Alergie na hmyzí bodnutí? Nepanikařte. Tady je návod, co dělat | Moje zdraví

Alergie na hmyzí bodnutí? Nepanikařte. Tady je návod, co dělat

Alergie na hmyzí bodnutí? Nepanikařte. Tady je návod, co dělat
Autor: istock.com
21. srpna 2023 • 06:00

Bodnutí hmyzem patří v jarních a letních měsících k častým komplikacím. Pokud je způsobí komár nebo mravenec, čeká nás obvykle jen nepříjemné svědění. V případě vosy nebo včely ale mohou být následky daleko dramatičtější. Jak tedy nejlépe reagovat a na co si dát pozor?

„Po bodnutí včelou, vosou či sršní se nám do krve dostane malá dávka jejich jedu. Vše závisí na tom, jak náš organismus na tento jed zareaguje,“ říká MUDr. Jaroslava Paduchová, primářka Dětského oddělení z Rokycanské nemocnice.

Video se připravuje ...
Alergie na bodnutí hmyzem: Co všechno se vám může stát?VIDEO 

I jediné bodnutí může být smrtelné

„Může způsobit jen místní reakci v podobě svědění a bolesti, ale také může člověka ohrozit na životě. Zvláště nebezpečná jsou bodnutí do krku či jazyka,a i mnohočetná bodnutí mohou znamenat vysoké riziko, kdy může dojít až k selhání ledvin. Pokud je člověk na hmyzí jed alergický, smrtelné pro něj může být i jediné bodnutí. Alergický člověk bude mít po bodnutí dechové a polykací potíže, bude zmatený a postupně může dojít k rozvoji anafylaktického šoku, ztrátě vědomí až smrti,“ vysvětluje lékařka.

Jak postupovat při bodnutí hmyzem

Jak se tedy v takové situaci zachovat? Při bodnutí hmyzem je zásadní zachovat klid a postižené místo správně ošetřit. V první řadě je potřeba ránu důkladně prohlédnout, a v případě, že se v ní nachází žihadlo, toto ideálně pinzetou vytáhnout. Následně je vhodné místo omýt pod tekoucí studenou vodou a lze jej i chladit ledem či studenými látkovými obklady, čímž se sníží otok.

Při bodnutí vosami lze využít dle rad našich babiček obklad z cibule, citronu či octa, který neutralizuje jed těchto hmyzích záškodníků. Při bodnutí včelou je naopak vhodnější mýdlová voda nebo jedlá soda.

Bez ohledu na původce bodnutí je také možné aplikovat některý z léčivých přípravků na bodnutí hmyzem. Ty jsou vhodné především v případě, kdy bolest, svědění či lokální otok přetrvávají. U dětí je pak zejména při výraznější reakci vhodná i návštěva lékaře, který může předepsat antihistaminika.

Kdy vyhledat okamžitou pomoc

Pokud se objeví dechové potíže, celkové otoky nebo vyrážka, měl by se každý postižený bez ohledu na věk okamžitě dostavit k lékaři, případně si zavolat záchrannou službu, pokud jsou komplikace akutní. I bodnutí hmyzem totiž může způsobit smrt.

Největší riziko představuje bodnutí hmyzem pro alergiky, u kterých může vyvolat i život ohrožující stav. Vzhledem k tomu, že řada lidí o své alergii ale nemusí ani vědět, je dobré se mít na pozoru při jakémkoliv bodnutí. Vysoce riziková jsou především bodnutí do krku nebo jazyka a také mnohočetná bodnutí.

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.