Máte vysoký cholesterol? Takto jej snížíte přírodní cestou!
- Jednou z potravin, která vám může pomoci snížit špatný cholesterol v krvi, je i avokádo.
Podle průzkumu má 48, 9 procent Čechů cholesterol mimo zdravou mez. Může za to špatná životospráva, kterou většina lidí podceňuje, ignorace prvotních příznaků a podceňování prevence. Přitom vysoký cholesterol může stát na začátku vážnějších problémů, jako je infarkt, nebo mrtvice. Jaké potraviny vám mohou pomoci ho naopak snižovat?
- Jestliže vás nedávno konfrontoval lékař se skutečností, že máte vysoký cholesterol, klíčem k jeho snížení může být i změna snídaně. Už dvě hrsti ovesných vloček mohou snížit hladinu LDL cholesterolu o 5,3 % za pouhých šest týdnů. Může za to beta-glukan, což je látka v ovsu, která pohlcuje špatný cholesterol a tělo jej pak vyplaví.
Ovesné vločky
- Omega-3 mastné kyseliny jsou jedny ze divů světa zdravého stravování. Bylo prokázáno, že působí preventivně proti srdečním chorobám, demenci a mnoho dalším nemocem. Navíc tyto nenasycené tuky mohou mít ještě další zdravotní přínos, a to je snižování hladiny cholesterolu tím, že se zvyšuje ten dobrý cholesterol.
Losos a tučné ryby
- V časopise American Journal of Clinical Nutrition vyšla studie, podle které lidi, kteří denně snědli 40 gramů vlašských ořechů po dobu jednoho měsíce, snížil se jim celkový cholesterol o 9, 3 %. Podobné výsledky byly zaznamenány i v případě kešu oříšků a mandlí. Jestli si tedy jako přírodní podpůrnou medicínu zvolíte chroupání oříšků, jen do toho, ale mějte na paměti, že mají zároveň vysoký obsah kalorií, proto jich nejezte více, než je doporučováno. Rada na závěr, nebo snad jen pro upřesnění - praženým slaným oříškům se vyhněte.
Ořechy
Podívejte se jaké potraviny prospívají vašemu srdci na videu.
- Fazole jsou strašně dobré pro vaše srdce. Pokud si je zařadíte pravidelně do jídelníčku, pomůže vám to snížit hladinu celkového cholesterolu v krvi. A to z jednoduchého důvodů zvaného vláknina. Bylo prokázáno, že umí zpomalit proces vstřebávání cholesterolu z některých potravin.
Fazole
- Oblíbený pokrm Pepka námořníka obsahuje velké množství luteinu, který se nachází v zelené listové zelenině (a také vaječném žloutku). Dlouhou dobu byl lutein spojován s prevencí makulární degenerace, která je hlavní příčinou slepoty. Nyní ale výzkum naznačuje, že už 1/4 šálku potraviny bohatých na lutein pomáhá chránit i před infarktem tím, že ze stěn cév odstraňuje nánosy cholesterolu, které mohou způsobit jejich ucpání.
Špenát
- Avokádo je skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin, které sice zvyšují hladinu HDL cholesterolu, ale současně také snižují hladinu LDL cholesterolu. Fytosteroly, které jsou v avokádu obsažené, dokáží zpomalovat absorbování cholesterolů z potravy. Pozor ale, avokádo má trochu vyšší obsah kalorií a tuků, takže jich používejte s mírou.
Avokádo
Témata: