Nechráněný sex: Pro muže je nejdůležitější krása, pro ženy city | Moje zdraví

Nechráněný sex: Pro muže je nejdůležitější krása, pro ženy city

Nechráněný sex: Pro muže je nejdůležitější krása, pro ženy city
Autor: istock.com
7. června 2019 • 10:00

Když dojde na nechráněný sex, liší se názory žen a mužů stejně diametrálně jako v mnoha jiných oblastech. Z průzkumu vyplynulo, že zatímco u mužů hraje nejdůležitější roli atraktivita jejich partnerky, ženy si dopřávají sex bez kondomu nejčastěji v případě, že jsou do svého partnera zamilované.

Studie kanadských odborníků z University of Guelph zveřejněná v prestižním časopise British Medical Journal Open zkoumala, s jakými typy žen mají muži nejraději nechráněný sex. Muži při ní měli ohodnotit přitažlivost ženské tváře na fotografii a poté zaznamenat, jak velká je jejich touha mít s danou ženou nechráněný sex. Vyhodnocení testu ukázalo, že čím atraktivnější žena byla, tím větší byla u mužů touha po sexu s ní bez použití kondomu.

Zajímavé ovšem je, že navzdory této touze muži často raději ochranu použijí, protože tak zvýší šanci, že je potencionální partnerka bude považovat za zodpovědné.

Ženy se bojí odcizení

Výzkum ukázal, že ženy jsou oproti mužům v používání kondomu při sexu důslednější. Pokud ale v partnerovi vidí dobrý potenciál pro dlouhodobý vztah, případně k němu chovají hlubší city, pak jsou častěji ochotné se s ním milovat i bez kondomu.

„Ty, které hledají v daném sexuálním partnerovi partnera dlouhodobého, se mnohdy obávají, že si jej trváním na použití kondomu odcizí a připraví se o možnost stálého vztahu. Myslí si, že se tak partner může domnívat, že mu nedůvěřují, navíc se obávají, že tím budou v jeho očích vypadat promiskuitně nebo že zkazí romantickou atmosféru,“ vysvětluje Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz, který testuje a prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

Muži upřednostňují krásu, ženy peníze

Sexuolog Petr Weiss připomíná, že i když se kvůli antikoncepci zásadně změnila možnost plánování potomků, partnery si vybíráme stále stejně. Muže na ženách přitahují znaky, které signalizují plodnost, tedy mládí a tvar těla. Proto po 40. roce věku prudce klesá atraktivita žen, a to bez ohledu na to, jak vypadají. 

Ženy si volí partnera podle jeho přístupu ke zdrojům a také ochoty se o ně dělit. Muži přitom už nemusí být statné postavy a lovit divou zvěř, aby uživili rodinu. Role a evoluční úkoly se totiž změnily, a tak jde dnes hlavně o to, aby dokázali rodinu finančně zabezpečit. Zásadní pro ženy přitom je, jak muž voní. To ale podle některých studií může změnit užívání hormonální antikoncepce.

Autor: Alžběta Javorková, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.