Proč vzniká lupénka a jaké potraviny ji zmírňují? | Moje zdraví

Proč vzniká lupénka a jaké potraviny ji zmírňují?

Proč vzniká lupénka a jaké potraviny ji zmírňují?
Autor: istock.com
12. května 2021 • 06:00

Lupénka neboli psoriáza je chronické a nevyléčitelné kožní onemocnění, které se projevuje nepříjemným svěděním, pálením a zarudnutím pokožky. Může se vyskytovat kdekoli na těle, ale nejčastěji ji najdeme na loktech, kolenou a na pokožce vlasů. Je nevyléčitelná, avšak její projevy je možné do velké míry ovlivnit, a to zejména stravou. Jak, to se dočtete v následujícím článku.

Druhy lupénky

Lupénka je v podstatě chybná reakce imunitního systému, který je bezdůvodně podnícen k produkci epitelových (kožních) buněk, jež se poté začnou na povrchu hromadit. Jednou ze specifických vlastností lupénky je její nerovnoměrný průběh, neustále se střídá mírná forma a těžší stavy.

Ačkoli si lidé často myslí opak, toto onemocnění není nakažlivé.

Typy lupénky

Ložisková lupénka

Je nejčastější formou onemocnění. Je typická zarudlými a mírně napuchlými skvrnami, které jsou pokryté odumřelými kožními buňkami (šupinami). Ložiska svědí, někdy dokonce bolí a mohou krvácet. Ložisková psoriáza nejčastěji postihuje vlasovou pokožku, lokty, kolena a bederní oblast.

O tom, kdy nejčastěji začíná lupénka u dětí, čtěte zde.

Pustulózní lupénka

Nejčastěji se nachází na dlaních a chodidlech, a to ve formě hnisavých vřídků, jejichž obsah ovšem není nakažlivý. Jedná se totiž o bílé krvinky, které jsou obklopeny zarudlou kůží.

Gutátní (kapkovitá) lupénka

Obvykle se přidružuje ke streptokokovým infekcím. Projevuje se vyrážkou po celém těle, přičemž pupínky mají tvar kapky – odtud její název.

Inverzní lupénka

Útočí na kožní záhyby, jako jsou třísla, podpaždí, kůže pod kolenem či v ohybu lokte. Je poměrně nenápadná, protože při ní nedochází k šupinatění pokožky, ale pouze vznikají červené, mírně nateklé skvrny. I ty však velmi svědí nebo pálí.

Erytrodermická lupénka

Tato lupénka je poměrně vzácná, na druhou stranu patří k těm závažnějším formám, dokonce může být i smrtelná. Silně svědící, zarudlé a mokvající skvrny zasahují celé tělo.

Příčiny lupénky

Na vzniku lupénky se může podílet celá řada faktorů:

  • Genetika. Odhaduje se, že asi desetina světové populace má předpoklad ke vzniku psoriázy, avšak nemoc se nakonec projeví jen u malého procenta.
  • Chladné počasí. V zimě dochází k většímu vysoušení pokožky, což lupénce velmi nahrává. Naopak teplé počasí může projevy zmírnit (právě proto dochází ke zmíněnému střídání lehčích a těžších stavů).
  • Poranění či podráždění kůže. Někdy se lupénka může vyskytnout v souvislosti s poškozením kůže, například při holení, během chirurgickém zákroku, v důsledku úrazu apod.
  • Kouření, alkohol a nevhodná strava. Tyto tři faktory zatěžují játra, ledviny i střeva, následkem čehož dochází v těle k hromadění toxinů, které jsou vylučovány skrz pokožku. To může mít za následek vznik kožních chorob včetně lupénky.
  • Stres
  • Hormonální výkyvy
  • Špatně fungující trávicí systém. Lupénka se někdy dává do souvislosti s narušenou střevní stěnou, přes kterou mohou toxiny unikat do organismu.

Léčba lupénky

Nejprve je třeba předeslat, že zatím neexistuje žádná terapie, která by lupénku dokázala vyléčit. Lze jen tlumit projevy nemoci. Mírnější formy lze řešit pomocí léčiv aplikovaných lokálně (speciální masti a krémy), při středně těžkých formách se používá fototerapie neboli ultrafialové záření (UVA nebo UVB). Pokud je lupénka spojena s jinými nemocemi, léčba musí být komplexní.

Důležité je, aby pokožka nebyla vysušená. Hydratovat ji pomohou nejen krémy či mléka, ale také dostatečný příjem tekutin a vlhčí vzduch. Není však nutné hned kupovat zvlhčovač, vlhkost lze doma vyrobit i jinak – například rozvěšením mokrého prádla nebo použitím rozprašovače, během topné sezóny je možné nechat na topení odpařovat nádobu s vodou či mokrý ručník.

Velkou roli hrají také stravovací návyky.

Další informace o léčbě lupénky čtěte zde.
Další užitečné tipy, pokud se léčíte s lupénkou, najdete zde.

Jak bojovat proti lupénce stravou

Strava má vliv na téměř všechny neduhy organismu. Vhodně upraveným jídelníčkem můžeme do velké míry omezit i projevy psoriázy. 

Vzhledem k tomu, že se jedná o zánětlivé onemocnění, je potřeba konzumovat především potraviny, které mají protizánětlivé účinky. Rovněž je důležité přijímat dostatek vlákniny a omega-3 mastných kyselin.

Protože kožní onemocnění často souvisejí s překyselením organismu (acidóza), měli bychom volit zejména zásadotvorné potraviny, tedy nejlépe ty rostlinného původu.

Vše o cílené léčbě lupénky najdete zde.

Strava by tedy měla převážně obsahovat ovoce a zeleninu, ořechy, luštěniny, ryby a celozrnné výrobky, nicméně každá kategorie má své výjimky:

Ovoce a zelenina

Kromě brambor, rajčat, paprik a lilku (u citlivějších jedinců mohou poškozovat střevní stěnu a toxiny tak pronikají do organismu).

Ořechy

Kromě arašídů, pistáciových ořechů, kešú a para ořechů (kyselinotvorné).

Luštěniny

Kromě čočky (kyselinotvorná).

Ryby a oleje

Ryby patří mezi masné produkty, a jsou tedy také kyselinotvorné. Avšak obsahují cenné omega-3 mastné kyseliny, které brání vysušování pokožky. Stejnou službu prokážou také za studena lisované oleje (olivový, lněný).

Silně zásadotvorný je také česnek, cibule nebo jablečný ocet.

Nezbytné je hodně pít, nejlépe detoxikační bylinkové čaje – účinný je například čaj z heřmánku, jilmu červeného, kopřivy, divizny nebo ostropeřce mariánského.

Kterým potravinám se raději vyhnout

Stejně jako některé potraviny pomáhají proti projevům lupénky, jiné mohou nemoc naopak zhoršit. Jak už bylo zmíněno, ze stravy je nutné vyloučit alkohol a nasycené tuky (smažené pokrmy) a zároveň omezit kyselinotvorné potraviny, což jsou obecně živočišné produkty, avšak patří sem i rafinovaný cukr, káva a černý čaj (resp. kofein), vinný ocet, mléko a mléčné výrobky (neplatí o zakysaných produktech), bílá mouka, perlivé nápoje a výše zmíněné výjimky. Nevhodné je také pálivé koření.

Autor: Eva Tinková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.