Otužování ve sprše je zdravé. Začněte ještě dnes! | Moje zdraví

Otužování ve sprše je zdravé. Začněte ještě dnes!

Otužování ve sprše je zdravé. Začněte ještě dnes!
Autor: Shutterstock
5. dubna 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Chcete si vyzkoušet otužování? Nemusíte chodit nikam k potoku. S našimi tipy se můžete otužovat doma ve sprše. Podívejte se, jak na to.

Možná se tomu ani nechce věřit, ale obyčejná studená voda, jež vytéká z vaší sprchové hlavice, je učiněný zázrak! Jestli nejste příznivci studené vody, potom vás výhody otužování, které se dostaví už po měsíci, určitě přesvědčí.

Pomocník během hubnutí

Samozřejmě abyste zhubli několik kilo, tak se nestačí pouze každý den otužovat. Avšak studená voda podnítí větší produkci hnědého tuku. Nenechte se zmást názvem, tento tuk je pro naše tělo velice prospěšný a pomáhá nám v hubnutí, protože spaluje bílý tuk a cukry. Navíc slouží jako užitečná izolační vrstva pro orgány.

Zvýšení krevního oběhu

Otužování pomáhá ke zlepšení krevního tlaku. A k čemu je to dobré? Urychlí se hojení a regenerace, je zmírněn zánět a pomáhá těm, které trápí nadměrné pocení nebo studené končetiny. Mimo to správná cirkulace krve je nejlepší prevencí proti vzniku Alzheimerovi choroby či dnes čím dál tím častějšímu infarktu.

Autor: Shutterstock

Lepší psychika

Každodenní studená sprcha přispěje i duševní pohodě, protože chlad našemu mozku přinese spoustu endorfinů a noradrenalinu, což jsou látky, které zmírňují depresi. Navíc nic nenahradí pocit, že jste vystoupili ze své komfortní zóny a onu ledovou spršku zvládli, což výrazně posiluje vůli.

Odvádí škodlivé látky z těla

Říká se, že studená sprcha je očistná a něco pravdy na tom skutečně je. Odvedení odpadních látek má na starosti lymfatický systém, jenž pracuje, když je svalstvo uvedeno v činnost. Studená voda organismus stahuje, takže lymfatický systém může efektivně pracovat.

Řada dalších výhod

Za zmínku jistě stojí zlepšení imunity, protože otužování zvyšuje tvorbu bílých krvinek. Dalšími plusy je dodání energie, zdravá pokožka a zmírnění bolesti a alergií. A to se nejenom v jarním období hodí, nemyslíte?

Jak na to?

  • První zásadou správného otužování je poslouchat své tělo. Do ničeho se nenuťte, každý má jiné tempo, což je důležité respektovat. Navíc přemáhat se do něčeho nepříjemného může být spíše demotivující. Otužování vyžaduje trpělivost, nechtějte si ho zprotivit tím, že se budete do něčeho tlačit.
  • První bod nás přivádí k dalšímu pravidlu – během studené sprchy myslete na něco příjemného. Co si budeme, chlad nebude ze začátku příjemný. Abyste tyto krušné chvíle překonali, zkuste si je zpříjemnit alespoň myšlenkami. Ale nebojte! Po obtížných začátcích přijde odměna!
  • Otužujte se nejlépe ráno. Snídani si dopřejte až poté.
  • Sprchujte se minimálně 2krát týdně, avšak ideální je denně.
  • V zimě se otužujte 1-3 minuty a v létě 3-5 minut. Ale ze začátku na sebe nebuďte přísní, stačí vydržet pár sekund, které budete krok za krokem navyšovat na minuty.
  • Teplotu snižujte postupně. Začněte vlažnou vodou.
  • Postupujte od nohou nahoru.
  • Během otužování nestůjte na místě a alespoň trochu se pohybujte.
  • Po vysprchování se nezapomeňte osušit ručníkem. Dodá to pocit tepla.
  • Pravidelnost je základem. Pamatujte, že po dvoutýdenní přestávce si vaše tělo na studenou sprchu odvykne, což by způsobilo, že byste museli začít zase od začátku.
  • Otužování může provádět prakticky kdokoliv, ale existují výjimky, u kterých je na místě se nejdříve poradit s lékařem. Pokud máte problémy například s ledvinami, srdcem nebo si jednoduše nejste jisti, napřed to prokonzultujte s lékařem, nic tím nezkazíte. To samé platí, pokud onemocníte.

Tak co, jdete do toho?

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.