Emoční přejídání: Přestaňte zahánět stres a špatnou náladu jídlem | Moje zdraví

Emoční přejídání: Přestaňte zahánět stres a špatnou náladu jídlem

Emoční přejídání: Přestaňte zahánět stres a špatnou náladu jídlem
Emoční přejídání • Autor: iStock.com
27. června 2022 • 06:00

Emoční přejídání je rozšířenější trápení, než by se na první pohled mohlo zdát. Sahá po něm člověk, který potřebuje utěšit, zapomenout nebo rozveselit. Pomalu a jistě se rozvíjí sladká závislost. Jak se přestat přejídat kvůli negativním emocím?

K emočnímu přejídání tíhnou dle studií mnohem více ženy než muži, ti naopak své emoční vypětí řeší sníženou chutí k jídlu. Jak je vidět, emoce s naším vztahem k jídlu úzce souvisejí. Ovlivňují, kolik toho sníme, a snižují či zvyšují náš energetický příjem. To může mít z dlouhodobého hlediska negativní dopad nejen na hubnutí, ale způsobit i celou řadu dalších potíží, ať už fyzických, nebo psychických. Mimoto emoční stravování není podloženo opravdovým fyziologickým hladem. „Jedná se o vzorec chování, kterým si člověk něco vynahrazuje nebo jídlem řeší problémy v práci, ve škole či třeba ve vztazích. Úlevu navíc obvykle hledá v přeslazených, přesolených nebo mastných potravinách. Jen velmi malá část emočních strávníků sáhne po zdravé potravině,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE.

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Emoční přejídání není nic dobréhoVIDEO 

Emoční přejídání jako spouštěč dalších nemocí

Emoce jsou extrémně silným spouštěčem výběru jídla. Od dětství se jídlo propojuje s různými emocemi a sociálními interakcemi. Ať už je jídlo smutné, veselé, oslavující, vzpomínající, osamělé, naštvané atd., často se používá k podpoře nebo zvládání těchto emocí a okolností. Tento vztah si utváříme už od dětství a neseme do dospělosti. Špatnými stravovací návyky si zaděláváme celkově na problémy se zdravím. „Častá konzumace vysoce průmyslově zpracovaných, energeticky bohatých, mastných, sladkých či slaných potravin, které emoční strávníci vnímají jako okamžité řešení při stresové situaci, může vést až do stadia různých metabolických onemocnění, jako jsou obezita, cukrovka II. typu či zvýšená hladina cholesterolu,“ varuje hlavní trenérka fitness pro ženy Contours Markéta Brožová. Jak z toho ven?

Máme pro vás několik tipů, avšak k vyléčení je klíčové zejména důkladně analyzovat spouštěcí faktory onoho emočního jedení a za podpory odborníka se jim naučit předcházet či je nahradit něčím, co nepůsobí zhoubně.

Hledejte životní rovnováhu

Emoční přejídání způsobují emoce. Z logiky věci tak vyplývá, že dokonale vybalancovaný jídelníček nemusí k vyřešení vašich problémů stačit. Zaměřte se proto kromě jídla také na další aspekty vašeho života. Zeptejte se sama sebe, jestli jste spokojená v práci, máte uspokojivý partnerský vztah či co dalšího může být spouštěčem vašich negativních emocí. Ne nadarmo se říká, že všechno souvisí se vším.

Pokud máte častou potřebu ulevit si ve stresové situaci přeslazenou čokoládovou tyčinkou a máte pocit, že je to v danou chvíli tím nejjednodušším řešením, jde o chorobný vzorec chování. Neuzavírejte se do bubliny, ale začněte své problémy řešit. Obraťte se na své blízké, kteří vám mohou pomoct jak se zvládáním emocí, tak i s řešením jejich příčiny. Nebojte se však obrátit i na cizí lidi – odborníky. S emočním jedením může pomoct psycholog, zkušený výživový poradce nebo šikovný fitness trenér. Věřte si a snažte se myslet pozitivně.

Jak opravdu jíte. Máte přehled?

Máte-li pocit, že bojujete s emočním přejídáním, pokuste se zhodnotit své stravovací návyky. Díky tomu se budete mít od čeho odpíchnout. Sepište si na papír, kolik a co jíte, jestli je vaše strava pestrá, jíte pravidelně a jaký máte vztah k jídlu. „Zamyslete se nad tím, jaké potraviny volíte, když máte hlad, a po čem sáhnete, když jste ve stresu. Přemýšlejte také o tom, co jiného kromě jídla vám se stresem může pomoct. U někoho to může být hudba, kniha, film u někoho třeba procházka. Uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe,“ radí Věra Burešová a dodává, že v ideálním případě byste měla zhodnocení stravovacích návyků dělat společně s výživovou poradkyní.

Víte, kdy máte skutečně hlad?

Emoční hlad jídlem nezaženete, proto je důležité, abyste se naučila rozlišit skutečný hlad od emočního. Pokud máte nutričně vyvážený jídelníček, který obsahuje dostatek všech potřebných živin, fyziologický hlad by se po jídle neměl dostavit dříve než za dvě až tři hodiny. Odlišit skutečný hlad od emočního může být v některých situacích problematické, nikoliv však nemožné. Pomocníkem může být vytvoření číselné škály (1 = plně sytá, 10 = velmi hladová). Podle trenérky pro ženy Markéty Brožové to však nemusí být řešením pro každého. „Naše tělo by mělo umět poznat signál hladu. Pokud s tím máte problém a budete se řídit podle nějaké číselné škály, může to vést až k vyhladovění a následnému přejedení,“ varuje trenérka a dodává, že i v tomto směru může být velmi nápomocná konzultace s odborníkem.

Pomůže vám pravidelná strava

Nemáte-li problémy s emočním přejídáním, stačí poslouchat své tělo a řídit se svými potřebami a denním režimem. V případě emočních strávníků však může být vytvoření pravidelného režimu určitou prevencí přejídání. Není až tak podstatné, jestli budete jíst pravidelně pětkrát či dvakrát denně. Každému vyhovuje něco jiného. Klíčové je zejména to, abyste si nastavila jídelníček, ze kterého budete přijímat dostatečné množství všech živin a jedla jste v podobné časy. U svého nového jídelníčku vydržte určitě déle než dva měsíce, protože vytvoření si nového návyku, ať jde o jídelníček, cvičení, jazyk trvá kolem dvou až tří měsíců.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.