Zelený čaj: Pomáhá hubnout a chrání před rakovinou. Vyzkoušejte jeho skvělé účinky | Moje zdraví

Zelený čaj: Pomáhá hubnout a chrání před rakovinou. Vyzkoušejte jeho skvělé účinky

Zelený čaj: Pomáhá hubnout a chrání před rakovinou. Vyzkoušejte jeho skvělé účinky
Autor: istock.com
2. prosince 2019 • 06:00

Chcete zhubnout, ale nevíte, jak nastartovat svůj metabolismus? Vsaďte na zelený čaj, který vám navíc přinese i celou řadu dalších pozitivních účinků na zdraví. Chcete vědět jaké? Čtěte dál.

Zelený čaj se, stejně jako čaj černý, vyrábí z lístků čajovníku čínského. Původní domovinou tohoto keře je jihovýchodní Asie při hranicích Číny a Indie. V současné době se čajovník pěstuje i v jiných zemích s příznivými podmínkami pro pěstování (Srí Lanka, Tchajwan, Pákistán, Japonsko, Indonésie, Argentina…).

Poklad pro zdraví

„Zelený čaj je bohatým zdrojem některých vitaminů, např. E, C a K. Dále je zdrojem draslíku a hořčíku,“ říká nutriční terapeutka Andrea Mokrejšová. „Díky obsahu tříslovin může přispět k lepšímu trávení. Podporuje vylučování trávicích šťáv, ale může napomoci i při léčbě střevních onemocnění. Má také povzbudivé účinky na organismus, pomáhá se soustředit a k lepšímu výkonu,“ vyjmenovává jeho pozitivní účinky.

Odborníci přišli také na to, že čajové tatiny (hořké látky obsažené v čaji) a polyfenoly zamezují vzrůstu hladiny krevního cholesterolu a zlepšují poměr mezi HDL (hodným) a LDL cholesterolem. Díky tomu můžete  zelený čaj využívat v prevenci i alternativní léčbě vysokého cholesterolu.

Zelený čaj má však i celou řadu dalších skvělých účinků:

prevence rakoviny – Vědci zjistili, že katechin EGCG, který je obsažen v zeleném čaji, blokuje enzym urokináza, který hojně produkují rakovinové buňky.

proti nespavosti – Látky obsažené v zeleném čaji mohou pomáhat proti neurologickým obtížím a souvisejícím poruchám dýchání během spánku. Kvůli obsahu kofeinu by se to ale s jeho popíjením nemělo přehánět.

pro zdravé vlasy - Vitamín C v zeleném čaji chrání vlasy před poškozením UV zářením a vitamín E je obnovuje, pokud jsou suché nebo poškozené. Zelený čaj tak nemusíte jen popíjet, ale můžete jím i oplachovat vlasy.  

chrání zuby – Obsahuje fluor, který brání vzniku zubního kazu, a antibakteriální složky v zeleném čaji ničí bakterie, které způsobují zubní plak. Při pravidelném kloktání odstraňuje nežádoucí zápach z úst.

posiluje imunitu – Zelený čaj má antibakteriální a dezinfekční účinky, a proto jeho popíjením posilujete svoji obranyschopnost. Můžete ho tak využít jako lék proti celé řadě virových onemocnění a infekcí.

Pomáhá s hubnutím…, nebo ne?

Určitě jste už slyšeli, že zelený čaj je ideálním pomocníkem při hubnutí. Traduje se to o něm už léta, konkrétně od roku 2006, kdy ho v tomto směru vychválil dietolog Nicholas Perricone v americké televizní show Oprah Winfrey. Jeho teorii, že každodenní popíjení zeleného čaje pomůže spálit 70–80 kilokalorií, ale nepotvrdil žádný výzkum.

Na druhou stranu, zelený čaj má prokazatelně vliv na metabolismus. Díky antioxidantu katechinu ho dokáže zrychlit. Uvádí se také, že čaj částečně potlačuje chuť k jídlu. Uvádí se, že na hubnutí je obzvláště vhodný zelený čaj Matcha.

Jak si připravit zelený čaj

Při přípravě čaje většinou řešíme, jak horkou vodou by se měl zalévat a jak dlouho je potřeba ho louhovat. U zelených čajů platí, že by voda měla projít varem, ale vychladnout zhruba na 60–80 °C. Kdyby byla teplejší, čaj by mohl zhořknout.

Všeho moc škodí

Jako u většiny věcí ovšem platí i v případě zeleného čaje, že všeho moc škodí. Lékaři proto upozorňují, že bychom neměli pít víc než deset šálků denně. Zelený čaj totiž obsahuje podobně jako káva kofein a ten může u citlivějších lidí způsobit nespavost, podrážděnost nebo nevolnost.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.