropanů zemře ročně na nedostatek pohybu, což je stejné číslo jako v případě kuřáků. Dospělému člověku by přitom podle něj stačilo věnovat se cílené pohybové aktivitě 20 minut každý den.

Chůze je pochopitelně nejpřirozenější způsob pohybu. Nepoškozuje klouby a vazy, nehrozí při ní velká zranění. Chůze prospívá i lidem, kteří mají nadváhu nebo špatný pohybový rozsah. Navíc zvyšuje energetický výdej, a přispívá tak k hubnutí či k udržení váhy, má také pozitivní vliv na psychickou pohodu i hladinu tuků v krvi. Ty se nejvíce podílejí na vzniku aterosklerózy neboli ucpávání cév. Při chůzi také klesá hladina krevního cukru, tlak a zvyšuje se schopnost pohybu až do vysokého stáří.

Nezdravé stereotypy

Špatnou zprávou ale je, že dva z pěti obyvatel Česka mají špatné stereotypy chůze a při chození si vlastně škodí. Přitom jakýkoli diskomfort nebo bolest, které ze špatné chůze vznikají, signalizují problém. Hrozí kvůli ní vážné poškození tkání, jako jsou chrupavky, svaly, šlachy či vazy. Pokud máte takové potíže, určitě je konzultuje s rehabilitačním lékařem a fyzioterapeutem, kteří zhodnotí, jaké děláte při chůzi chyby, a poradí vám, jak je napravíte.

„Zlozvykem při chůzi trpí odhadem 40 procent Čechů. Snad každý má vsedě nebo při chůzi předsunutou hlavu. Už u dětí můžeme vidět vbočená kolena, ochablá bříška, odstáté lopatky, ramena tažená k uším. Dospělí pak často trpí bolestí hlavy nebo i brněním rukou od zvýšeného napětí trapézového svalu, který ještě nese váhu batohu při turistice. Pokud má dotyčný potíže s páteří nebo klouby, bolesti se při chůzi mohou zvýraznit,“ poukazuje Iva Bílková, vedoucí fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Ta také upozorňuje, že jen vzpřímená chůze opravdu pomáhá. Pokud se člověk hodiny hrbí u počítače nebo zatěžuje jen určité svalové skupiny ve fyzicky náročném zaměstnání, je chůze ideální příležitostí k tomu se napřímit a aktivovat střed těla. „Napřímená páteř umožňuje rovnoměrné rozložení nárazů z došlapu a správné fungování pánve zajišťuje optimální podmínky také pro kyčel. Vzpřímené chůzi brání především těžké tašky přes jedno rameno nebo návyk předsunuté hlavy ze sedavého zaměstnání. Každý centimetr takového předsunutí znamená až osmikilovou zátěž navrch na trapézové svaly,“ popisuje Bílková.

Vložky do bot neléčí

Kromě špatných stereotypů je tělo při chůzi závislé na stavu chodidel. Alespoň jednu z mnoha deformit chodidel má podle fyzioterapeutů polovina dospělých lidí. Mezi nejrozšířenější patří vbočený palec nebo propadlá klenba. Příčiny mohly vzniknout už v dětství, například špatnou obuví. V dospělosti jsou rizikovými faktory chronické přetěžování nohou, dědičnost, sklon k uvolněnosti vazů či obezita.

O dalších problémech chodidel čtěte ZDE.

Plochá noha může působit fyzické obtíže v celém pohybovém aparátu, bývá skrytou příčinou křečí v lýtkách, bolesti kolen, kyčlí, hlavy i krční páteře.

Při propadlé klenbě je důležité používat kvalitní vložky do bot, ty jsou však pouze pasivní doplněk, který nohu nijak neléčí. “Napravit řadu obtíží je možné vhodným fyzioterapeutickým cvičením. Ideální prevencí je chůze naboso po různých druzích povrchů,“ doporučuje Iva Bílková.

Fyzioterapeuti, ale také odborníci na hubnutí lidem, kteří si oblíbili chůzi, doporučují vylepšit její způsob a hlavně zvýšit množství spálené energie prostřednictví nordic walking. Chůze s holemi, která díky zapojení horní poloviny těla odlehčuje zátěži na dolní končetiny a ve srovnání s klasickou chůzí vyžaduje zhruba o pětinu vyšší energetický výdej. Při správném provedení aktivuje až 90 procent svalů celého těla, lidem s nadváhou šetří bederní páteř a kolenní klouby a je celkově efektivnější.

 

 

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.