Proč chodit do posilovny? Budete silnější a předejdete zranění i bolesti zad | Moje zdraví

Proč chodit do posilovny? Budete silnější a předejdete zranění i bolesti zad

Proč chodit do posilovny? Budete silnější a předejdete zranění i bolesti zad
Domácí posilovna • Autor: www.nordictrackshop.cz
30. listopadu 2022 • 06:00

Ačkoliv ne každý posilovnu preferuje, čas od času by do ní každý zajít měl. Posílením svalů na strojích totiž uděláte pro své tělo poměrně velkou službu. Jakou a proč je posilovna dobrá volba?

Ne nadarmo se říká, že tělo je jediné místo, kde skutečně musíme žít. A je to pravda. Pokud se o své tělo nebudeme náležitě starat, jednoho dne nám to vrátí. A to i s úroky. 

Video se připravuje ...
Vítězka fitness soutěže Mašlíková: Přestala posilovat a svaly jsou pryč!VIDEO 

Komplexní péče

O tělo je však potřeba starat se komplexně. To znamená, že nestačí jen zdravě jíst nebo denně navštěvovat tělocvičnu, nutná je kombinace obojího. Jedno jde totiž ruku v ruce s druhým. Abychom ale měli výdrž a naše fyzická aktivita měla vzestupnou tendenci, je potřeba se jednotlivým svalům věnovat samostatně. K tomu vám pomůže právě posilovna.

Každý den jinak

Právě v posilovně můžete nastavit své tréninky tak, abyste každý den jeli něco jiného. Jeden den tak můžete trénovat nohy a ten další se věnovat ramenům. Vaše tělo vám jistě poděkuje. 

Izolací práce s konkrétní svalovou skupinou podpoříte výkonnost vámi zvolených svalů, zlepšíte jejich sílu, ale také je pořádně potrénujete. A o to v posilovně jde. „Vyždímat ze svalů co možná nejvíce.“

Není to jen o tom hezky vypadat

Návštěva fitness centra by pro každého měla být pravidelnou rutinou. Pevné, silné a funkční svaly jsou potřeba nejen pro bezbolestný pohyb, ale také pro každou další aktivitu, které se rozhodneme věnovat. Jakmile bude naše tělo pevné a svaly funkční a výkonné, máme také větší šanci předcházet jakémukoliv zranění. Posilovna tak není pouze o tom dobře vypadat nebo mít pevný zadek.

Rovnováha je základ

Pokud máte sedavé zaměstnání, pohyb potřebujete, aby jste nalezli balanc. Všechno totiž souvisí se vším, a aby svaly dobře fungovaly i při tom nejběžnějším pohybu a podržely vás, když to nejvíc potřebujete, musí být trénované.

Ze sedavého způsobu života nás mnohdy bolí záda a klouby. Důvodem je nezpěvněné svalstvo kolem kostry. Laicky řečeno, můžete být štíhlí, pokud ale nemáte alespoň základ svalové hmoty, vaši kostru nemá co držet.

Svaly vás také ochrání před nečekanými pády, výrony a fungují i jako prevence před úrazy. Jako bonus vám zlepší držení těla, takže kulatá záda budou minulostí.

Trenér vám pomůže

Pokud jste začátečník, rozhodně nezačínejte sami. V posilovně stejně jako u každého jiného sportu je totiž důležitá kvalita. Není to tedy o tom, jak dlouho v posilovně budete, ale jak kvalitní váš trénink bude. K tomu je potřeba nejen vědět, jak na to, ale také kolik opakování a jakou intenzitu si zvolit. Trenér vás bude kontrolovat po celou dobu cvičení a společně vychytáte všechny případné chyby. S trenérem navíc opadne i počáteční stud, který je pro spoustu lidí jakousi stopkou vůbec začít. Pamatujte však na to, že „žádnej učenej z nebe nespadl“. A ani posilovna není výjimkou.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.