Jak posílit imunitu dětí? Více jak vitamíny pomůže jedna změna! | Moje zdraví

Jak posílit imunitu dětí? Více jak vitamíny pomůže jedna změna!

  • Jak posílit imunitu dětí? Více jak vitamíny pomůže jedna změna!
    Autor: iStock.com
    14. září 2023 • 06:00

    Čas viróz, které se projevují nejčastěji jako rýma, kašel a doprovází je lehké bolesti kloubů či hlavy, už je zase tady. Jak posílit obranyschopnost těla? Zázraky nedokáže žádný preparát, ale pár triků vám poradíme!

    Základem prevence, která pomůže předejít nemocem nejsou žádné zázračné tablety, ale dodržování pravidel osobní hygieny. "Mezi ně patří mytí rukou před jídlem, ale i po smrkání či použití toalety. Důležitý je dostatek odpočinku a spánku, během něhož se tělo regeneruje. Neméně důležité jsou pravidelné procházky. Čerstvý vzduch napomáhá prokrvení dýchacích cest i očních a ušních sliznic, čímž se znatelně zvyšuje jejich odolnost," doporučuje MUDr. Petr Žáček, pediatr z Canadian Medical.

  • Nepřecházejte nemoci

    Další a také celkem zásadní pravidlo, jak mít svoji imunitu v pořádku, je nepřecházet nemoci. To totiž pomáhá nejen nemocnému, ale také jeho okolí. Nechcete-li za pár dní znovu řešit, že jste nemocní, dejte tělu dostatek času na vyléčení. Každá rýma trvá týden, po viróze, kdy jste měli dva až tři dny teplotu, potřebuje ještě alespoň tři dny rekonvalescence. Že si to nemůžete dovolit? Tak si aspoň jděte lehnout hned, jak přijdete z práce.

    Oslabený imunitní systém jinak bude mít proti další infekci méně šancí na úspěch. Vyplatí se proto také doplnit ty vitamíny a stopové prvky, které jsou během nemoci spotřebovávány ve vyšší míře – například vitamín C nebo železo. Tyto prvky jsou obsaženy i v potravinách, které s nimi příliš často nespojujeme, například v bramborách nebo v brokolici. Právě vitamíny a různé preparáty jsou to nejčastější, po čem lidé sahají. Co má opravdu smysl a co dělat jiného než polykat pilulky? 

  • Vyzkoušejte bakteriální lyzáty

    Jak vysvětluje PharmDr. Filip Smetana, vedoucí lékárník lékárny BENU Praha 10, pro posílení imunity si můžete v lékárně vybrat hned několik různých variant přípravků. Vždy byste se měli poradit s lékárníkem. K dispozici máte kromě vitamínů a minerálů například extrakty nejčastějších původců onemocnění. Ty pak dokáží vytrénovat tělo v boji proti škodlivinám. Lékaři jim odborně říkají bakteriální lyzáty a některé jsou dokonce na lékařský předpis.

  • Houby a kvasnice

    Druhou, méně známou skupinou jsou pak beta glukany – zjednodušeně řečeno výtažky z různých hub, jako je třeba šitake, ale také z kvasnic nebo řas. Jsou určeny k dlouhodobějšímu užívání a zajímavostí je, že ve formě sirupů jsou učeny už pro děti od jednoho roku. 

  • Byliny a probiotika

    Kromě echinacey neboli třapatky jsou stálicí také různé výtažky z léčivých bylin, jako jsou rakytník řešetlákový, šišák bajkalský, lichořeřišnice, ženšenové přípravky, grapefruitová jadérka. Všechny mají hodně vitamínu C, stejně jako růže šípková, černý bez nebo citrusové plody. Na imunitní systém má vliv také správné fungování střev, které zlepšují probiotika. 

  • Nohy v teple

    Kromě posílení imunity je také důležité nedat nemoci šanci a nenachladnout. V periferních oblastech těla, jako jsou ruce a nohy, je krevní oběh zpomalený. Končetiny tak snadno prochladnou, což může vést ke vzniku onemocnění. Platí tedy zásada našich babiček – od nohou musí být teplo. K prokrvení nohou prospívá také chůze.

  • Kýchejte do kapesníku

    Zcela zásadní v prevenci onemocnění je hygiena. Mějte vždy po ruce kapesník. Pokud nemocný nedodržuje zásady hygieny, ohrožuje především sám sebe. Přenesením infekce na někoho jiného dojde totiž k určité změně původce nemoci. Pak se nemoc vrátí k tomu, kdo ji vyslal. Ten proti ní nemá protilátky, protože se mu nevrací "jeho choroba", ale nemoc lehce pozměněná.

  • Kloktejte každý den

    Poněkud netradiční rada. Kloktání je dobrou hygienou dutiny ústní, ve které se choroboplodné zárodky vyskytují ve velké míře. Doporučuje se kloktat každý den kloktadlem z lékárny nebo solným roztokem. Jeho koncentrace závisí na každém jednotlivci. Nesmí být nepříjemná. Podobně pomáhá i inhalace. Ohřejte si horkou vodu, přidejte do ní minerální vodu určenou k inhalování a pročistěte si dutiny v oblasti hlavy. Pak odpočívejte. Mějte na paměti, že tento proces nelze nahradit stříkáním nosního spreje v kanceláři. Tělo potřebuje klid a relaxaci.

     

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.