Výživa dětí: Jak a co by měly jíst podle věku? | Moje zdraví

Výživa dětí: Jak a co by měly jíst podle věku?

Výživa dětí: Jak a co by měly jíst podle věku?
Těstoviny mají rády snad všechny děti, je ale třeba nerezignovat a učit je jíst i jiná jídla • Autor: iStock
5. září 2023 • 06:00

Čím se řídit při výběru potravin v souvislosti s věkem a životním stylem? Tahle otázka by měla zaznít v každé rodině. Je důležité přizpůsobit jídlo, velikost porcí i složení věku dítěte.

Je pravda, že malé děti si oblíbí několik pokrmů a ostatní často odmítají. Ale nedejte se zlomit. „Výživa dětí předškolního věku se vyznačuje vytvářením správných stravovacích návyků a to je třeba si uvědomit,“ říká PhDr. Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Správná výživa má svá pravidla. Která to jsou?VIDEO 

A dodává: „Největší důraz dávejte na pestrost, pravidelný jídelníček a přiměřenost.“ Důležitý je podle jejích slov pitný režim, přitom pamatovat na omezování slazení. „Jakmile dítě naučíme na sladké nápoje, bude je vyžadovat stále. Kromě toho u dětí méně fyzicky aktivních jsou sladké nápoje vydatným zdrojem zbytečné energie.“

Výživa dětí při sportu

Energetický příjem dítěte, které se věnuje nějakému sportu, bude v porovnání s tím, které nesportuje, neporovnatelně vyšší. Tady se maminka už musí více zamyslet nad tím, co budoucí baletce nebo hokejistovi připraví na talíř. „Velmi důležitá je pravidelnost, sportující dítko může jíst i vícekrát denně, klidně může mít dvě svačiny nebo druhou večeři. Každé jídlo by mělo obsahovat sacharidy jako zdroj energie, důležité je dbát i na dostatek bílkovin,“ říká doktorka Hlavatá.

Dítě vydává velké množství energie, a proto lze volit i tučnější potraviny (například mléčné výrobky nebo ořechové pasty). Příjem cukrů (především z ovoce) může být vyšší, takže se do pitného režimu začleňují i džusy.

Vyšší nároky dospívajících

Období dospívání se vyznačuje vyšší energetickou spotřebou. „Tomu musí odpovídat i skladba a množství stravy. Dospívající by rozhodně neměl experimentovat s výživou, jako je veganství, raw strava nebo makrobiotika,“ podotýká nutriční terapeutka. 

Nutností je podle jejích slov praxe, že si dítě nosí menší jídlo s sebou, nespoléhat na to, že si někde něco koupí ke svačině. Každý rodič dospívajícího potomka ví, že může počítat s nepravidelným stravováním a rozhozeným biorytmem. Dlouho do noci sedí u počítače nebo u mobilu, ráno se mu nechce vstávat a po návratu ze školy často spí, aby načerpal sílu na noc. S jídlem to nebývá nijak slavné.

„Strava dospívajícího začíná být podobná stravě dospělého, velký důraz je kladen na dostatečný příjem bílkovin a omezení fastfoodu a jiných nutričně bezcenných potravin,“ dodává Karolína Hlavatá.

V dospělosti nastupuje obezita

Nástup do zaměstnání, především kancelářského typu, představuje jeden z rizikových faktorů pro vznik obezity. Ubývá pohyb, mění se skladba stravy, své dělá i stres. Nejdůležitější je udržet řád – můžete si nosit jídlo do práce a navzdory pracovnímu vytížení nezapomínat na svačiny a obědy. „Ideální je zaměřit se na pohyb a chápat jídlo jako něco, co nám pomůže dobít baterky a dodá energii pro další práci,“ radí nutriční terapeutka.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.