Co udělají ovesné vločky s vaším tělem? 5 důvodů, proč byste je měli jíst každý den!
Ovesné vločky jsou skvělým příkladem toho, jak jednoduchá potravina může mít pozitivní vliv na naše zdraví. Proč bychom je ve svém jídelníčku neměli opomíjet a s jakými neduhy nám mohou pomoct?
1. Doplní vlákninu
Ovesné vločky jsou vynikajícím zdrojem rozpustné vlákniny. Tato vláknina nejenže přispívá k celkovému zdraví trávicího systému, ale také pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumace ovesných vloček může tedy podporovat zdraví srdce a cév.
2. Stabilizují hladinu cukru v krvi
Ovesné vločky mají nízký glykemický index, hladina cukru v krvi tak po jejich konzumaci bude stoupat a klesat pomaleji. Díky tomu se pak vyhneme rychlému hladu a chuti na sladké. Je třeba si dávat pozor na to, s čím vločky zkombinujeme. Pokud si například ovesnou kaši příliš osladíme, o tento pozitivní efekt přijdeme.
3. Zasytí
Ovesné vločky jsou známé svým vysokým obsahem bílkovin a vlákniny, což pomáhá udržovat pocit sytosti po delší dobu. To může být výhodné pro ty, kteří se snaží o redukci hmotnosti. Ať už ze zdravotních nebo estetických důvodů.
4. Doplní vitaminy a minerály
Vitaminy a minerály obsažené v ovesných vločkách, jako jsou vitaminy A, B1, B5, E, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď, mangan a železo, a omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny podporují správný chod metabolismu. Obsahují také antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály.
5. Nebudou vás nudit
Další výhodou ovesných vloček je jejich všestranné využití. Uvařit z nich totiž můžete nejen ovesnou kaši k snídani. I když i ta může být každý den jiná. Stačí ji ozvláštnit ovocem, oříškovým máslem. Připravit si ji můžete i naslano s vajíčkem a zeleninou.
S ovesnými vločkami ale můžete pracovat i jinak – zahustí vaše oblíbené polévky, zakomponovat se dají i do pomazánek, zeleninových placiček nebo masových karbanátků.