Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Odstranění klíštěte: Proč zde na rychlosti skutečně záleží?

25. července 2022 • 14:00

Klíšťata jsou v létě ožehavé téma. Pokud se do nás tato potvůrka zakousne, je velmi důležité vyndat ji včas.

Jakmile zjistíte, že se do vaší pokožky zakouslo klíště, okamžitě s ním pryč. Nepanikařte a postupujte bezpečně.

Video se připravuje ...
Klíšťová encefalitidaVIDEO 

Jestliže nemáte na rukách nějaké oděrky či odřeniny, nemusíte si nandávat rukavice. Ruce si jen pořádně umyjte. Nesnažte se klíště udusit tím, že ho zapatláte nějakým krémem nebo olejem. Odborníci varují, že při tom může klíště do ranky vypustit obsah střev, čímž se zvyšuje pravděpodobnost přenosu nákazy. Klíště ani hned nemačkejte rukou nebo pinzetou. K omezení přenosu infekce či alergizujících slin z klíštěte lze použít zmrazení parazita pomocí spreje. To okamžitě sníží riziko přenosu slin a případné infekce z klíštěte a zároveň výrazně usnadní jeho odstranění. Mrazicí spreje jsou u nás dostupné už řadu let, ale mnoho lidí o nich ještě neví.

Někdy klíště přetrhnete a kusadla zůstanou v kůži. Tělo si s nimi poradí, takže se vydrolí nebo vyhnisají. Co je důležité říct, je, že ze samotných kusadel již přenos infekce nehrozí.

Není to šroubek

Velmi malé klíště můžete zkusit vyviklat navlhčenou vatovou štětičkou. Mějte už po ruce dezinfekci a hned ji použijte. Místo pak ještě sledujte, zda nedojde k zanícení nebo ke vzniku skvrny. Tradovaný návod na vytočení klíštěte proti či ve směru hodinových ručiček není správný. Klíště totiž není „zašroubované“, ale zakousnuté. Kromě viklání tyčinkou nebo pinzetou ještě můžete použít speciální kartičku z lékárny, kterou se klíště podebere a opatrně vysune jemným kýváním. Pokud chcete zjistit, jestli bylo klíště infikováno, vložte ho do igelitového sáčku a odešlete do laboratoře na vyšetření. Seznam těchto pracovišť najdete na internetu. Zadejte do vyhledávače třeba heslo „laboratorní vyšetření klíštěte“.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.