Zázrak jménem betaglukan: Nepomůže jen s imunitou, ale i se stárnutím pleti | Moje zdraví

Zázrak jménem betaglukan: Nepomůže jen s imunitou, ale i se stárnutím pleti

Zázrak jménem betaglukan: Nepomůže jen s imunitou, ale i se stárnutím pleti
Autor: istock.com
5. března 2024 • 06:00

Betaglukany jsou známé svou účinností při posilování imunity a udržování celkového zdraví. Nedávno však odborníci objevili další potenciál využití těchto látek, a to v oblasti kosmetiky. Betaglukany by mohly přinést podobně revoluční změny jako kdysi kyselina hyaluronová. Co všechno umí?

Proč betaglukany

Použití betaglukanů v kosmetice není tak úplně novinkou. Populární jsou zejména v Asii. V Evropě jsou stále známější jen jako složka stravy. Ta však má jednu zásadní nevýhodu. Betaglukany jsou složité cukry, po jejichž konzumaci však tělo díky jiným látkám nedokáže využít jejich plný potenciál. To ale není případ kosmetiky, která umí betaglukany extrahovat, a tak je využít v jejich plné síle.

Vědecky potvrzeno

Stovky klinických studií po celém světě potvrzují příznivé účinky betaglukanů, zejména při posilování imunity a obranyschopnosti organismu. Ale jak prospívají pokožce? „Betaglukan chrání pokožku a zároveň ji pomáhá hydratovat tím, že doslova vtahuje vodu do jejích horních vrstev,“ říká dr. Michelle Wong z Lab Muffin Beauty Science.

Betaglukan zlepšuje obranné mechanismy pokožky, zvyšuje její ochranu před slunečním zářením, zlepšuje metabolismus a tím zpomaluje proces stárnutí. Pomáhá také rychle regenerovat a hojit poškození, rány a při dlouhodobém používání – minimálně 8 týdnů – pomáhá také redukovat jemné vrásky.

Výrobci kosmetiky s betaglukany si dávají záležet na tom, aby tuto pro kůži cennou látku kombinovali s vhodnými a přírodními látkami, které pak násobí celkový účinek. V nabídce jsou proto revitalizační séra s betaglukanem s bio panenským kokosovým olejem, omlazující noční krémy s rostlinnými oleji, včelím voskem a panthenolem nebo regenerační gely, které mají pouze složky, které zlepšují aplikaci přípravku na pokožku. Tyto přípravky jsou určeny pro každý typ pleti a při využití jejich pozitivních účinků neexistují žádná omezení týkající se věku nebo pohlaví. Kromě toho mohou být používány dlouhodobě. Vaše pokožka může cítit zázraky.

Jak betaglukan působí na kůži?

  • hydratuje ji do hloubky
  • regeneruje a revitalizuje
  • při dlouhodobém používání vyhlazuje jemné vrásky
  • urychluje hojení poškození kůže (popáleniny, rána na kůži)

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.