Chuť na sladké: Co tělu chybí a jak chuť potlačit? | Moje zdraví

Chuť na sladké nebo na chipsy? Tělu jen chybí vitamíny

Chuť na sladké nebo na chipsy? Tělu jen chybí vitamíny
Tělo nám prostřednictvím chutí říká, čeho má zrovna nedostatek • Autor: Shutterstock.com
4. října 2017 • 13:00

Snažíte se jíst zdravě, možná i trochu zhubnout, ale vaše tělo si neustále říká svými chutěmi o čokoládu, chipsy nebo rohlík? Víme, proč to tak je a čím tyhle potraviny můžete zdravě nahradit, aby vás chutě přešly.

Co tělu schází, když má chuť na sladké?

Právě když se snažíme držet dietu, chová se tělo, jako by nás zkoušelo z vytrvalosti! Jednou dostaneme chuť na tabulku čokolády, jindy na tvarohový dortíček a včera jsme dokonce pokořili pytlík gumových medvídků... Našemu tělu tak možná schází síra nebo tryptofan. Místo nezdravých lízátek si tedy raději dejte brokolici, fazole, brusinky nebo hroznové víno.


Touha po pečivu

Máte neukojitelnou chuť na čerstvý chleba s máslem? To může být obzvlášť nepříjemné, pokud se snažíte ze svého jídelníčku vysadit lepek. Lepek ale nejspíš nebude kámen úrazu, tělo spíše touží po dusíku. Dusík najdete převážně v luštěninách, jako jsou čočka, fazole nebo hrášek. Pokud luštěniny nepatří mezi vaše oblíbené potraviny, pak vyzkoušejte žampiony, oves nebo špenát.


Závislost na chipsech

Na chipsech, burácích nebo preclících spočívá snad největší prokletí kvůli tomu, že si nedáte jen jeden kousek, ale prostě vždycky sníte celé balení. Takže je možná lepší vůbec s tím nezačínat a zjistit, co vás nepřekonatelné chuti zbaví. Od chutě na slané dobroty vás zachrání rajčata, celer, olivy, ledový salát nebo mořské řasy.


Máte chuť na alkohol?

Nemusíte mít výčitky, když vás přepadne chuť na alkohol, ale ten vaše tělo skutečně nepotřebuje. Maximálně se potřebujete odreagovat! Nicméně je rozhodně vhodnější a zdravější, když sáhnete spíše po jiné alternativě. Vašemu tělu nejspíš scházejí bílkoviny, vápník nebo hořčík. Ty najdete v kapustě, brokolici, ovsu nebo v banánech.


Potřebujete šálek kávy?

Jste asi nejšťastnější člověk, pokud vás přepadne chuť na černou kávu. Je to snad nejzdravější možnost ze zmíněných chutí. Pokud si dopřejete kvalitní černou kávu a ne příliš často, napomůžete tak trávení. Nicméně tělo si může také žádat fosforečnany nebo železo. Vyzkoušejte proto ořechy, višně nebo cibuli.



Autor: aši
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.