Hořčík a jeho pozitiva. Proč je pro naše tělo nepostradatelný? | Moje zdraví

Hořčík a jeho pozitiva. Proč je pro naše tělo nepostradatelný?

  • Hořčík a jeho pozitiva. Proč je pro naše tělo nepostradatelný?
    Hořčík má velký vliv na to, jak se cítíme • Autor: iStock.com
    22. února 2022 • 14:00

    Reguluje nejdůležitější metabolické procesy, přispívá k normální psychické činnosti, snižuje míru únavy a jeho nedostatek může způsobovat svalové křeče. Hořčík umí i víc. A právě proto je v lidském těle nepostradatelný. Na co má zásadní vliv?

    Hořčík neboli magnezium je čtvrtým nejhojnějším minerálem v lidském těle a je zapojený do více než 300 enzymatických procesů v našem organismu. Jeho důležitost je obrovská, proto bychom si ho měli hlídat.

    Video se připravuje ...
    Nejlepší aromaterapie na bolest hlavyVIDEO 

  • Hořčík je důležitý pro optimální spalování živin

    Hořčík se podílí na energetickém metabolismu, což hraje klíčovou roli při hubnutí. „Magnezium je minerální látka nezbytná pro optimální spalování a energii. Když to zjednoduším, tak budete-li mít v těle nedostatek hořčíku, může dojít ke zhoršenému spalování živin a nedostatku energie,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE. Co se týká optimální hladiny hořčíku v těle, obecným doporučením je přijmout 300 mg (ženy) až 350 mg (muži) magnezia za den. Potřeba množství hořčíku se může lišit u sportovců, kteří mohou přijmout ještě o 10–20 procent hořčíku více. Vyšší potřeba magnezia bývá i u lidí se zánětlivými onemocněními střev (například Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a další).

  • Hořčík posiluje naši psychickou odolnost

    Dostatečný příjem hořčíku má vliv na naši fyzickou i duševní pohodu. Umí totiž pomoct s oxidačním stresem, či dokonce oddálit stárnutí buněk. Kromě toho v těle pomáhá při novotvorbě glutathionu, který patří k nejsilnějším antioxidantům. „Na zmírnění stresu doporučuji vysokoprocentní čokoládu, která je zároveň bohatým zdrojem hořčíku. Pokud si dáte kousek kvalitní 80% čokolády, nejenže to neuškodí vaší linii, ale může to mít i léčivé účinky,“ tvrdí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

  • Hořčík zabraňuje křečím i bolestem hlavy

    Hořčík hraje klíčovou roli v kontrakci svalu při fyzické námaze. Jeho dostatek v těle je tak výbornou prevencí proti křečím, které mohou trápit (nejen) sportovce, zejména pak vytrvalostní běžce. Kromě nepříjemných křečí dokáže hořčík pomoct také s uvolňováním stěn cév. Díky rozšíření cév dochází ke snížení tlaku krve na jejich stěny, což pomůže ulevit od bolestí hlavy a zároveň těmto bolestem předcházet. „Pro prevenci bolestí hlavy doporučuji dbát také na správný pitný režim. Pijte hodně vody. Krátkodobě můžete přidat do pitného režimu minerální vodu s vysokým obsahem magnezia,“ radí Věra Burešová.

  • Hořčík hraje roli v prevenci a léčbě cukrovky

    V neposlední řadě je hořčík důležitým minerálem pro pacienty s diabetem. V případě, že ho má diabetik v těle nedostatek, dochází ke snižování schopnosti inzulinu udržovat hodnoty krevního cukru v normálu. Tělo tak není schopné cukr z krve vstřebávat a vzniklá inzulinová rezistence může být příčinou diabetu II. typu. Pokud je pacientovi s cukrovkou podávaný při léčbě hořčík, může dojít k opačnému jevu a snížení krevního cukru.

  • Jak zvýšit příjem hořčíku? Začněte u snídaně

    Lidské tělo si hořčík ani další minerály neumí samo vytvořit, a proto jeho hladina úzce souvisí s tím, kolik hořčíku dokážeme do těla přijmout v rámci stravy. „Mezi bohaté zdroje hořčíku patří vysokoprocentní čokoláda (min. 80%), ovesné vločky, černé fazole, arašídové máslo, celozrnné těstoviny, dále pak dýňová semínka, mandle, kešú, špenát a další druhy listové zeleniny,“ vyjmenovává významné zdroje hořčíku Michaela Ryglová a doporučuje vyzkoušet přípravu ovesné kaše s čokoládou a mandlovým máslem.

    Až moc hořčíku vám neprospěje

    Na závěr je ještě potřeba zmínit, že nadměrná konzumace hořčíku z doplňků stravy (z potravin byste se předávkovali jen těžko) není žádoucí a nedokáže zlepšit celkový zdravotní stav, sportovní výkonnost a nemá ani žádné jiné pozitivní účinky na tělo. Pokud se hořčíkem předávkujete, mohou vás potrápit například žaludeční potíže a průjmy.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.