Trápí vás únava a deprese? Možná vám jen chybí vitamíny | Moje zdraví

Trápí vás únava a deprese? Možná vám jen chybí vitamíny

Trápí vás únava a deprese? Možná vám jen chybí vitamíny
Autor: istock.com
1. června 2021 • 14:00

Snažíte se držet si vyvážený jídelníček? Zobete doplňky stravy v pilulkách? Stále to může být málo. Když vám chybí některý z vitamínů, ani to nemusíte vědět. Proto je vhodné nechat si udělat rozbor krve.

Když nás chytají křeče, sáhneme po hořčíku. Pokud se nám lámou nehty a třepí vlasy, chceme to spravit zinkem. Jenže absence některých vitamínů se nemusí hlásit příznaky, přitom je naše tělo potřebuje. Neurčitý pocit nevolnosti, pocit přetížení či kožní vyrážka nám nic konkrétního nenaznačí. Pokud vás něco trápí, je nejlepší se poradit s lékařem a nechat si udělat krevní testy. My jsme se s panem profesorem Jaroslavem Rackem z Fakultní nemocnice v Plzni a s portálem LabTestsOnline.cz podívali na to, když vám chybí vitamíny skupiny B, dále C a D.

B12 potřebujeme nejvíce

Ze skupiny B je nejznámější vitamín B12, který nám doslova vlévá energii do žil. Někdy se nazývá supervitamín. Například dle nových studií jeho absence vede k úbytku karnitinu, který je podstatný v procesu oxidace molekul tuku, díky čemuž získáváme energii. Jestli se cítíte unavení, možná vám právě chybí B12. Stejně tak, když vás trápí deprese, jste podráždění nebo paranoidní, na vině může být absence B12. Stanovení se rovněž provádí, když máte příznaky, jež by mohly být důsledkem nedostatku kyseliny listové. Jestli máte závratě, jste unavení a na vašem jazyku se objeví povlak, možná jste problému na stopě.

Všemocný vitamín C

„Céčko“ je oblíbenec mezi vitamíny. Je totiž skvělý antioxidant, a tak pomáhá stabilizovat imunitní systém. Také podporuje vstřebávání železa, srdce a cévy ochrání před nemocemi a snižuje krevní tlak. Tímto vitamínem se musíte dopovat ale celkem často (denně alespoň 50 mg), je to totiž rozpustná látka ve vodě, takže si ho tělo nemůže ukládat do zásob. Když ho nemáme dostatek, vystavujeme se riziku infarktu. Pokud jste více fyzicky aktivní, myslete na doplňování vitamínu C častěji, protože právě on se rychleji spotřebovává při nadměrné námaze. Hladina „céčka“ se běžně neměří, proto zejména u seniorů (vzhledem k časté absenci ovoce v jídelníčku) nemusí být znatelné, že jim chybí.

Vitamín D pro prevenci

Příliš se o něm nemluví, ale má široké spektrum vlivu na náš organismus. Je podstatný pro vývoj, růst a zdraví kostí, řídí některé metabolické funkce, má vliv na regulaci autoimunity a užívá se i v rámci prevence rakoviny. Podléháte často virovým a bakteriálním infekcím? Možná vám chybí právě vitamín D. Dokonce nedávno bylo prokázáno, že vitamín D zabraňuje koronaviru SARS-CoV-2 vstupu do buněk epitelu dýchacích cest. Kdy si máte nechat zjistit, jestli vám nechybí „déčko“? Pokud máte příznaky osteoporózy, padají vám zuby, máte citlivé dásně či nervové potíže. Zejména u dětí na dostatek vitamínu D dbejte. Nedostatek vitamínu D totiž může závažně poškodit růst kostí a zubů a způsobuje onemocnění známé jako křivice.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.