Jarní únava: Jak se projevuje a co na ni zaručeně pomáhá? | Moje zdraví

Jak zahnat jarní únavu? Pomohou vitaminy i speciální masáž

Video se připravuje ...
28. března 2023 • 14:00

Jarní únava přepadne každoročně ve stejný čas až čtvrtinu dospělé populace. Špatná nálada, nechuť k pohybu, bolavé svaly a klouby – tak po dlouhé zimě vystavuje tělo člověku svůj „účet“. Jak získat kondici rychle zpět?

Je to paradox – příroda se probouzí, ale lidský organismus je vyčerpaný a bez špetky energie. Lidi sužují bolesti hlavy i pohybového aparátu a jediné, na co se jejich mysl soustředí, je zalézt do peřin a pořádně se vyspat.

Video se připravuje ...
Pět způsobů, které vám mohou pomoci v boji s migrénou.VIDEO 

„Za fyzickou a psychickou únavu mohou dlouhé zimní měsíce a biorytmické změny, které příchod jara přináší. Dny se prodlužují, počasí je proměnlivé, ranní a odpolední teploty se liší i o 10 stupňů Celsia. S tím vším souvisí i časté výkyvy atmosférického tlaku. Většina lidí přes zimu ubírá na aktivitách, přijímá méně vitaminů, nemá tolik slunečního světla a důsledkem pak bývají právě symptomy jarní únavy, kdy tělu trvá mnohem déle, než se adaptuje na zmíněné výkyvy a nastartuje pro teplejší dny,“ popsala Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Ženy jsou náchylnější

Ženy bývají k jarní únavě náchylnější než muži. Symptomy postihují především málo aktivní jedince nebo lidi s jinými chronickými potížemi. Jarní únava není nemoc, přesto dokáže hodně potrápit. Důležité je, aby se jí člověk co možná nejrychleji zbavil, jen tak se bude opět cítit fit a plný energie. 

Co pomáhá?

Strava je skutečně základ, aby naše tělo fungovalo, jak má. Navíc zima je pro lidské tělo a jeho imunitu energeticky náročná. „Člověk má tendenci dělat si tukové zásoby a zvyšovat příjem kaloričtější stravy. V moderní společnosti k tomu přispívají také vánoční svátky. V jídelníčku nemáme tolik čerstvých potravin a spíš sklouzáváme ke konzumaci polotovarů. Základem prevence proti jarní únavě je pestrý jídelníček bohatý na vitaminy a minerály, populární jsou jarní detoxy organismu, ale lidé by určitě neměli hladovět. Dobrou volbou jsou tzv. smoothie z čerstvé zeleniny a ovoce, skvělé jsou bylinky, kopřivy, pampelišky, různé výhonky, strava bohatá na vitamin C, vitamin B, železo a hořčík. Stejně důležitý je také pravidelný pitný režim,“ uvedla Iva Bílková.

Dostatek vitaminu D

Během zimy, která je navíc často poměrně dlouhá a beze slunce, člověku chybí nejen pohyb venku na čerstvém vzduchu, ale také sluneční paprsky. Proto je důležitý pobyt venku, co to jen jde. Chodit na procházky, běhat, poskakovat nebo si aspoň sednou na lavičku, kam slunce zrovna svítí. „Hodinová svižná procházka nejen prospívá kardiovaskulárnímu a lymfatickému systému, zlepšuje peristaltiku střev a zvyšuje kondici, ale také dokonale pročistí hlavu a člověka hned napadají nové myšlenky. Na dobrou náladu funguje také obyčejný úsměv – existují studie o tom, že pokud se člověk usmívá, jeho endokrinní systém začíná vylučovat hormony štěstí, a to i přesto, že to tak v danou chvíli necítí. Takže přimějete-li se při špatné náladě k úsměvu, za několik málo chvil se budete cítit lépe doopravdy. Totéž umí zařídit i vzpřímená postura těla. Chcete-li mít dobrou náladu, dávejte pozor na choulení v ramenou,“ poradila fyzioterapeutka.

Zkuste masáž

Každodenní stres, celkové přetížení, ne příliš dobrá nálada, to vše jarní únavu jen umocňuje. Tělo je rozlámané a unavené. Je potřeba ho pořádně zrelaxovat. „Pro dokonalé uvolnění celého těla od konečků prstů na nohou až po temeno hlavy jsme na klinice vyvinuli speciální masáž, která využívá kombinaci hloubkové tlakové masáže, protahování a prvků fyzioterapie. Provádí se nasucho, přes tenkou vrstvu oblečení. Je vhodná pro lidi, kteří mají raději silnější tlak, ale i sportovce s vyšší svalovou hmotou, účinně odstraňuje napětí, bolesti a zatuhnutí svalových partií, ulevuje při migrénách, prospívá krevnímu oběhu a navozuje hlubokou relaxaci těla i mysli. Jedná se o unikátní metodu, která pomáhá lidem komplexně zregenerovat a dobít energii,“ dodala autorka tzv. FYZIO-PRESS masáže Iva Bílková.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.