Řepík lékařský | Moje zdraví

Řepík lékařský

Řepík lékařský klidní žlučník, má protizánětlivé a vysušující účinky a pomáhá léčit tzv. novorozenecké akné. 

Popis

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) je rostlina z čeledi růžovitých. Dorůstá až do výšky 80 cm. Pokrývají ji měkké chloupky, které najdeme i na plodech. Žluté květy mají silně aromatickou, kořeněnou vůni se sladkým akcentem, připomínajícím meruňky. Plodem řepíku je nažka.

Účinné látky

Rostlina je bohatá na třísloviny, flavonoidy, hořčiny, kyselinu křemičitou, silice a vitamín C. V řepíku je rovněž obsažen silicinamid kyseliny nikotinové, látky, jako jsou železo, cholin a saponiny.

Použití

Z řepíku si můžete připravit mast, je skvělý jako nálev do koupele. Pro vnitřní užití si lze udělat čaj či kloktadlo.

Účinky na zdraví

V dávných dobách se řepík užíval jako lék na podporu mužské potence, také pomáhal léčit nespavost. Dnes pomáhá léčit nemoci ledvin, aktivuje správnou funkci jater, podporuje činnost močového měchýře a klidní střeva. Rovněž pomáhá při žlučníkových obtížích, má protizánětlivé a vysušující účinky. Řepík se aplikuje i malým dětem proti tzv. novorozeneckému akné.

Výskyt

Řepík nalezneme na většině území Evropy, také v jihovýchodní Asii, Severní Americe a Mexiku. Rostlina se vyskytuje především v nížinách, podhorských oblastech, na okraji lesů a pastvin. Svědčí jí i středomořské podnebí.

Sběr

Bylina se sbírá od června do září. Zpracovává se kvetoucí nať, přízemní listy nebo stačí jen květní stvoly a listy. Řepík je třeba sušit co nejrychleji ve stínu nebo při umělé teplotě do 40 °C. Podléhá totiž tvorbě plísní, takže mu nesvědčí vlhko.

Domácí recepty

Odvar blahodárně působí proti průjmům a je antioxidační. Vezměte polévkovou lžíci čerstvého, nasekaného řepíku, zalijte vroucí vodou a nechte vychladnout. Sceďte a vypijte. Odvar můžete použít i jako obklad na vnější použití, v tomto případě stačí i sušená bylina.

Mastička umí urychlit hojení ran. Stačí vám čtyři hrsti drcené natě řepíku. Ty vmíchejte do 500 g vařícího se sádla a krátce nechte spojit. Nechte vychladnout do druhého dne. Mastičku poté dejte do kelímků a uchovejte v lednici.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.