Chcete se vyhnout rakovině prsu? Buďte ranní ptáče | Moje zdraví

Chcete se vyhnout rakovině prsu? Buďte ranní ptáče

Chcete se vyhnout rakovině prsu? Buďte ranní ptáče
Autor: istock.com
9. července 2019 • 06:00

Žen s rakovinou prsu u nás i ve světě stále přibývá, a tak nejen lékaři, ale i vědci hledají způsoby, jak její riziko minimalizovat. Nová britská studie ukazuje na to, že důležité mohou být i ranní rituály, konkrétně tedy to, v kolik hodin jsou ženy zvyklé vstávat.

Britští vědci použili k rozsáhlé analýze údaje 180 216 žen z britské Biobanky a 228 951 žen s prokázanou rakovinou prsu. Uvedli, že našli přesvědčivé důkazy o tom, že specifické ranní rituály mají vliv na výskyt této zákeřné nemoci. Výsledky podle nich zároveň naznačují, že spánek delší než 7 až 8 hodin denně může mít negativní vliv na riziko vzniku rakoviny.

 

Výzkumníci se snažili nalézt vazby mezi vznikem rakoviny prsu a tím, co každá účastnice uvedla jako své ranní nebo večerní preference, délkou spánku a příznaky nespavosti.

Analýza údajů britské Biobanky ukázala, že ženy, které vstávají brzy ráno, měly méně než 1% riziko vzniku karcinomu prsu ve srovnání s ženami, které ponocují nebo později vstávají. To znamená, že v jejich případě rakovina postihuje méně než 10 žen z 1000.

Podle studie je sice stále prokazatelnější vliv jiných rizikových faktorů na vznik rakoviny (jako je BMI, konzumace alkoholu a kouření), vliv ranních rituálů ale přesto není úplně zanedbatelný.

Karcinom prsu je po jiných kožních nádorech nejčastějším zhoubným nádorem u žen. V Česku je každý rok nově diagnostikováno přibližně 7000 žen s tímto onemocněním a zhruba 1900 žen na něj zemře. Dobrou zprávou je, že úmrtnost na tuto nemoc od poloviny 90. let mírně klesá, to ovšem souvisí hlavně s rozvojem léčebných metod.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.