Jaké vitamíny má dýně? Dýně a hubnutí, cukrovka, dna | Moje zdraví

Chcete zhubnout a zbavit se únavy? Jezte dýně!

Chcete zhubnout a zbavit se únavy? Jezte dýně!
Dýně obsahuje trávicí enzymy, takže pomáhá lepšímu fungování metabolismu • Autor: iStock.com
26. října 2018 • 06:00

Máme tu zase „období dýní“. Ať chcete nebo ne, jsou všude. Média nám s nimi nedají pokoj. Ale jak se říká, „ono na té dýni opravdu něco bude.“ Kromě toho, že si ji můžete vydlabat na Halloween, je totiž i zdrojem důležitých vitamínů a výrazně prospívá našemu organizmu. Ocení ji i lidé s nadváhou. K čemu všemu je tato tykvovitá zelenina dobrá?

Dýni tvoří z větší části voda a dále pak vláknina. „Ta je úžasná v tom, že pomáhá trávení. Kromě toho v této zelenině najdeme i řadu pro naše tělo důležitých vitamínů. Obsahuje zejména vitamín B1, B2 a C. Také jsou v ní i minerály, jako jsou hořčík, draslík či železo,“ uvádí lékařka Lucie Nováková s tím, že dýně je vlastně takový životabudič.

„Skvělá je i pro lidi, kteří mají problém například s ledvinami. Pomáhá je totiž proplachovat,“ upozorňuje lékařka.  Dýně obsahuje řadu bílkovin a zejména omlazující kyselinu nukleovou. Látky v ní obsažené obecně klidní nervy, pomáhají lidem s kardiovaskulárními problémy, prospívají správnému fungování slinivky a obecně také platí, že dýně je močopudná. „Pomáhá také revmatismu, cukrovce a dně a celkově posiluje náš imunitní systém,“ popisuje odbornice.

Dýně je skvělá na hubnutí

Dalším plusem je podle Novákové i to, že dýně pomáhá odbourávat tuky. „Tohle je celkem známá věc. V dýni totiž najdeme enzym, který v našem organizmu pomáhá štěpit tuky (lipolytický enzym). Není divu, že se oblíbená zelenina používá pro různé diety,“ vysvětluje pro Moje zdraví Nováková.


To ale není všechno. Velmi prospěšná jsou pro nás i dýňová semínka. Ta už se od pradávna používají v lidovém léčitelství. „Najdeme v nich totiž zinek, bez něhož je řada nemocí téměř neléčitelná,“ vysvětluje oslovená doktorka. Kromě zinku v semínkách najdeme i nenasycené mastné kyseliny, železo, fosfor, vápník, lecitin či vitamíny skupiny B. Od nepaměti se už také z dýňových semen lisuje kvalitní olej. „Ten je dobrý třeba pro zpomalení kornatění cév a snižuje třeba i riziko infarktu. Navíc podporuje zdravý chrup, nehty, vlasy i kůži. Výhodu je, že působí i protizánětlivě,“ říká Nováková.

Slupka z dýní ničí kůži

Ale má to jeden „háček“. Ani dýně totiž nejsou dokonalé. Při jejich loupání si vždy vezměte rukavice. „Dýně totiž obsahují chemické látky, které mohou způsobit kožní problémy. Kůže může být zarudlá a suchá a někdy to může dojít tak daleko, že se začne loupat a drolit,“ upozorňuje oslovená lékařka.

Druhy dýní

Odkud si myslíte, že dýně pochází? Obecně se tvrdí, že její domovinou je Jižní Amerika, konkrétně Peru, a lidé už ji využívají tisíce let. Kromě toho najdeme na světě celou řadu druhů této zeleniny. Asi nejběžnějším a také nejpoužívanějším typem dýně je Hokkaidó. Tento druh byl poprvé vypěstován v Japonsku a dnes ho dostanete po celé planetě.

Slyšeli jste někdy o špagetové dýni? Oblíbená je hlavně díky své měkké dužině. Hlavně pro olej se pak pěstuje dýně „olejná“. Takže pokud jsme vás navnadili, běžte honem do obchodu nebo ke známým na zahradu a udělejte si skvělou dýňovou polévku nebo jiné dobroty.

Recepty, jak na to, najdete na recepty.cz.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.