Bolest končetin | Moje zdraví

Bolest končetin

Nejčastější příčinou bolestí horních nebo dolních končetin je útlak nervů. Projevuje se nejprve brněním. Velmi často tento útlak nervů pozorujeme na dolních končetinách během dlouhodobého sezení (kdy se stlačí sedací nerv), u horních končetin často při spánku. Nervy bývají utlačeny v anatomicky daných prostorech, kde jsou těsně pod kůží, v blízkém kontaktu s kostí. V mnoha případech dojde rychle k návratu do původního stavu – stačí jen končetinu rozhýbat a prokrvit. 

Vážnějším stavem je syndrom karpálního tunelu, kdy dochází k opakovanému stlačení nervu v zápěstí. (Tento stav je žádoucí řešit s odborníkem; úlevu poskytne miniinvazivní zákrok v místním znecitlivění.) K útlaku nervů, který se projevuje bolestí v oblasti končetin, může docházet také při onemocněních páteře: Nejčastější příčinou je výhřez meziobratlové ploténky. Tyto obtíže se řeší rehabilitací nebo ortopedickými metodami.

K poškození nervů, které se mimo jiné projevuje bolestmi v oblasti především dolních končetin, dochází při dlouhotrvající a často nekompenzované cukrovce 1. i 2. typu. Vysoká hladina cukru v krvi je příčinou postupného odumírání drobných nervů v periferních oblastech a jejich poškozování. Typickým projevem diabetické neuropatie je brnění v nohou přecházející v bolest nebo naopak v necitlivost.

Bolestmi končetin způsobenými poškozenými nervy trpí rovněž alkoholici. Porucha se projevuje podobně jako u diabetické neuropatie – brněním končetin, jejich bolestí a poruchami čití.

K bolestem končetin dochází rovněž u pacientů s nádorovým onemocněním, kdy nádor nebo metastázy tlačí na nervy vedoucí ke koncovým částem těla. Potíže může působit rovněž imunitní systém reagující na nádorový proces komplexními obrannými reakcemi.

Ateroskleróza, která není včas podchycená a léčená, vede k postupnému uzavírání cév v končetinách (ischemii) a kromě brnění se rovněž může projevit bolestí v končetinách. Tyto bolesti se nazývají klaudikace a často se objevují v lýtkách, méně často v hýždích nebo stehnech. Začínají při námaze a odeznívají do pěti minut po jejím skončení. Bolest pacienti vyjadřují jako svíravou až křečovitou.

Další příčinou bolesti končetin mohou být metabolická a hormonální onemocnění – k brnění dochází při hromadění zplodin v těle při selhávání jater a ledvin.

Brnění až bolest končetin pociťují často také pacienti s roztroušenou sklerózou, nemocí, jež postihuje nervová vlákna v centrálním nervovém systému.

Ke slabosti, ubývání svalové hmoty a postupné ztrátě citlivosti může dojít při nedostatku vitaminu skupiny B. Porucha se nejprve projevuje na Achillově patě, nemocný má potíže při chůzi po patách a špičkách.

Méně častou příčinou bolesti končetin je hyperventilace (mělké dýchání při hysterickém záchvatu, stavu paniky nebo při velkém stresu). Při hyperventilaci poklesne v krvi obsah oxidu uhličitého, čímž se sníží koncentrace volného vápníku v krvi. Vápník je společně s hořčíkem velmi důležitý pro správnou funkci svalů. Jakmile jeho hladina klesne a dojde k hypokalcémii, dochází k brnění končetin a bolestivým křečím.

Jak se zbavit bolesti končetin?

Pokud jde pouze o brnění či bolest v končetinách způsobené útlakem (dlouhým sezením či přeležením končetiny), stav lze rychle zvrátit. Jiná situace nastává v případě počínajícího karpálního tunelu, výhřezu meziobratlové ploténky, nekompenzované cukrovky a dalších výše popsaných stavů. Tehdy je zapotřebí stav konzultovat s lékařem pokud možno co nejdříve.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.