Skolióza | Moje zdraví

Skolióza

Jedná se o jednu z forem deformací páteře. Je to ortopedické onemocnění se sklonem k strukturálním změnám a posunutí obratlů do různých úhlů. Většinou se deformity páteře objevují v průběhu růstu a zvětšují se především v pubertě.

Úhel zakřivení a jeho vážnost se může měnit i po aktivním růstu jedince později v dospělosti. Může jít také o tzv. funkční skoliózu, jejíž příčinou jsou nejčastěji různé choroby, např. obrna, různé záněty, nádory postihující obratle nebo poruchy kostí atd. Skolióza postihuje mnohem častěji dívky než chlapce.

Příznaky

Odhalit skoliózu s jejími příznaky je důležité především během růstu dítěte. V této době by měli rodiče bedlivě sledovat, jestli dítě nemá špatné držení těla, abnormální tvar zad a nehrbí se. Špatným zakřivením páteře a nemožností správného držení těla jsou svaly dlouhodobě namáhány, což vyvolává bolesti. Častá je bolest v bederní oblasti při dlouhém sezení nebo stání.

Postupně jsou velmi namáhány i vazy a bolesti se stávají častější a dlouhotrvající. Od bolesti páteře často pacienta pobolívá hlava, ale i další klouby, zejména kolena, která jsou nejvíce namáhána v běžných činnostech.

Skolióza se může projevit i bolestí v krční páteři nebo v kříži, ale i dalších částech těla vystřelovací bolestí například do ruky nebo chodidel u nohou. V některých případech se skolióza projevuje jen občasnými bolestmi a zatuhlostí zad nebo vůbec žádnou bolestí, ale pouze viditelným zakřivením zad nebo plochostí mezi lopatkami a s tím spojeným špatným držením těla především v ramenou, kdy je jedno rameno výše a jedno níže, nebo lopatkách, kdy je jedna více vystouplá a pootočená, což mění její tvar při pohledu a porovnání s druhou lopatkou.

Při některé skolióze můžou být patrné viditelné odlišné rozestupy žeber nebo vystupující jedna kyčel oproti té druhé. Může se projevovat i celkovou nerovnoměrností zad, kdy se postupně budované svalstvo zad objevuje na nesouměrných místech a zvětšuje jednu část zad oproti jiné. Všechny tyto projevy anomálií během růstu často končívají hrbem zad v pozdějším věku. Hrb se nejdříve projeví při předklonu a později i ve stoje.

Léčba

Léčba vyžaduje celkové zhodnocení a diagnózu, ve které se promítá stupeň zakřivení páteře, rozsah a typ skoliózy či věk pacienta. Funkční skolióza, která vznikla nějakou chorobou nebo zánětem, může být odstraněna spolu s vyléčením onemocnění, které ji způsobilo. Skolióza nezřídka vyžaduje operativní zákrok k narovnání a zpevnění páteře a jejímu stabilizování. Léčba v některém případě spočívá také v intenzivním cvičení doporučených cviků a posilování zádových a břišních svalů se zkušeným rehabilitačním pracovníkem. Doporučenou léčbou bývají masáže specializovaným masérem a často bývá předepisována také elektroléčba, plavání nebo lázeňský pobyt. K vyrovnání páteře, umožňuje-li to druh zakřivení, se používají i různé pomůcky, např. speciální ortopedické korzety, které se nosí pod vrchními šaty nebo pouze na noc a slouží k pozvolnému narovnávání páteře.

Vyšetření

Při vyšetření lékař prohlíží celý trup pacienta ze všech úhlů pohledu. Zkoumá symetrii těla a zpevnění těla ve stoje. Poté pacient provádí na pokyn vyšetřujícího lékaře předklon, úklon a záklon a posuzuje se také držení těla při chůzi. Někdy lékař přeměřuje stejnost délky pacientových končetin, výšku ramen nebo postavení a rozestup lopatek. Nejdůležitější je poté rentgenové vyšetření. Na základě snímků se posuzuje druh skoliózy. V případě kombinovaných poruch páteřního kanálu nebo nervových struktur se provádí i magnetická rezonance pro podrobnější zobrazení postižené oblasti. Vyžadují-li výsledky operační zákrok, provádí se ještě běžné předoperační vyšetření, především funkčnost plic a neurologické vyšetření.

V těhotenství

Vzhledem k nadměrné zátěži zad v pokročilém těhotenství lze očekávat, že se může na nějaký čas skolióza, především vyššího stupně zakřivení, zhoršit a bolesti zad mohou být intenzivnější.

Možné komplikace

Pokud příznaky nejsou odhaleny dostatečně brzy a nezačne se skolióza napravovat co nejrychleji, může dospět do stádia, kdy už se zlepšení dostavuje jen velmi pomalu nebo návrat páteře do správné polohy již není možný. Při skolióze se mohou zhoršit funkce orgánů v hrudní oblasti. Může dojít až k deformaci hrudního koše a s tím jsou spojené špatné dýchání, nízká výkonnost těla a rychle dostavující se únava. Trvalé bolesti způsobují psychickou nevyrovnanost jako náladovost, podrážděnost a také nižší soustředěnost při prováděných činnostech.

Trvalé následky

Může přetrvávat časté bolení zad a mohou být omezeny funkce některých důležitých orgánů, především srdce a plic. Je nutná operace, která sice páteř narovná, ale pacient má do konce života páteř na choulostivých místech vyztuženou proti opětovnému vychylování. Problém také nastává při sedavém zaměstnání, dlouhé sezení je doprovázeno bolestmi a velmi namáhavým vstáváním, někdy takové zaměstnání nelze vykonávat vůbec. Často skolióza vyžaduje každodenní cvičení speciálními cviky až do konce života.

Zdravotní cviky

Lehněte si na záda, přidržujte si kolena, která přitáhněte k hrudníku a tlačte s nimi do dlaní. Cvik několikrát opakujte a snažte se nemít kulatá záda.

Lehněte si na břicho, čelo položte na podlahu a připažte. Ramena táhněte dolů a lopatky směrem k páteři.

Sedněte si narovnaní v zádech na židli. Levou ruku si přisedněte a pravou rukou si chytněte levé ucho. Hlavu tlačte do strany do ruky a po chvíli ruce vyměňte.

Prevence

Důležitá je včasná diagnóza při zjištěných potížích, proto je nutné brát děti na pravidelné preventivní prohlídky. Rodiče by měli dbát u dětí na dostatek pohybu. Velmi dobrou pomůckou pro správné formování páteře a zad jsou např. plavání a gymnastika. Dbát na to, aby děti nosily kvalitní, pevnou a pohodlnou obuv. Platí ale, že pokud máme již problémy se skoliózou, doléčujeme ji nebo jsme již měli dříve nějaké problémy, je lepší se sportů nadměrně zatěžujících záda raději vyvarovat.

Kdy jít k lékaři

Jelikož jde převážně o vrozenou vadu, je důležité, abyste při zjištění problémů a případném podezření na špatné držení těla dítěte navštívili okamžitě lékaře a byla stanovena diagnóza. Během růstu a dospívání dítěte jsou povinné pravidelné lékařské prohlídky, které je důležité nevynechávat.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.