Jak se správně chránit před slunečním zářením? O kůži je nutné pečovat i v zimě! | Moje zdraví

Jak se správně chránit před slunečním zářením? O kůži je nutné pečovat i v zimě!

Jak se správně chránit před slunečním zářením? O kůži je nutné pečovat i v zimě!
Základem je vybrat správný opalovací krém pro vaši pleť. • Autor: istock.com
18. ledna 2022 • 14:00

Bronzová pokožka je svůdná, mnozí z nás ale kvůli ní podstupují velká rizika. Mezi ty nejzákeřnější patří rakovina kůže. Jak se chránit před slunečními paprsky a zároveň si dopřát pěkné opálení?

UVA a UVB záření představují vysoká rizika pro naši pokožku zejména v počátcích léta, kdy kůže není na intenzivní sluneční záření zvyklá, takže se rychle spálí. Zároveň byste se ale před sluníčkem neměli schovávat. Poskytuje nám vitamin D, navozuje dobrou psychickou pohodu a dodává nám i bronzové opálení. Pobyt na slunci stačí absolvovat s optimálními opalovacími krémy. Věděli jste, že jejich používání snižuje riziko melanomu o více než 50 %? Chránit svou pokožku je ale nutné nejen v létě, ale i v zimě, kdy je pokožka UVA a UVB záření vystavena stejným způsobem. 

Video se připravuje ...
Jak správně pečovat o pleť po opalování a samoopalováníVIDEO 

Kdo si musí dát pozor?

Je logické a jistě víte, že nejvíce se musí chránit lidé, kteří mají světlou kůži (jsou fototyp I) a také ti, kteří mají mnohočetná znaménka. Velký pozor by si měli dávat i lidé, kteří prodělali rakovinu kůže nebo mají takové dispozice v rodině. Stačí jen 15 minut na slunci, abyste se „nadopovali“ vitaminem D. Nejde ovšem jen o zdravotní rizika, ale i ta kosmetická. Přílišné slunění přispívá i ke tvorbě vrásek. Až za 90 % známek stárnutí kůže může právě UV záření, protože sluneční paprsky proniknou do kůže, kde uvolňují volné radikály. Tím se urychlí stárnutí pleti.

Na co dbát u dětí?

Dětská pokožka je velmi citlivá, navíc u opravdu malých ratolestí se ještě vyvíjí. Proto by dítka do 1. roku měla mít i speciální oděvy chránící před UV zářením a raději byste je přímému slunci neměli vystavovat vůbec.

Jaké je správné číslo SPF?

Stačí „dvacítka“? S „padesátkou“ se neopálím. Takové myšlenky se vám honí hlavou v drogerii, když vybíráte opalovací krém na dovolenou. Řiďte se barvou a citlivostí své kůže. „Číslo ochranného faktoru značí, kolikrát déle můžete být na slunci podle svého fototypu. V našich podmínkách je na jaře a v létě, pokud se intenzivně neopalujete, ideální SPF 25 (kromě fototypu I, zde by měl být SPF po celý den 50). Faktor by nikdy neměl být menší než 15, a to i když patříte k jedincům s tmavší pokožkou. Krém si nanášejte minimálně 20 minut před sluněním, aby měl dostatek času se vstřebat. Při opalování na přímém sluníčku používejte na pleť faktor minimálně 50, jinak si zahráváte s předčasným stárnutím pleti,“ radí dermatolog MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Co když se spálím?

Když už to na slunci přeženete a máte kůži v jednom ohni, regenerujte. Při lehkém stupni spálení v podobě zarudnutí stačí samoléčba, tedy chlazení například vlažnou sprchou. Následně kůži ošetříme zklidňujícím přípravkem, například s panthenolem nebo aloe vera, a určitě si odpustíme pobyt na slunci, než se pokožka zklidní. Pokud se objeví puchýře, vyhledejte minimálně dermatologa.

Jak na kosmetické zákroky v létě?

Někdo od nich odrazuje, přitom si je ale můžeme dopřávat i v létě. „Jedná se o dlouho opakovaný mýtus. Důkazem nám mohou posloužit oblasti, kde se estetické zákroky provádějí nejvíce na světě, jako je Kalifornie, Miami nebo Arabské emiráty, a přitom tam svítí slunce celý rok více než u nás. Ani ve slunečních měsících se těchto zákroků nemusíte obávat, jen musíme kůži pravidelně chránit před UV zářením například krémy s SPF faktorem a nechodit se opalovat na přímé sluníčko,“ prozrazuje dermatolog MUDr. Jan Kučera. Pokud vás tedy trápí například znaménka nebo pigmentové skvrny, nemusíte čekat až do podzimu, než se jich zbavíte.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.