Zpomaluje se při hubnutí metabolismus? A v jakých případech? | Moje zdraví

Zpomaluje se při hubnutí metabolismus? A v jakých případech?

Zpomaluje se při hubnutí metabolismus? A v jakých případech?
Máte pocit, že se vám při hubnutí zpomalil metabolismus? • Autor: iStock
26. července 2017 • 06:00

Kolikrát jste slyšeli, že hubnutí zpomaluje metabolismus? Snad tisíckrát nebo alespoň kdykoliv se rozhodnete, že zase shodíte nějaké to kilo navíc. Je to ale pravda, nebo jen mýtus, který nás má odradit od hubnutí? 

Je pravda, že ztráta hmotnosti může snížit počet kalorií, které spálíte, ale příliš se toho nedržte. Alespoň to tedy radí Roshini Rajapaksa, asistentka profesora na New Yorské univerzitě. Je těžké předem určit, jak moc se metabolismus zpomalí a navíc také na jak dlouho. Podle posledních studií jsou ohroženi zejména lidé, kteří trpí nadváhou nebo obezitou. Ti mívají metabolismus mnohem více rozhozený, a tak právě v jejich případě bývá těžší si nově získanou váhu udržet.

Demotivující? Nevěřte tomu! 

To zní trochu depresivně a hlavně demotivačně po všechny, kteří se s nadváhou snaží zhubnout, že? Ono to nebude tak horké, další výzkum zase ukázal, že nezáleží na tom, na kolika kilogramech začínáte, nic se zpomalovat nemusí. Metabolismus je totiž částečně daný geneticky. To znamená, že když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Zatímco váš nejlepší přítel dělá a jí to samé co vy, může shodit dvojnásobek toho co vy a vydrží mu to, zatímco vy si jen čichnete k čokoládě a už máte zase dvě kila nahoře.

Video se připravuje ...
10 superpotravin, které vám pomohou zhubnoutVIDEO 

Důležitější je rychlost

Co je ale důležité sledovat, je rychlost, za jakou hubnete. Ta totiž může ovlivnit bazální metabolismus, tedy to, jak rychle spalujete v klidovém režimu. Existují potvrzené studie, ze kterých nevyšli dobře ti, kteří pomocí drastické diety rychle zhubli. Je to jednoduché – tím, že omezíte přísun kalorií, tělo se snaží udržet si alespoň nějakou energii, kterou mu dáváte, proto zpomalí energetický výdej.

Pokud chcete zhubnout a na stejné hladině se pak udržet, musíte být trpěliví a při hubnutí na to jít pomalu. Podle výživových specialistů byste neměli hubnout více jak čtyři, maximálně pět kilogramů za měsíc. To je totiž udržitelná váha. Samozřejmě lidé s nadváhou mají ze začátku trochu rychlejší spalování. 

Čtyři kilogramy za měsíc

To znamená, že týdně byste měli hubnout přibližně o kilogram, kilogram a kousek. To nezní tak hrozně, že? Jenže to znamená, že byste museli svůj jídelníček omezit o zhruba tři tisíce kJ denně. To je poměrně dost a pokud byste to měli ustřihnout pouze z jídla, hrozilo by vám právě zpomalení metabolismu. Mnohem lepší je, pokud si to rozdělíte. Denně snížíte příjem třeba o 1 500 kJ a zároveň vyvinete pohyb, při kterém stejné množství kJ spálíte. To je přibližně hodina hodně svižné chůze. A to není tak strašné, ne? 

Pokud máte pocit, že váš metabolismus má rychlost hlemýždě, můžete mu trochu pomoci při spalování. Důležité je ráno se pořádně nasnídat. První jídlo by mělo být plné bílkovin a sacharidů, aby vám dodalo energii na celé dopoledne. Zařaďte si do svého týdenního programu alespoň dvakrát, třikrát cvičení. Při pravidelném pohybu se vám totiž zrychlí bazální metabolismus. Stejně tak, pokud budete mít dostatečný spánek. Na pití si dejte zelený čaj, který obsahuje katechiny, jenž urychlují spalování. A vyvarujte se nasycených mastných kyselin a jednoduchých tuků. Uvidíte, že pak půjdou kilogramy dolů rychleji. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.