5 tipů, jak si sestavit dokonalý tréninkový plán | Moje zdraví

5 tipů, jak si sestavit dokonalý tréninkový plán

5 tipů, jak si sestavit dokonalý tréninkový plán
Autor: istock.com
22. května 2022 • 06:00

Pohyb je pro naše tělo důležitý. Natož v případě, když se snažíme zapracovat na své postavě, chceme zhubnout nebo zpevnit tělo. Aby byl však pohyb přínosem, musíme mít správně sestavený tréninkový plán. Co by měl zahrnovat a proč?

Abychom dosáhli vysněného těla, je potřeba zapojit nejen zdravou stravu, ale také pohyb. Klíčem je pak efektivně sestavený trénink s přesně daným cílem, co od tréninku čekáme. Chcete zhubnout, nebo nabrat svalovou hmotu? Od toho se totiž odvíjí, jak dále postupovat. I proto vám přinášíme pět základních tipů, jak by takový trénink měl vypadat:

Video se připravuje ...
Jógou pro pevný střed těla – cvičte s časopisem DietaVIDEO 

1. Protažení jako základ před i po tréninku 

Protáhnout se před tréninkem je skutečně základ toho, aby byl trénink následně efektivní. Díky protažení se svaly zahřejí a připraví se na sportovní výkon, po skončení zase dostanou signál, že nastává čas odpočinku. Protažením také snižujete riziko zranění.

2. Najděte si pohyb, který vás bude bavit

Abyste u sportu vydrželi, je potřeba, aby vás bavil. Pak je totiž úplně jedno, jestli zvolíte silový trénink, jógu nebo HIIT. Důležitá je pravidelnost a komplexnost pohybu. Tělo tím budete rovíjet rovnoměrně.

3. Nezapomínejte regenerovat

Regenerace je stejně důležitá jako pohyb samotný. Nemůžete tělo 100% zatěžovat a nedat mu na oplátku pořádnou porci odpočinku. Někdy je zkrátka nutné vypnout a nic nedělat. Odměnou vám bude větší síla při dalším tréninku a bezbolestné tělo.

Zapomínat byste neměli ani na spánek, který by měl činit 6 až 8 hodin denně. Během této doby se tělo zvládne zrelaxovat, nabrat sílu na další sportovní akce a díky tomu vás přiblíží k vysněným cílům.

4. Strava jako nedílná součást 

Nedílnou součástí dobře nastaveného tréninkového plánu je samozřejmě výživa. Nejlepším způsobem, jak si nastavit optimální jídelníček, je požádat odborníka, ideálně nutričního terapeuta, který doporučí nutriční hodnoty na míru. Obecně je však důležité, aby ve stravě byly rovnoměrně zastoupené všechny živiny, tedy sacharidy, bílkoviny i tuky. Dbejte na dostatečný příjem ovoce a zeleniny, které tělu dodají kromě vitaminů i vlákninu.

5. Nezapomínejte na vitaminy a minerály

Aby tělo fungovalo tak, jak má, je nutné kromě základních živin doplňovat i mikroživiny. Důležitý je především vitamin C, vitamin D, hořčík, zinek, draslík a vápník.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.