Chodíte často v noci na toaletu? Kdy už se jedná o problém? | Moje zdraví

Chodíte často v noci na toaletu? Kdy už se jedná o problém?

Chodíte často v noci na toaletu? Kdy už se jedná o problém?
Autor: iStock.com
17. srpna 2019 • 06:00

Stává se vám, že místo abyste si užívali nerušeného spánku, chodíte několikrát za noc močit? Prostata vás netrápí, tak v čem je problém? A jedná se vůbec o problém?

Klidný spánek, kdy vás nic nebudí, je základ. Tělo si dopřává odpočinek a regeneruje se. Jenže ten si nedopřejete, když se budete v noci trousit každé dvě hodiny na toaletu. Proč musíte?

Co je normální?

Čas od času v noci navštívíte toaletu, a ani by vás nenapadlo, že by mohlo jít o nějaký problém. Většinou také o žádný nejde a je vše v pořádku. Důležité je odlišit, co za vaše „noční potulování“ může.

V noci se moč zdravého člověka stává koncentrovanější, její produkce je významně menší, a měl by tak vydržet nerušeně spát 68 hodin v kuse. V případě, že se v noci kvůli potřebě močit budíte pravidelně a více než 1 až 2krát, je na čase navštívit lékaře  urologa. Samozřejmě je nutno odlišovat stav, kdy se vzbudíte v důsledku nějakého rušivého vlivu – hlasitého zvuku, dotyku, zvuku pravidelně projíždějící noční tramvaje atd., popřípadě trpíte poruchou spánku – a když už jste vzhůru, tak se jdete „pro jistotu“ už i vymočit. Pokud ale žádná taková příčina neexistuje, je třeba se mít na pozoru, protože i jedno močení v noci může signalizovat zdravotní problém,“ vysvětluje MUDr. Josef Stolz, MBA, primář urologické kliniky UroKlinikum Praha. Jaké jsou tedy nejčastější příčiny častého močení a kdy už signalizuje závažné onemocnění?

Co pijete před spaním

Pozdní večeře, velká sklenice vody před spaním, jedna rychlá káva, abychom vydrželi ještě pracovat do půlnoci, nebo energetický nápoj, který nás má udržet bdělé, co nejdéle. To vše může v různé míře ovlivnit, jak bude v noci pracovat náš močový měchýř. „Před spaním se obecně nedoporučuje významná konzumace alkoholických nápojů, kávy, doporučil bych zcela jistě vynechat pití energetických nápojů, které mají vysoký obsah kofeinu,“ říká Josef Stolz. Kofein je močopudný, takže i když ke kávě nevypijete sklenici vody, pravděpodobně se vám v noci bude chtít jít na záchod i tak. Pokud se v noci budíte, je ideální omezit přísun nejen kávy, ale všech tekutin, dvě hodiny před spaním.

 

Těhotenství či přechod

Těhotenství a pak i menopauza jsou dvě období, kdy s častějším močením zkrátka počítejte. „V těhotenství je častější nucení na močení celkem normální vzhledem k narůstající velikosti plodu v těle matky. V případě, že je ale doprovázeno jinými příznaky zánětu dolních močových cest, např. pálením při močení, je na místě návštěva lékaře,“ říká MUDr. Karel Franěk z urologického centra Mníšek pod Brdy.

Jiným milníkem v životě ženy je menopauza, při které dochází k mnoha změnám ve fungování ženského těla. Nedostatek estrogenů se může projevit například tzv. uretrálním syndromem, což je stav, který se podobá zánětu močového měchýře, ale infekce není lékařsky potvrzena.

Další příčiny

Vyloučili jste těhotenství, menopauza v nedohlednu, jídelníček upraven, jiné spánkové poruchy vyloučeny a vaše noční procházky jsou stále častější? „Časté noční močení může být dále způsobeno zánětem močových cest či hyperaktivním močovým měchýřem, u mužů je častou příčinou zvětšená prostata. Pravou a nezřídka daleko závažnější příčinu pomůže odhalit odborné vyšetření,“ upozorňuje primář MUDr. Josef Stolz, MBA. K dalším nemocem, které může nadměrné močení signalizovat, patří například cukrovka, noční polyurie (pacientovi se tvoří více moči v noci než přes den) či nádor močového měchýře či prostaty.

Více o příčinách častějšího močení u žen čtěte zde.

Více o příčinách častějšího močení u mužů čtěte zde.

Kde hledat základní informace

Chcete-li si prověřit, zda se nejedná o závažnější onemocnění, je na místě navštívit urologickou kliniku. Pokud hned nechcete vyhledat lékaře, můžete si stáhnout z www.nykturie.cz dotazníky, jejichž vyplnění napoví, jak na tom jste. Nebo se svěřte svému praktickému lékaři, který zná vaše další eventuální choroby a je schopen vás nasměrovat na toho pravého odborníka. S poruchami spánku k neurologovi, pokud jde o urologické potíže, tak k urologovi. Základem léčby nykturie je dodržování určitých režimových opatření. Pokud i nadále potíže přetrvávají, přichází na řadu léčba farmakologická, s využitím léků. Léčba nykturie ale bývá v naprosté většině případů úspěšná.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.