Dětská pokožka potřebuje speciální péči až do šesti let. Jak na to? | Moje zdraví

Dětská pokožka potřebuje speciální péči až do šesti let. Jak na to?

Dětská pokožka potřebuje speciální péči až do šesti let. Jak na to?
Dětská pokožka potřebuje speciální péči až do 6 let. Víte proč a jak na to? • Autor: Weleda
2. listopadu 2023 • 06:00

Každá maminka ví, že pokožka miminka je citlivá a vyžaduje šetrnou péči. Je tenčí, citlivější a není příliš odolná proti vnějším vlivům. Stejně tak je ale důležité pečovat o  pokožku také i u větších dětí. Kožní mikrobiom se totiž mění až do konce puberty.

Maminky jsou dnes dobře informované a vědí, že kůže jejich dětí vyžaduje specifický přístup. Povědomí o tom, do kdy je vlastně nutné věnovat pokožce malých dětí zvláštní péči, ale bohužel ještě tak rozšířené není.

Mnoho maminek přestává používat skincare produkty pro děti brzy poté, co dítě dosáhne věku tří let. „Maminky jsou si vědomy nutnosti péče o pokožku u miminek a batolat, předškolní dítě však v tomto ohledu již téměř považují za dospělého,“ potvrzuje pediatrička MUDr. Kateřina Konopásková.

Stále více dětí má potíže s kožními alergiemi, problém může být i dovážené ovoce. Proč? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Odborník o kopřivce: Jak se léčí a rozeznáme ji od jiné vyrážky?VIDEO 

Takový přístup přitom není podle současných odborných znalostí nejvhodnější. Kožní bariéra je sice plně funkční zhruba od dvou let věku, kůže jako celek se však dále vyvíjí a strukturou a funkcí se kůži dospělého podobá až přibližně od 6. roku života. Kožní mikrobiom se vyvíjí ještě déle – až do konce puberty.

Nezralou kůži ohrožuje infekce

Když se miminko narodí, je jeho pokožka podstatně tenčí než u dospělých. A proto je mnohem zranitelnější. Citlivost přetrvává i v batolecím věku. „Dětská pokožka je až pětkrát tenčí než kůže dospělého, takže neplní tak dobře ochrannou funkci vůči UV záření, dehydrataci nebo vzniku infekce, a to zejména u novorozenců a menších dětí. Kůže miminek je zároveň ještě imunologicky nezralá a zvýšeně propustná pro možné dráždivé a toxické látky. Častěji hrozí vznik infekcí a intoxikace. Proto je důležitá velmi šetrná péče o pokožku nedráždivými hydratačními a mycími prostředky. V případě zánětu je osvědčeným pomocníkem například zinková mast s měsíčkem lékařským, který má navíc schopnost urychlit hojení ran nebo povrchových oděrků,“ popisuje dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová.

Jak dítě roste, jeho kůže se stává odolnější, až do dospívání je však zranitelnější a náchylnější ke vzniku kožní infekce. „U dětí do šesti let stále přetrvává vyšší citlivost kůže vůči dehydrataci, vzniku ekzému nebo infekce. Pravidelným promašťováním kůže se posílí kožní bariéra a odolnost kůže, přičemž promazávaná a opečovávaná pokožka je zároveň i lepší mechanickou bariérou proti drobným poraněním, jimiž by se do kůže mohla dostat infekce, například impetigo,“ upozorňuje Lucia Mansfeldová.

U dětí předškolního věku se také často setkáváme se sklonem k vyšší suchosti kůže a až u pětiny dětí s atopickým ekzémem, kdy je nutné velmi časté promazávání kůže i několikrát denně. "Po koupeli doporučuji pokožku ošetřit vhodným promašťovacím přípravkem ideálně do tří minut. Pravidelnou péčí, šetrným mytím a promazáváním můžeme posílit kožní bariéru a zabránit iritaci kůže,“ dodává Mansfeldová.

Velký přehled nemocí s vyrážkou u dětí: Jak poznat neštovice, ekzémy nebo smrtelnou meningitidu?

Vsaďte na přírodu

S ohledem na speciální potřeby dětské pokožky je důležité vybrat si správné skincare pomocníky. Přednost by jednoznačně měla dostat kvalita před kvantitou, a to platí jak pro produkty, tak pro jejich složení. 

„Pro děti bych preferovala přírodní přípravky. Zapomeňte na silikony, ropné složky, parabeny, škodlivá barviva a další syntetické látky. Co dáváte na kůži, to se snadno dostane do těla. Čím jednodušší složení, tím lépe. Přírodní přípravky jsou šetrné, jejich složení bývá jednoduché. Doporučuji se zaměřit na měsíčkový olej, dobré je i bambucké máslo. Měsíčkový krém, ideálně i s obsahem zinku, je skvělý i na plenkovou dermatitidu, která je u miminek jedním z nejběžnějších kožních problémů,“ radí pediatrička Kateřina Konopásková.

Vhodnost přírodních, a zejména bio produktů potvrzuje i dermatoložka Lucia Mansfeldová. „Bylinky měly v minulosti a mají i dnes velký význam v léčení obecně a samozřejmě i v dermatologii. Velmi vhodné jsou pro uklidnění pokožky u dětí zejména měsíček lékařský nebo řepík lékařský, které mají protizánětlivé a hojivé účinky. Lze je používat i u atopiků. Měsíček lékařský má schopnost urychlit hojení ran nebo povrchových oděrků,“ uvádí lékařka s tím, že je samozřejmě třeba dbát na pravost bio certifikace dermatokosmetiky – stejně jako na její certifikaci pro použití pro děti. „Certifikátů je ovšem dnes celá řada, a tak je dobré informovat se přímo o podmínkách dané certifikace. Z nabídky se vždy vyplatí spolehnout se na kvalitu a tradici značky,“ doplňuje Jana Goldbricht z Weleda Beauty & Product Specialist.

Autor: Aneta Mrazilová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.