Jak generace Z mění pojetí sportu: Výsledky ani soutěživost nejsou důležité | Moje zdraví

Jak generace Z mění pojetí sportu: Výsledky ani soutěživost nejsou důležité

Jak generace Z mění pojetí sportu: Výsledky ani soutěživost nejsou důležité
Jízda na kole. • Autor: iStock
20. listopadu 2022 • 06:00

Generace Z má zcela jiný přístup k životu. Díky přemíře technologických vymožeností vnímá svět a příjem informací zcela jinak. To se pak odráží také ve sportu, kde pro ni výsledky a souteživost, jak se zdá, nejsou důležité. Proč tomu tak je?

Generace Z skutečně nechce soutěžit o nejlepší výkon a výsledky ostatních ji nezajímají. Sportu se tato generace raději věnuje o samotě. Důvodem je především možnost přizpůsobit si tempo vlastním možnostem a také obava z hodnocení ostatními.

Video se připravuje ...
Jak udělat pohyb pravidelnou součástí vašeho života?VIDEO 

Zdraví na prvním místě!

Naší nejmladší generaci záleží na autenticitě, zdraví a celkové pohodě. To ukázal také průzkum zaměřený na její vztah ke sportu, pohybu a zdraví obecně, který připravila agentura VMLY&R.

Výsledky byly překvapivé. Generaci Z totiž dle výsledků nejde o trhání rekordů, ale spíše o dobrý pocit z vykonané aktivity. Generaci Z tak záleží na tom, aby sportem udělala to nejlepší možné pro samu sebe a pro své zdraví.

Co je hlavní motivací?

Hlavní motivací generace Z je touha být zdravý a fitužít si zábavu a volný čas s přáteli a dopřát si mentální odpočinek. „Sport už pro Gen Z neexistuje. Tedy v takové podobě, jak jsme ho znali doteď. Pro generaci Z představuje něco daleko otevřenějšího a pestřejšího, co nemůžeme škatulkovat na JE a NENÍ. Proměnil se v něco, do čeho může každý projektovat svoje vlastní hodnoty, postoje, a dotvářet tak sám sebe. Čistě pohybové aktivitě totiž už dávno odzvonilo,“ vysvětluje Tomáš Sýkora, šéf strategie v agentuře VMLY&R.

Sport jako zábava

Fyzický dril, pevná pravidla nebo ambice být nejlepší jdou tedy stranou. Sport je zaměřený na to, aby byl důležitou součástí jejich života. Ne vždy musí nevyhnutelně znamenat pohyb. Generaci Z jde o zábavu a dobrý pocit, tj. endorfiny, které ze sportu získáváme.

Sport jako odpočinek

Jak se zdá, generace Z chápe sport po svém. A nutno podotknout, chápe ho správně. Sportem sice sílí naše tělo a stáváme se odolnějšími, hlavním benefitem je však také fakt, že díky sportu odpočíváme, čistíme si hlavu a získáváme mentální nadhled

I to je důvod, proč se generace Z sportu věnuje více než starší generace. Často však volí takové aktivity, které je propojí s generací jejich rodičů a prarodičů. Tím se posiluje jejich vzájemný vztah. 

Sport jako identita

Pro 80 % zástupců této generace je důležité nalezení vlastní identity. Sport pak považují za cestu, která jim v tom účinně pomáhá a která jim také dává svobodu svou identitu kdykoliv a rychle změnit. Až pro tři čtvrtiny z nich je sport jedním z hlavních způsobů, jakým svou individualitu skutečně formují. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.