Dědičné choroby: Na které si dát pozor a co musíte hlídat? | Moje zdraví

Dědičné choroby: Na které si dát pozor a co musíte hlídat?

Dědičné choroby: Na které si dát pozor a co musíte hlídat?
Jednou z nemocí, kterou můžete zdědit, je i deprese • Autor: iStock.com
28. dubna 2017 • 06:00

Jsou nemoci, před kterými své tělo ani duši neochráníte. Pak jsou nemoci, které si sami způsobíte životním stylem. A třetí kategorii tvoří nemoci, které máte v genech, ale tím, že je sledujete, můžete předejít jejich rozvinutí. Které to jsou?

Otázka, na kterou byste měli znát odpověď, pokud se vás na ni lékař zeptá, zní: Jaké nemoci mají vaši rodiče a sourozenci? Při zpracování správné rodové anamnézy může dobrý lékař – diagnostik pomoci předejít celé řadě problémů a zabránit rozvinutí nemocí.

Nemoci srdce a cév

Měli jste v rodině infarkt myokardu, cévní mozkovou příhodu nebo aterosklerózu? Všechny tyto nemoci jsou i geneticky podmíněny. Jejich nenápadným průvodcem je vysoký krevní tlak, který je také dědičný. Ale právě těmto onemocněním lze poměrně dobře předcházet, pokud o jejich zvýšeném riziku víte. Zejména životním stylem bez stresu, vhodnou a nepříliš tučnou stravou, dostatkem pohybu, nekouřením a omezením alkoholu a kávy.

Máte v rodině diabetes?

U cukrovky je situace trochu složitější. Diabetes I. typu se projeví už v mládí často kómatem v důsledku glykemického šoku a pak se začne léčit podáváním inzulinu. Pokud jsou diabetiky oba rodiče, je riziko, že nemoc zdědí i dítě, 30 %. Pokud jen jeden rodič, je riziko jen 2 až 3 %.

Horší je to u diabetu II. typu. Tam se dědičnost stanoví těžce, protože mnoho lidí o tom, že má tento typ cukrovky, dlouhé roky ani neví. Dostupná data jsou ale hrozivá. Jestliže má diabetes II. typu jeden z rodičů, pravděpodobnost vzniku cukrovky u potomků je asi 33 %. Mají-li cukrovku II. typu oba rodiče, vzrůstá riziko vzniku nemoci až na 75 %.

Pokud má tedy vaše maminka či tatínek cukrovku, rozhodně to nepodceňte. Zdravým životním stylem lze vzniku diabetu II. typu zabránit nebo ho alespoň oddálit o mnoho let. Lidé, kteří jsou ohroženi touto nemocí, by měli sportovat a snažit se o maximální pohybovou aktivitu, udržovat si přiměřenou tělesnou hmotnost a zdravě jíst, bez nadbytku jednoduchých cukrů a tuků.

Deprese a jiná psychická onemocnění

Tato otázka je ze všech otázek na zdraví rodiny nejcitlivější. Lidé s psychickým onemocněním jsou stále ještě svým způsobem stigmatizováni a za svou nemoc se stydí. Přitom je to stejná nemoc jako pupeční kýla. Akorát většinou horší.

Deprese, schizofrenie, obsedantně kompulsivní porucha – to všechno jsou nemoci, které jsou dány geneticky, a tudíž je velká pravděpodobnost, že pokud je mají vaši předci, mohou se u vás vyskytnout také. Klíčové je, jak na ně jste připraveni a jestli je utnete už v zárodku. Je důležité o tomto onemocnění vědět a také jej sdělit lékaři v rámci rodinné anamnézy. V případě sebemenších příznaků pak lékař nemoc nezanedbá a pošle vás ke specialistovi, který nasadí včas léky. Stud není na místě, vy za to přece nemůžete.

Rakovina prsu, vaječníků nebo tlustého střeva

Příběh Angeliny Jolie a odstranění jejích prsou, vaječníků a vejcovodů v důsledku silné rodinné zátěže obletěl svět a udělal hodně pro popularizaci nebezpečného genu BRCA1. Ten způsobuje právě tyto typy rakoviny. Všechny druhy rakoviny vznikají na základě určité chyby v genech, ale jen pět procent z nich vzniká v důsledku přímé dědičnosti. Jde právě o rakovinu prsu, vaječníků a tlustého střeva. Pokud ji měla vaše matka a sestra, je bohužel hodně pravděpodobné, že postihne i vás. Lékař by vás měl vyšetřit na přítomnost genu BRCA1 a navrhnout další postup. Pokud je riziko vysoké a již máte děti, je rozhodnutí ve stylu Angeliny Jolie na místě…

Nechte si změřit cholesterol

Cholesterol je látka tělu vlastní, kterou si z části vyrábí samo a zčásti ho přijímá v potravě. Zdravý organismus dokáže udržovat jeho správný poměr v krvi a trávicím systému. Pokud je ho ale v těle nadměrné množství, může se usazovat na stěnách cév v podobě aterosklerotického plátu a způsobovat ztrátu jejich pružnosti nebo dokonce zúžení až ucpání. To je velmi nebezpečné, protože orgán, který céva vyživuje, odumře. To se stane například při infarktu myokardu, když ucpaná céva má vyživovat srdce.
Je proto důležité nechat si od určitého věku, zpravidla od 40 let, pravidelně cholesterol měřit. V případě dědičné rodinné zátěže, to znamená, pokud jeden či oba rodiče mají vysoké hladiny cholesterolu, by lékař měl změřit vaši hladinu cholesterolu v rámci preventivní prohlídky dříve.

Hladina celkového cholesterolu by měla být 3,95,2 mmol/l, nad 6,2 už je vysoké riziko ucpání cév, u dětí by měl být cholesterol pod 4,4 mmol/l.

Kromě genetické dispozice k vysokému cholesterolu přispívají i vysoký krevní tlak, obezita, nevhodná strava, nedostatek pohybu a stres. Rodovému prokletí tedy můžete do jisté míry zabránit.




Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.