5 příznaků, že je vaše dítě v růstovém spurtu. Má pořád hlad a chce spát! | Moje zdraví

5 příznaků, že je vaše dítě v růstovém spurtu. Má pořád hlad a chce spát!

5 příznaků, že je vaše dítě v růstovém spurtu. Má pořád hlad a chce spát!
Autor: iStock
22. února 2019 • 06:00

Je ukňourané, protivné, spavé, pořád má hlad nebo si stěžuje na bolesti nohou? Potom můžete očekávat, že budete brzo kupovat o číslo větší oblečení a boty. Těmito příznaky se totiž projevuje růstový spurt dětí.

Většina rodičů si spojuje růstový spurt, tedy období, kdy dítě během krátké doby výrazně vyroste, především s miminky. Jenže období růstového spurtu se objevují hned několikrát až do dospělosti a jsou spojena se specifickými příznaky, které mohou rodiče překvapit a někdy i vyděsit.

Víte, podle čeho poznáte, že se vaše dítě aktuálně nachází v období růstového spurtu? 

1. Je neustále hladové

Máte v poslední době pocit, že vám doma místo dítěte přistál Otesánek? Má neustále hlad, i když jste mu zvětšili porce (nebo kojíte dvakrát tolik)? Potom je pravděpodobné, že nyní prochází obdobím růstového spurtu. Právě velký apetit je jedním z hlavních poznávacích znamení růstového spurtu. Objevuje se ovšem nejen v jeho průběhu, ale i před ním, kdy se tělo „chystá“ na překotný růst. Zřejmě není třeba nijak zvlášť zdůrazňovat, že k růstu potřebuje dětské tělo kvalitní výživu

2. Má růstové bolesti

Růstové bolesti se nejčastěji týkají předškolních dětí a potom teenagerů. Obvykle zasahují obě nohy a objevují se pozdě odpoledne, večer nebo v noci. Ani odborníci zatím nejsou zajedno v tom, jestli mají růstové bolesti jasnou souvislost s růstovým spurtem. Zatímco jedni tvrdí, že bolesti jsou způsobeny právě překotným růstem, další jsou přesvědčeni, že jde spíše o bolesti svalového původu. Protože je větší pravděpodobnost jejich výskytu poté, co bylo dítě přes den velmi fyzicky aktivní (například sportovalo).

Růstové bolesti se projevují individuálně, a zatímco některé děti trápí prakticky každý den, jiné jimi trpí jen občas. Nejčastěji postihují holeně, lýtka nebo zadní stranu kolen. A jen tak pro zajímavost; tušili jste, že děti, které trpí růstovými bolestmi, jsou také vnímavější k jiným druhům bolestí a častěji si také stěžují na bolesti hlavy a bolesti břicha

3. Do všeho vráží

Tohle je obzvláště rozčilující a často i znepokojující příznak růstového spurtu. Váš puberťák najednou není schopný projít místností, aniž by do něčeho nevrazil. Působí neohrabaně a vy marně přemýšlíte, jestli vám to dělá naschvál, nebo snad zapomněl chodit. Potom byste měli vědět, že odborníci zjistili, že růstový spurt u dospívajících chlapců skutečně snižuje koordinaci, a tím negativně ovlivňuje jejich chůzi. Zjednodušeně se dá tento jev vysvětlit tím, že jejich mozek potřebuje čas na to, aby se s překotným růstem vyrovnal.

4. Je spavé

Najednou potřebuje spát mnohem víc než předtím? Potom je pravděpodobné, že bude následovat překotný růst. Souvislost mezi výraznou spavostí a růstovým spurtem dokázala studie z roku 2011. Nejenže jsou děti v růstovém spurtu spavější, ale platí to i naopak, tedy že potřebují kvalitní spánek, aby mohly správně růst. Studie navíc ukázala, že zvýšená potřeba spánku se u dětí objevuje přibližně dva dny před zahájením růstového spurtu.

Podle doporučení National Sleep Foundation by měly šestileté děti spát třináct hodin denně, devítileté jedenáct hodin denně a teenageři od čtrnácti do sedmnácti let deset hodin denně. 

5. Je ukňourané a nemá náladu

Tenhle symptom je dobře známý všem rodičům na světě. Zničehonic máte pocit, že někdo stiskl v těle vašeho dítěte nějaký tajný vypínač a místo přítulného a dobře naladěného potomka tu najednou máte ukňouraného, věčně nenaladěného tvora. Miminka a batolata se chtějí neustále chovat, teenageři jsou pro změnu protivní a věčně podráždění. Negativní emoční ladění je dalším z příznaků, které jsou pro růstový spurt typické.

Ostatně představte si, jak velkou zátěž pro dětské tělo musí představovat těch několik centimetrů, o kolik v krátkém období růstového spurtu povyroste. Co všechno se v něm musí natáhnout, přenastavit a vzniknout. Děti v jeho průběhu mohou trpět neurčitými bolestmi, které nedokáží samy pojmenovat, ale které je unavují a dráždí. 

Kdy očekávat růstový spurt

I když je každé dítě individualitou, zhruba v těchto obdobích čekejte překotný růst.

1 až 6 měsíců: V prvním půlroce života roste dítě nejrychleji a období růstového spurtu se v prvních šesti měsících objeví hned několikrát. Obvykle ve druhém, šestém a osmém týdnu života. Poté ve třetím, čtvrtém a šestém měsíci.

8 až 13 let u dívek: Další velký růstový spurt se objevuje u dívek na počátku puberty a trvá zhruba do patnácti let.

10 až 15 let u chlapců: Růstový spurt u chlapců většinou trvá do šestnácti až sedmnácti let. 

Autor: Barbora Vajsejtlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.