Zrychlené dýchání (tachypnoe) | Moje zdraví

Zrychlené dýchání (tachypnoe)

Zrychlené dýchání (tachypnoe) je lékařský termín, který označuje rychlé a mělké dýchání, někdy se používá také výraz prohloubené – tzv. hyperventilace. Častým důvodem je nedostatek kyslíku nebo naopak příliš mnoho oxidu uhličitého v těle. Může ale vyplývat i z jiných zdravotních problémů.

Tachypnoe není nemoc, ale příznak toho, že se tělo snaží napravit zrychleným dechem nějakou komplikaci, nestandardní situaci či problém spojený s vážnějším onemocněním. Pro dospělého zdravého člověka je normální 12-20 dechů za minutu. Samozřejmě je mnoho faktorů ovlivňující jeho četnost, zejména věk, pohyb, stres, nadmořská výška, prostředí, užívané léky a v neposlední řadě náš životní styl.

Tachypnoe se mimo jiné projevuje zkráceným dechem, promodralými rty a konečky prstů nebo přílišným zvedáním či propadem hrudníku při dýchání.

Návod, jak se naučit správně dýchat, najdete zde.

Příčiny

Obecně lze říci, že zrychlené dýchání se objevuje při zvýšené fyzické námaze, stresu či silnějším emocionálním vypětí. To všechno jsou normální stavy, při kterých není třeba vyhledávat lékařskou pomoc.

Na vině však může být i dušnost, pneumonie nebo otok plic, úbytek tekutin při zvracení, průjmu či větší ztráta krve. Zrychlený dech však může naznačovat také selhání nervového systému např. z důvodu zranění, případně otravě organismu (intoxikaci). Tachypnoe se projevuje též u lidí, kteří mají astma, chronické obstrukční plicní onemocnění, rakovinu plic, plicní fibrózu nebo poukazuje na plicní embolii.

Vše o rakovině plic čtěte zde.

Pokud se zrychlený dech objevuje u dětí, většinou se tak děje u chřipky, bronchitidy nebo jiném respiračním onemocnění. V případě zhoršení (promodralá kůže, ztížené dýchání) je třeba stav ihned konzultovat s lékařem, jelikož může signalizovat nedostatek kyslíku, a dítě potřebuje okamžitou pomoc k otevření dýchacích cest nebo zvýšit příjem kyslíku. U novorozenců zrychlený dech poukazuje na očistu plic od plicní tekutiny. Objevuje se především u nedonošených, nezralých miminek. Nicméně tento stav se obvykle vyřeší velmi rychle už v porodnici správnou lékařskou péčí. Děti narozené předčasně pak vyžadují delší pobyt v nemocnici, protože jejich plíce se nadále vyvíjejí.

Tipy pro zdravé dýchání vašich dětí najdete zde.

Kdy vyhledat lékaře

Pokud se ke zrychlenému dechu objeví i další znepokojivé příznaky, je třeba neprodleně volat sanitku, případně, pokud to stav dovolí a není tak vážný, vyhledat ambulanci či praktického lékaře. Mnoho chorob a stavů, jež zrychlený dech způsobují, lze léčit.

Autor: peš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.